15-vuotias Toivo on päässyt tet-viikollaan uutisten makuun: ”Ei ole poissuljettua, että tekisin tätä ammatikseni”

Ylöjärven Uutisissa on ahkeroinut viikon ajan tet-harjoittelija, asuntilalainen Toivo Lehtinen. Erittäin ahkeraksi ja hyväksi kirjoittajaksi paljastunut Lehtinen kertoo tässä jutussa, kuka hän oikein on ja millaisia suunnitelmia hänellä on kesälle.
15-vuotias Toivo Lehtinen on innokas kirjoittaja. Hän on päässyt tet-viikollaan muun muassa kolumnin ja uutisten kirjoittamisen makuun.

Moro Toivo, olet 15-vuotias kasiluokkalainen ja Ylöjärven Uutisten tettiläinen. Mikä sai sinut hakeutumaan tettiin paikallislehteen?

– Tykkään äikästä ja kirjoittamisesta. Ollaan koulussakin kirjoitettu mielipidekirjoituksia ja uutisiakin muutama. Siksi ajattelin, että olisi kiva päästä kokeilemaan näitä hommia. Uutishomma on mielestäni mielenkiintoista ja luen uutisia paljon.

Mitä olet päässyt viikon aikana tekemään tetissä?

– Olen kirjoittanut kolumnin ja yhden uutisartikkelin kirjaston musahuoneesta. Jutussa on mukana haastattelu. Lisäksi teen valokuvaustehtävän, jossa kuvaan ja esittelen kymmenen mielenkiintoista paikkaa Ylöjärveltä nuoren silmin.

 

Miltä toimittajan työ on tuntunut? Onko tässä kenties tulevaisuuden ammatti?

– Mielenkiintoista on ollut. Olen tykännyt, että pääsee haastattelemaan asiaan tai uutiseen liittyviä henkilöitä. Varsin kiinnostavaa ja mukavaa hommaa. Ei ole poissuljettua, että tekisin tätä ammatikseni.

 

Kirjoittamisen lisäksi taidat olla aika hyvä myös matikassa, koska opiskelet Vuorentaustan koulussa matemaattis-luonnontieteellispainotteisella luokalla. Onko opiskelu siellä vaikeaa?

– Mun mielestä ei ole vaikeaa, aika samanlaista varmaan kuin normaaliluokalla. Olen ymmärtänyt, että ysiluokalla matikkaa olisi meillä tavallista enemmän. Oli jo ala-asteella ihan selkeä homma, että haen tuonne erikoislinjalle. Myöhemmin aion mennä lukioon.

 

Koulumatkasi on 7 kilometriä Asuntilasta Vuorentaustaan ja taitat sen pyörällä. Eikö koskaan harmita?

– Ei sinänsä harmita. Joskus talvisin menen bussilla. Meillä on itseasiassa aika paljonkin oppilaita muualta Ylöjärveltä: Mutalasta, Metsäkylästä ja Asuntilastakin yksi mun lisäkseni.

 

Olet myös musiikkimiehiä. Mitä soitat ja mitä muuta harrastat?

– Soitan bassoa musiikkiopistossa bändissä. Viisi vuotta tulee soittamista täyteen tänä vuonna. Muita soittimia en ole kokeillut.

– Myös kaikenlainen urheilu on mukavaa. Harrastan uintia Ylöjärven Urheilijoissa. Sitten lenkkeilen ja hiihdän.

 

Kouluvuosi on kohta taas taputeltu ja pääset kesäloman viettoon. Millainen todistus on odotettavissa ja mitkä oppiaineet ovat vahvuuksiasi?

– Miten sen sanoisi, keskiarvo 8,5–9 paikkeilla. Varmaan olen ihan tyytyväinen siihen. Vahvuuksia ovat matikka, äikkä, musiikki ja kemia. Koulu maistuu ihan hyvin.

 

Entä millaisia kesäsuunnitelmia sinulla on, kuulimme huhua rippileiristä?

– Tarkoitus olisi mennä ennen juhannusta Muonioon Lappiin rippileirille. Muutama luokkakaveri tulee myös sinne.

 

Entä oletko hakenut kesätöitä tai saanut sellaisia?

­– En ole vielä hakenut. Mahdollisesti kiinnostaisi. Virallisesti en ole ollut aikaisemmin missään kesätöissä.