Siniset silmät ja punainen mekko – Pitäisiköhän Suomessakin kokeilla nelipäiväistä työviikkoa?

13.04.2023 15:00

Kolumnin kirjoittaja on ylöjärveläinen sanoittaja, runoilija ja kirjailija

Työkaverini kertoi töissä kahvitauolla, että hän näki unta tytöstä, jolla oli nätit siniset silmät ja punainen mekko, mutta jotenkin hiukan etäinen katse. Naispuoliset kollegani naurahtivat, ja sanoivat, että ”ei ihme, jos sinua katsoi”. Työkaverini sanoi siihen, että ”minusta se oli enneuni siitä, että Suomeen tulee sinipunahallitus”. Naiskolleegani lisäsivät vielä siihen, että ”sinustako se hallitustunnustelija on tullutkin. Soitappa Petteri Orpolle ja sano, että homma on hoidettu”.

Ennen vaaleja puhuttiin ja vaalien jälkeenkin puhutaan taktisesta äänestämisestä, ja niin vaaleissa taisi hieman käydäkin. Taktinen äänestäminen tarkoittaa siis sitä, että äänen antaa jollekin muulle kuin omalle suosikkipuolueelleen välttääkseen tilanteen, jossa oma vähiten suosittu puolue voittaisi vaalit. Taktisella äänestämisellä äänestäjä yrittää siis maksimoida oman äänensä vaikuttavuuden.

Vasemmistoliitto ja vihreät kärsivät kirvelevät vaalitappiot, kun moni lähti estämään perussuomalaisten nousua hallitukseen äänestämällä demareita. Hallituspuolueet keskusta, vasemmistoliitto ja vihreät hävisivät yhdessä 20 kansanedustajaa. Kokoomus, perussuomalaiset ja sosialidemokraatit voittivat nuo 20 paikkaa. Vihreiden ja vasemmistoliiton äänet valuivat pääosin demareille ja keskustan perussuomalaisille ja kokoomuksellekin. Suomen poliittinen kartta oli ennen vaaleja vihertävä, nyt se on perussuomalaisen sininen.

Pitäisiköhän Suomessakin kokeilla nelipäiväistä työviikkoa? Keskustelu tästä aiheesta on käynyt kiivaana viime aikoina. Voinee tulla myös hallitustunnustelijan kysymyksiin kohta alkavissa hallitusneuvotteluissa. Vaalikoneen vastauksissa ennen vaaleja näkyi asiaan jyrkkiäkin eroavaisuuksia. Kyhyempi työaika parantaisi varmaan työntekijöiden psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia. Ja monelle lyhyempi työaika voisi olla haaveiden täyttymys, jos vaihtoehtona olisi työttömyys. Hyvinvointivaltion palkintona kansalaisilleen tuo haave voisi toteutua vain, jos Suomen velat on ensin maksettu ja täystyöllisyys saavutettu. Työntekijöitä monella alalla on nytkin jo liian vähän.

Töissä jotkut työkaverit sanoivat, että kansa äänesti näissä vaaleissa aivan väärin. Voiko kansanvaltaa pahemmin kyseenalaistaa kuin kyseenalaistamalla kansalaisten vapaissa vaaleissa ilmentämän tahdon, näkemyksen ja äänen? Mitä elämällä on tarjolla parempaa kansakunnalle kuin vapaat vaalit? Kiekkomiehenä sanoisin, että on. Tampereelle jääkiekon Suomen mestaruus ja Suomelle jääkiekon maailmanmestaruus.