Ylöjärven kirjaston musiikkihuone mahdollistaa erilaisten instrumenttien soittamisen lisäksi bändimusisoinnin ja omien teoksien miksaamisen.
Ylöjärven kirjasto on saanut helmikuussa uutuuttaan hohtavan musiikkihuoneen kirjaston pelihuoneen yhteyteen. Musiikkihuoneessa voi muun muassa soittaa erilaisia bändisoittimia, kuten koskettimia, sähkökitaraa ja -rumpuja tai bassokitaraa. Musiikkihuone mahdollistaa myös erilaisten äänitteiden tai jopa oman musiikin tekemisen ja miksaamisen.
Musiikkihuoneeseen pääsee varaamalla huoneen. Huoneen voi varata omalla kirjastokortilla maksimissaan kahdeksi tunniksi päivää kohden.
– Varausjärjestelmää musiikkihuoneelle ei ole, joten huoneen voi varata joko soittamalla tai lähettämällä sähköpostia kirjastolle, tai ihan vain kysymällä neuvonnasta, kirjastonhoitaja Jussi Lehtinen kertoo.
Lehtisen mukaan musiikkihuoneen voi varata käyttöönsä kuka vain omalla kirjastokortilla, mutta alle 12-vuotiaat pääsevät huoneeseen huoltajan tai aikuisen seurassa.
Pelihuoneen yhteydessä
Musiikkihuone on sijoitettu nykyisen pelihuoneen yhteyteen, joten tila on jokseenkin pieni, vaikka soitinvalikoima on monipuolinen. Lehtisen mukaan huoneeseen on laitettu neljät kuulokkeet, joten tilaan mahtuu korkeintaan neljä soittajaa kerrallaan. Huoneessa on kuulokkeet jokaiselle huoneen käyttäjälle nimenomaan soittamista varten, sillä ilman kuulokkeita soittimien äänet kuuluvat kirjaston lukusaliin ja muihin tiloihin puutteellisen äänieristyksen vuoksi.
Musiikkihuoneessa voi äänittää musiikkia myös monen soittajan kesken. Tämä tapahtuu tietokoneohjelmalla, johon voi äänittää samanaikaisesti useita instrumentteja joko yhden tai useamman henkilön voimin.
Lehtinen suosittelee oman tallennusvälineen, kuten muistitikun tai kovalevyn ottamista mukaan musiikkihuoneeseen, vaikka äänitteiden tallentaminen pilvipalveluun tai väliaikaisesti musiikkihuoneen tietokoneelle on toki mahdollista.
Musisointia ja miksaamista
Äänittämisen lisäksi huoneessa voi myös musisoida muuten vaan. Tietokoneelta löytyy erilaisia ohjelmia kitaroille ja koskettimille. Esimerkiksi kitaroille on tarjolla Amplitube-ohjelmisto, jolla voidaan mallintaa erilaisia vahvistimia, efektejä ym. Koskettimille on tarjolla laaja kirjo erilaisia virtuaalisia kosketinsoittimia. Kirjaston henkilökunnalta voi myös varata lyhyen esittelykierroksen tai opastuksen musiikkihuoneen käyttöä varten.
– Toki jos haluaa, voi saada lyhyen opastuksen musiikkihuoneen käyttöä varten, vaikkei kirjastossa ole kovinkaan montaa työntekijää, jotka osaisivat musiikkihuoneessa neuvoa. Opastus kannattaa siis varata etukäteen, Lehtinen sanoo.
Tämän lisäksi musiikkihuoneessa voi myös itse opetella soittamaan, mutta soittamisen ja laitteiston käytön oppimiseksi kannattaa varata enemmän aikaa.
Musiikkihuonetta on tilan avaamisen jälkeen varattu ja käytetty jonkin verran.
– Käyttöä saisi toki olla enemmänkin, Lehtinen naurahtaa.
Toivo Lehtinen