Myötä- vai vastatuulessa? – Tuulivoima herättää mielipiteitä

Ville Mäkinen
Reilut viisi vuotta Ylöjärven Uutisia vetänyt Ville Mäkinen jatkaa PPY:n varapuheenjohtajana.

Hyvä vai paha tuulivoima? Tästä aiheesta päästään varmasti piankin vilkkaaseen keskusteluun, kun iso tanskalaisyhtiö haluaisi rakentaa tuulivoimapuiston Ylöjärven Kuruun. Kaupunginhallitus aloitti asian selvittämisen edellisessä kokouksessaan.

Asia on Ylöjärvellä uusi, mutta monissa muissa Suomen kunnissa se on arkipäivää. Viime marraskuussa Suomessa oli eri vaiheissa meneillään 333 maatuulivoimahanketta. Näistä 27 oli rakenteilla ja muut olivat esimerkiksi suunnitteluasteella, kaavoituksessa, ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tai lupamenettelyssä. Nämä hankkeet käsittävät yhteensä yli 6 800 tuulivoimalaa.

Pirkanmaan maakuntakaavassa on osoitettu kaikkiaan 29 tuulivoima-aluetta. Tuulipuistohankkeita onkin ollut vireillä muun muassa Kihniössä, Parkanossa, Ikaalisissa, Virroilla, Punkalaitumella, Hämeenkyrössä ja Sastamalassa.

Ylöjärvelle tanskalaisyhtiö kaavailee 14 tuulivoimalan puistoa. On selvää, että asia herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Tätä samaa vastakkainasettelua on nähty käytännössä kaikkialla.

Tuulivoiman puolustajat vetovat tietenkin ympäristöystävällisyyteen sekä kunnalle hankkeista kertyviin vero- ja rakentamistuloihin. Esimerkiksi Parkanossa on arvioitu tuulipuistohankkeiden tuottavan yli miljoonan euroa kiinteistöveroa vuodessa.

Vastustajat ovat puolestaan yleensä huolissaan muun muassa maisemasta, ääni- ja välkevaikutuksista sekä luontoarvoille ja eläimille mahdolllisesti aiheutuvista haitoista.

Mikäli tuulivoimahanke ottaa Ylöjärvellä niin sanotusti tuulta alleen, kiihtyy samalla myös keskustelu. Sitä jäämme odottamaan ja seuraamaan.