Ylöjärveläisseura palkittiin – Uplakers Taitoluistelijat on Vuoden taitoluisteluseura

Uplakers Taitoluistelu liikuttaa noin 200 lajin harrastajaa ja satsaa laadukkaaseen valmennukseen.
Uplakers Taitoluistelun valmennuspäällikkö Maija Seppänen kädessään Vuoden Taitoluisteluseuran pokaali. (Kuva: Hanna Arkko)

Suomen Taitoluisteluliitto palkitsi Uplakers Taitoluistelun vuoden parhaana taitoluisteluseurana palkintogaalassaan 24. huhtikuuta. Vuoden seuravalinnan kriteereinä olivat innovatiivisuus ja vastuullisuus.

– Kasvatukselliset ja pedagogiset arvot ovat olleet toiminnassamme kaikkein tärkeimmät aivan alusta asti. Puhutaan sitten harrastamisesta tai SM-tason kilpaurheilusta, se pätee näihin kaikkiin ryhmiin ja toimintaan, Uplakers Taitoluistelun valmennuspäällikkö Maija Seppänen kertoo.

Seppänen ja seuran toinen päätoiminen valmentaja Tia Siromaa-Miettinen ovat vieneet seuran mukaan osaksi Suomen Valmentajien Meidän Urheilu -kehitysprosessia, jonka tavoitteena on muun muassa edistää suomalaista laadukasta valmennusta. Uplakers Taitoluistelu toimii näiden laatukriteerien pohjalta.

– Koulutamme valmentajiamme ja haluamme jakaa osaamista seuran sisällä. Meidän kaikki valmentajat ja ohjaajat suorittivat Mieli ry:n verkkokoulutuksen Nuori mieli urheilussa, Seppänen antaa esimerkin.

Alkeiskilparyhmä Tintit harjoittelee Ylöjärven jäähallissa neljästä viiteen kertaan viikossa. Ryhmässä luistelee 5–7 -vuotiaita. Ryhmän edessä liukuu valmentaja Tia Siromaa-Miettinen. (Kuva: Hanna Arkko)

Hän kertoo, että Uplakersissa on haettu taitoluisteluun valmennuksellisesti hieman epätyypillisiä ratkaisuja. Oheisharjoituksissa onkin käytetty muun muassa tanssi-, yleisurheilu-, voimistelu- ja jalkapallovalmentajia.

– Haluamme, että harjoittelu on mahdollisimman monipuolista. Paljon puhutaan, että tässäkin lähdetään erikoistumaan lajiin hyvin varhain. Oheisharjoituksissa haluamme toteuttaa mahdollisimman monipuolista urheilua.

– Opetamme tosi tarkasti perusliikuntataidot niin pienille kuin edistyneemmillekin. Se oli yksi kriteeri valinnassa, Seppänen lisää.

Turvallisessa ilmapiirissä ja perheet huomioiden

Uplakersin taitoluistelijat harjoittelevat Ylöjärven jäähallilla lähes päivittäin. Sunnuntaisin harjoitukset pidetään Hämeenkyrön jäähallissa. (Kuva: Hanna Arkko)

Uplakersissa taitoluisteluvalmennuksen arvot perustuvat kasvatuksellisiin ja pedagogisiin näkökulmiin. Valmentajat seuraavat lasten kasvua ja ovat tietoisia siitä, mitä eri ikäisiltä luistelijoilta voi ja saa vaatia.

– On tärkeää, että lapsilla on tavoitteita ja heiltä vaaditaan tiettyjä asioita, mutta niiden pitää olla ikätasoisia ja sellaisia, joihin kukin lapsi pystyy.

Seurassa halutaan myös huomioida perheiden kokonaiselämäntilanne.

– Suunnittelemme harjoittelua kilpatasolle asti niin, että yritämme mahdollisuuksien mukaan rytmittää sitä niin, että lapset ja nuoret jaksaisivat mahdollisimman hyvin koulun ja harjoitteluarjen ja että heillä olisi sopivasti palautumisaikaa.

Seppänen toteaa, että kaiken keskiössä on hyvä ja turvallinen ilmapiiri, jossa kilpajäille tähtääviltä luistelijoilta voidaan myös napakasti vaatia tietynlaisia suorituksia tietynlaista harjoittelua.

Tinttiryhmäläinen Elli Vartiainen, 7, on harrastanut luistelua jo useamman vuoden ja osaa jo tehdä salkovin, flipin ja avopiruetin. Hänestä taitoluisteluharrastuksessa mukavaa on kivat valmentajat ja se, että nämä antavat hyviä neuvoja. (Kuva: Hanna Arkko)

Monen tasoisille harrastajille

Vuonna 2008 perustetussa Uplakers Taitoluistelussa on noin 200 lajin harrastajaa. Iso osa luistelijoista on ylöjärveläisiä, mutta Seppäsen mukaan seuraan tulee harrastajia enenevässä määrin myös naapurikunnista ja jopa Sastamalaa myöten.

Painopiste on lapsissa ja nuorissa, mutta myös aikuisille järjestetään harjoituksia. Uplakers haluaa tarjota mahdollisuuden monen tasoiseen taitoluistelun harrastamiseen.

– Suurin osa kilpailee, mutta kilpailemistakin on monella tasolla. Osalle tämän on enemmänkin harrastus ja osa tähtää kilpailemaan SM-sarjoihin.

Seuran repertoaariin kuuluu yksin- ja muodostelmaluistelua niin harraste- kuin kilparyhmissä.

– Tänä vuonna ensimmäistä kertaa meiltä kutsuttiin kaksi luistelijaa nuorten maajoukkueen valintaleirille ja yksi luistelija nuorten projektiryhmän valintaleirille.

Projektiryhmä on lahjakkaiden nuorten, pääosin alle 12-vuotiaiden luistelijoiden ryhmä. Nuorten maajoukkue muodostuu puolestaan pääosin 12-15 -vuotiaista SM-tason luistelijoista.

Seppäsen ja Siromaa-Miettisen lisäksi valmennuksesta vastaa noin 15 tuntivalmentajaa. Asiantuntijavalmentajana toimii muun muassa Kiira Korven taustalla vaikuttanut Maaret Siromaa.