Katso vinkit, miten saat ruokaan makua ilman suolaa

18.05.2023 07:07

Yrteillä saa paljon lisää makua ja väriä ruokiin. (Kuva: Kauppapuutarhaliitto)
Kauppapuutarhaliitto jakoi useamman vinkin siitä, miten yrteillä saa ruokaan tuoksua, makua ja väriä ilman reilua suolan käyttöä.

Tee itsellesi hyvää yrteillä

Käyttämällä paljon erilaisia yrttejä, saa ruokaan enemmän makua ja samalla suolan määrää voi vähentää. Yrtit sisältävät erilaisia vitamiineja, kuten A-, C-, ja K-vitamiinia sekä rautaa. Jotta ravinteet säilyvät tuoreyrteissä, kannattaa ne lisätä ruokaan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Ruokaohjeiden yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa yhtä tai kahta ruokalusikallista tuoretta, hienonnettua yrttiä.

Mietoja yrttejä runsaalla kädellä

Mietoja yrttejä, kuten basilikaa, persiljaa, ruohosipulia ja kirveliä, voi lisätä reilusti esimerkiksi salaatteihin. Ne toimivat myös valmiiden annosten päälle ripoteltuina. Yrteistä voi valmistaa myös esimerkiksi aromikkaan yrttiöljyn sekoittamalla pilkottuja yrttejä, öljyä ja mausteita ja lisäämällä sitä salaatteihin ja muihin ruokiin.

Parhaat makuparit löytyvät kokeilemalla. Persiljalle sopivat esimerkiksi perunat ja sienet. Pehmeämmän suutuntuman saa lehtipersiljalla. Monipuolinen basilika sopii moneen ja maistuu esimerkiksi salaatissa kurkun ja hyvän öljyn kanssa. Ruohosipuli sopii keväisten parsaruokien pariksi. Kirveli sopii esimerkiksi kalan kaveriksi.

Voimakkailla yrteillä paljon makua

Aromiltaan voimakkaat yrtit, kuten rosmariini, timjami, minttu ja salvia, pääsevät oikeuksiinsa pienelläkin määrällä. Rotevampia yrttejä voi lisätä ruokaan jo valmistuksen alkuvaiheessa. Lopuksi on paikallaan riipiä tai leikata lehtiä myös valmiin ruoan pinnalle, jotta ruokailija saa nauttia vapautuvista aromeista. Rosmariini ja timjami sopivat esimerkiksi lihan tai sienten kaveriksi. Minttu sopii erinomaisesti kreikkalaisiin ruokiin ja vihersmoothieta maustamaan, kesän raikkaita drinkkejä unohtamatta. Salvia sopii hyvin pastoihin, lammasruokiin ja kasvisruokiin.

Oikealla säilytyksellä nauttii pidempään

Tuoreyrtit säilyvät parhaiten viileässä. Poikkeuksia ovat helposti paleltuvat basilika ja sitruunamelissa, jotka kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Ruukun suojusmuovi ehkäisee yrttien kuivumista, joten sitä ei kannata poistaa. Kaikki yrtit, varsinkin suurilehtiset lajit, kuivuvat helposti, ellei niitä kastele kunnolla.

Yrttien kasvattamista voi kokeilla myös kotona. Kaupasta ostetun yrtin voi laittaa kasvamaan ikkunalaudalle. Istuta kaupan yrtti ruukkuun, aseta valoisalle paikalle ja kastele säännöllisesti. Näin voi poimia ikkunalaudalta yrttejä vaikka joka aamu leivän päälle.