Konsta Uuttera palasi pitkästä aikaa kilparadoille – ”loppusuoralla maitohappoa tuli jo korvista ulos”

Tampereen Pyrinnön mutalalaisjuoksija Konsta Uuttera palasi lauantaina Tampereella kilparadoille kymmenen ja puolen kuukauden tauon jälkeen ja teki ennätyksensä 1.22,53.

Uuttera lähti harvoin juostavalle hybridimatkalle sillä mielellä, että tarjolla oli erinomainen maitohappoharjoitus seurakaverin ja hyvän ystävän Jere Haapalaisen kumppanina. Kaksikko painelikin tasatahtia 500 metriä, mutta loppusuoralla Jere repi 1,22 sekunnin eron.

– Alku oli aika kova, sillä ensimmäiset 200 metriä mentiin 27 sekuntiin. Toisella kierroksella vauhti rupesi tuntumaan, ja loppusuoralla maitohappoa tuli jo korvista ulos, Uuttera kuvaili tuntemuksiaan.

– Olen tyytyväinen päästyäni pitkän tauon jälkeen kilpailemaan. Seuraavaksi olisi tarkoitus juosta ensi viikon maanantaina kova 800 metrin kilpailu Helsingin Eläintarhan kentällä, hän suunnitteli.

Konsta Uutteran pitkä kilpailutauko päättyi 600 metrin ennätysjuoksuun Tampereella viime lauantaina.

Uuttera juoksi edellisen kerran kilpaa alle 18-vuotiaiden EM-Jerusalemin ruotsalaisviestissä viime heinäkuussa. Suomi hylättiin viestissä, ja Uuttera joutui kiertelemään törmäillyttä tanskalaisjuoksijaa ankkuriosuuden alussa,

Kunnossa ei totisesti ollut vikaa, sillä 800 metrin alkuerissä Uuttera oli jäänyt ulkorataennätyksellään 1.54,50 vain 0,18 sekuntia finaalipaikasta. Viestin alkuerän 400 metriä oli kulkenut jopa alle 49 sekunnin, mutta EM-reissun jälkeen alkoivat vaikeudet.

Ensin Uuttera sairastui koronaan ja joutui keskeyttämään ulkoratakauden ennen SM-kilpailuja, koska kovavauhtisesta juoksusta ei tullut harjoituksissakaan mitään. Syksyn mittaan hän pääsi jälleen normaalin harjoittelun makuun, mutta joulun alla napsahti vedoissa takareisi, ja hallikausi oli jätettävä väliin. Reisi onneksi parani, ja huhti-toukokuun vaihteessa vauhtia rupesi löytymään toivotusti Uutteran uran ensimmäisellä etelänleirillä Portugalin Santo Antoniossa.

– Leiri meni oikein hyvin. Siellä oli lämmintä 25 asteen tienoilla, eikä mitään ongelmia ilmaantunut, mutta heti kotimaahan palattuani tulivat riesaksi allergiaoireet.

Alle 20-vuotiaiden EM-kilpailut piti järjestää tänä vuonna Romanian Cluj´ssa, mutta ne siirrettiin Jerusalemiin. Jotta Uuttera pääsisi Israelin pääkaupungin stadionin radalle toisena kesänä peräkkäin, hänen pitäisi parantaa päämatkansa 800 metrin ennätystään huimasti. Euroopan yleisurheiluliiton tulosraja on 1.50,25, mutta Suomen Urheiluliitto vaatii peräti 1.49,90:tä. Parhaimmillaan Uuttera on juossut matkan aikaan 1.53,88 Kuopion halliradalla vuoden 2022 talvella. Myös 4×400 metrin viestin kautta saattaa avautua paikka, ja maaottelutehtäviä on tarjolla myös ikäluokan Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa.

Seitsenottelija Iida Kujanpäältä EM-Jerusalem jää väliin, sillä huhtikuussa hänen alaselässään rasitusvamma, joka sallii parhaassa tapauksessakin kilpailemisen vasta aivan loppukesästä. Iidan isoveli Urho Kujanpää aloitti kesäkautensa Turussa kakkossijalla ja tuloksella 540, jonka hän ylitti kolmannellaan. Juho Alasaari pääsi kymmenen senttiä Kujapäätä ylempää.