Aurinkoinen huhtikuinen viikko tuo mukanaan runsaan tarjonnan kotimaisia kasvihuonevihanneksia kauppojen vihannesosastoille.
– Tällä viikolla alkaa toden teolla kotimaisten kasvihuonevihannesten suursesonki. Erilaisten kotimaisten tomaattien tarjonta kaupoissa kasvaa reilusti tällä viikolla. Kurkun kasvaneesta sadosta ollaan saatukin nauttia jo muutama viikko. Hyvä tarjonta heijastuu tietenkin myös kuluttajahintoihin, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes sanoo.
Haasteellinen talvi vaikutti tilapäisesti tomaatin ja kurkun viljelymääriin, mutta poikkeustilanne on ohi ja kevätsesonki alkanut. Tomaatin ja kurkun lisäksi myös salaatteja ja yrttejä saadaan kasvihuoneista tänä keväänä ja kesänä runsaasti. Lisäksi kotimaista paprikaa ja chiliä ilmestyy kauppojen tiskeille.
– Alkanut sesonki kestää runsaimmillaan pitkälle syksyyn saakka. Tarjonta ei suinkaan lopu syksyyn, vaan saamme nauttia kotimaisia kasvihuonevihanneksia vuoden ympäri tulevaisuudessakin. Uskomme, että ruuantuotanto kasvihuoneissa jatkuu normaaliin tapaan tästä eteenpäin vuoden jokaisena päivänä kuten ennenkin, Remes sanoo.
Kasvihuonevihannekset kattavat noin 30 prosenttia suomalaisten syömistä tuoreista vihanneksista. Viime vuonna näitä tuoteryhmiä viljeltiin asukasta kohden noin 17 kiloa.
Kotimaisten tomaattien ja kurkkujen popsiminen on hyvin tasaista läpi vuoden.
– Kotimainen kurkku, tomaatti, salaatti ja yrtit ovat todellista hyvän olon ruokaa. Kun ostaa kotimaassa viljeltyjä kasvihuonevihanneksia, voi olla varma siitä, että ruoka on terveellistä, vastuullista ja työllistävää. Hyvän olon ruoka tekee hyvää monessa mielessä, Remes muistuttaa.