Sähkötupakan polttaminen koulussa – Haluaisitko todellakin olla koekaniini?

28.04.2023 05:00

Viime aikoina nuorten keskuudessa on noussut esille laaja ilmiö, johon kuuluu sähkötupakan polttamista esimerkiksi koulun vessassa tai pihalla. Kyseinen muoti-ilmiö on saanut alkunsa jo viime syksynä, kun sähkötupakka, eli nuorten keskuudessa niin sanottu vape rantautui Suomeen.

Nuorilla sähkötupakan käyttäminen on syrjäyttänyt perinteisen tupakan polttamisen lähes kokonaan. Tämän lisäksi aikaisemmin suositun nuuskan käyttäminen on niin ikään väistynyt sen vaikean hankittavuuden vuoksi. Sähkötupakan suosiota lisää sen hajuttomuus, koska aikaisemmin oppilaita käräytettiin perinteisen tupakan polttamisesta nimenomaan siitä lähtevän savun ja tunnistettavan hajun ansiosta.

Vanhan sanonnan mukaan joukossa tyhmyys tiivistyy. Tämä on totta, sillä kouluissa sähkötupakkaa poltetaankin suurella joukolla esimerkiksi koulun vessoissa. Tämän syy on epäselvä, mutta oletettavasti nuoret yrittävät hankkia parempaa asemaa sähkötupakkaa polttamalla.

Koska sähkötupakka on saapunut Suomeen hyvin hiljattain, on sanomattakin selvää, että sen terveyshaittoja ei olla vielä tutkittu tarpeeksi puhumattakaan siitä, kuinka haitallista se on nuorten terveydelle. Sähkötupakka sisältää runsaasti nikotiinia, jonka haittavaikutukset tunnetaan jo hyvin. Riippuvuuden aiheuttamisen lisäksi nikotiini nostaa verenpainetta ja pahimmillaan supistaa verisuonia. Koska nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, monet nuorista saattavat jo nyt olla koukussa sähkötupakan polttamiseen. Nikotiinin lisäksi sähkötupakka sisältää monia eri terveydelle haitallisia raskasmetalleja.

Sähkötupakka oli aluksi muoti-ilmiö, mutta nykyään suurin osa sähkötupakkaa polttavista nuorista on enää vain koukussa. Koulujen opettajat ovat yrittäneet estää sähkötupakan polttamista erilaisilla keinoilla ja valistuskampanjoilla – tuloksetta.

Jos poltat sähkötupakkaa koulussa, voit viimeistään nyt miettiä, onko oman terveytesi vahingoittaminen kaveriporukassa saatavan statuksen arvoista. Samalla kannattaa myös miettiä, kuinka oma toimintasi vaikuttaa muidenkin opiskeluympäristöön. Esimerkiksi koulun vessassa käyminen hankaloituu, jos vessoissa on välitunnin aikana suuri määrä oppilaita polttamassa sähkötupakkaa. Muista, että pienillä teoilla on suuri vaikutus!

Toivo Lehtinen
kirjoittaja on tet-harjoittelussa Ylöjärven Uutisissa