Oloja ja tiloja -valokuvanäyttelyssä matkustetaan syvälle sisimpään

Viisi valokuvataiteilijaa pohtii Leijassa esillä olevassa valokuvanäyttelyssä juuriaan, tuntemuksiaan ja menneisyyttään.
Paula Pasanen, Anneli Seppinen, Kati Nynäs, Heini Mäenpää ja Outi Törnblom kokoontuivat yhteiskuvaan lopputyönäyttelynsä avajaisissa Leijassa maanantaina. (Kuvat: Sanna Hillberg)

Kirjasto Leijassa on nähtävillä 6. toukokuuta asti Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan valokuvauksen perusopintonsa päättävien valokuvaajien näyttely Oloja ja tiloja. Esillä on peräti viiden valokuvaajan: Heini Mäenpään, Kati Nynäsin, Paula Pasasen, Anneli Seppisen ja Outi Törnblomin töitä.

Jokainen kuvaaja on tutkinut olemista eri ajoissa, paikoissa, tilanteissa, tiloissa ja mielentiloissa omasta näkökulmastaan ja omalla tekniikallaan. Töissä on muun muassa yhdistetty perinteistä valokuvaa maalauksiin.

– Meitä yhdistää sisäisten mielentilojen, levollisten, hämmentävien ja ristiriitaistenkin, tekeminen näkyväksi tarttumalla kameralla aikaan. Joskus nimittäin tuntuu siltä, että jos ote ajasta nyt pääsee lipsahtamaan, niin sitä ei ehkä enää koskaan tavoita, sanoi Heini Mäenpää näyttelyn avajaispuheessa.

Tarinoita ja muistoja

Anneli Seppinen käsittelee töissään sukunsa tarinoita.

Anneli Seppisen töissä vilahtavat hänen sukunsa tarinat ja särkyneet muistot. Paula Pasasen kuvasarja Tällä kertaa en jää tähän kertoo rohkeuden toiveesta ja mahdollisuudesta. Outi Törnblomin koskettava kuvasarja kertoo omakohtaisen kokemuksen siitä, miltä tuntuu olla kuolemansairas. Heini Mäenpään kirja ja luontokuvasarja Auringonympärysmatka havainnoi elämää vuodenkierron näkökulmasta.

Ylöjärven Poikeluksessa osan vuodesta asuvan Kati Nynäsin kuvasarja Maisema minussa kertoo sukupolvien välisestä yhteydestä luontoon. Nynäs on käyttänyt töissään monivalotustekniikkaa ja yhdistänyt luontokuviinsa äitinsä kuvataiteilija Armi Nynäsin maalauksia. Nynäsillä on valokuvien lisäksi esillä myös syanotypia- eli sinikopiotekniikalla tehtyjä teoksia.

Matka juurille

Kati Nynäsin sukujuuret ovat Lapissa.

– Olen lähtenyt tutkimaan niitä ja minuuttani: miltä minusta tuntuu ja miten luontosuhteeni on kehittynyt ja miksi se on kehittynyt sellaiseksi kuin se on.

Töissään Nynäs pohtii myös sitä, miten luonnossa riittää tilaa sen alkuperäisille asukkaille ihmisten vallatessa niiltä tilaa.

Nynäsin kuvastossa on vahvasti esillä Lapin tunnelma, mutta useimmat maisemat on kuvattu aivan lähellä, Seitsemisissä ja Poikeluksessa.

Kati ja Armi Nynäs näyttelyn avajaisissa. Kati Nynäsin valokuvassa on maisemaa Seitsemisestä yhdistettynä hänen äitinsä maalaukseen, jossa niukan sodanjälkeisen lapsuuden kokenut taiteilija kuvitteli lapsena itsensä jäällä tanssivaksi primaballerinaksi. Työ kuvaa molempien jääunelmaa. Kati Nynäs puolestaan pohtii, että onko meillä jatkossa kunnon talvi, jäätä ja lunta?

BC Nokian toiminnanjohtajana työskentelevä Nynäs kuvaa reilut puolitoista vuotta kestäneitä opintojaan hyvin mielenkiintoisiksi, monipuolisiksi ja laajoiksi.
– Kävimme ihan perusteista ja eri tekniikoista valokuvauksen historiaan, reportaasia ja katukuvausta ja studiokuvausta.

Jokainen sai valita oman lopputyöaiheensa.

– Loppuproduktioon tulee sitä, mitä jokainen haluaa työstää ja mitä haluaa itsestään tuoda ulos. Se on varmasti kypsynyt tässä matkan varrella.