Mika Koivuniemi valmistaa käsityönä huonekaluja Soppeenmäen teollisuusalueella: ”Koko elämä on pelissä, kun tätä pyörittää”

Vaikeudet selättänyt yrittäjä työskentelee yrityksessään 24/7. Käsintehtyjen huonekalujen menekki nousi erityisesti korona-aikana.
Mika Koivuniemen yritys Lankkutuotteet, johon kuuluu sekä puusepänverstas että showroom, sijaitsee Hiekkatiellä Soppeenmäen teollisuusalueella. (Kuva: Sanna Hillberg)

Itseoppineen puuseppä Mika Koivuniemen taitavissa käsissä valmistuu erilaisia pöytiä, senkkejä, sohvapöytiä, tv-tasoja, penkkejä ja sivupöytiä Soppeenmäen teollisuusalueella sijaitsevassa hallissa.

– Pääsääntöisesti ruokapöydät ovat ykkönen, hän vastaa kysymykseen mitä tuotetta asiakkaat hankkivat eniten.

Koivuniemi valmistaa uniikkeja pöytiä asiakkaan toiveen mukaan eri kokoisina ja mallisina, niin pyöreinä kuin neliskanttisina.

Materiaaleina ovat hämeenkyröläiseltä sahalta tulevat kuusi sekä koivu sekä Euroopasta lahtelaisen puutukun kautta tuotavat saarni ja tammi. Näistä tammi on sekä hintavin että kestävin. Kuusi on pinnaltaan pehmeämpi ja hinnaltaan edullisempi.

Tammi ja saarni tulevat raakalautoina hallille, tammirustiikki jopa kuuden metrin mittaisena ja 60 senttimetriä leveänä.

– Tammipöytä metallijaloilla on ehdoton suosikki. Hirveästi menee pitkiä pöytiä, Koivuniemi sanoo ja osoittaa myyntitilassa olevaa yli 2,5-metristä pöytää.

Pitkät, jopa 2,5-metriset pöydät ovat Koivuniemen mukaan suosittuja. (Kuva: Sanna Hillberg)

Pöytien metalliset jalat tehdään ja maalataan alihankintana lähiyrityksissä.

Pöydät sävytetään asiakkaan toiveen mukaan. Sävytteet ovat puuystävällisiä, myrkyttömiä ja hajuttomia.

– Pystyn myös tekemään sävyjä sekoittamalla. Ihmisillä on monesti palanen lattiaa tai keittiöntasoa mukanaan. Joskus joutuu vähän taikomaan väriä.

Valmiin tuotteen pintaan levitetään väritöntä suojaöljyä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Tilausjono on tällä hetkellä yhdestä kahteen kuukautta. Se on lyhentynyt uusien koneiden ja tilojen myötä.

– Joskus voi saada parissa kolmessa viikossa, jos tuossa on tarviketta hyllyssä.

Yrittäminen elämäntapana

Kiireapulaista lukuun ottamatta Koivuniemi tekee yrityksessään kaiken itse, 24/7 kuten hän toteaa. Hänen mukaansa sähköinen yhteydenpito asiakkaiden kanssa helpottaa yrittäjän arkea, vaikka toisaalta sähköpostit tulee tarkistettua myös viikon mittaisella kesälomalla.

Toiminimiyrittäjänä reilut kymmenen vuotta toiminut Koivuniemi hoitaa tuotteiden valmistuksen lisäksi tilaukset, myynnit, mainonnan, paperityöt ja kuljetukset.

– Siitä (yrittämisestä) on tullut vähän elämäntapa. Vielä ei pysty palkkaamaan ihmistä kokopäiväisesti. Toivottavasti joskus, hän sanoo.

Koivuniemi kertoo, että asiakasmäärät ovat kasvaneet koko ajan tasaisesti, mutta erityisesti ensimmäisen koronavuoden sisustusbuumi toi hänen Lankkutuotteet -nimiselle yritykselleen paljon uusia asiakkaita.

Mika Koivuniemi on toiminut yrittäjänä yli kymmenen vuotta. Tässä on valmisteilla senkki. (Kuva: Sanna Hillberg)

Lankkupöytiä menee eri puolille Suomea, eniten pääkaupunkiseudulle ja Pirkanmaan lähikuntiin. Kuljetusmatkoille tulee helposti pituutta, sillä Koivuniemi kertoo toimittaneensa tuotteita aina etelärannikon Kasnäsista pohjoisen Nuorgamiin asti.

Kohonneet energiakustannukset, polttoaineen ja puun hinnat tuovat haasteita yrittäjän arkeen. Koivuniemi suhtautuu niihin kuitenkin rauhallisesti:

– Ei niille voi mitään. Samalla prosenttimäärällä ei voi nostaa tuotteen hintaa, yrittäjä toteaa.

Dieselin sekä Ukrainan sodan vuoksi nousseet metallin hinnat ovat onneksi tulleet alas vuoden takaisesta.

Tuotteet voidaan sävyttää monilla valmiilla eri sävyillä. Koivuniemi sekoittaa eri sävyjä myös itse. (Kuva: Sanna Hillberg)

Uniikkeja tuotteita

Ennen huonekalupuusepäksi päätymistään Koivuniemi on toiminut huonekalumyyjänä, automyyjänä, myynyt antiikkia ja vanhaa tavaraa sekä entisöinyt vanhoja huonekaluja.

– Päätin että en enää ikinä palaa huonekalujen pariin, mutta tässä sitä ollaan, mies nauraa.

– Kymmenen vuotta sitten muutin takaisin Ylöjärvelle. Kaveri kysyi, että tekisinkö hänelle jonkinlaisen pöydän. Siitä se lähti, ihan nollasta.

Sirkkelillä voi työstää yli 3-metristä lankkua.  (Kuva: Sanna Hillberg)

Koivuniemi kertoo, että käsillä tekemisessä hienointa on se, että jokainen tuote on uniikki.

– Ei oikeastaan ihan samanlaista tule ikinä. Kun näkee lopputuloksen ja asiakas on tyytyväinen, se innostaa.

Tuotteiden menekin kasvaessa Koivuniemi on muuttanut isompiin tiloihin. Nyt Koivuniemellä on Hiekkatiellä vierekkäisissä halleissa puusepänverstas ja myymälä, jossa on esillä pöytiä ja muita tuotteita.

– Pidän täällä myyntiviikonloppuja kerran kuukaudessa ja muuten tänne voi tulla sovitusti koska vaan.

Valoisasti tulevaisuuteen katsova yrittäjä on selättänyt syövän ja sydänlihastulehduksen.

– Koko elämä on pelissä, kun tätä pyörittää. Into on kova ja luotto on kova.

Saarni on yksi puulajeista, joista Koivuniemi valmistaa huonekaluja. (Kuva: Sanna Hillberg)

Mistä on kyse?

Lankkutuotteet / Mika Koivuniemi

Käsintehtyjä huonekaluja tammesta, saarnesta, koivusta ja kuusesta

Osoite: Hiekkatie 1 O/N, 33470 Ylöjärvi