Neljäsosa pk-yrityksistä palkkaamassa kesätyöntekijöitä

Neljäsosa pienistä ja keskisuurista yrityksistä aikoo tarjota kesätöitä.

Asia selviää Suomen Yrittäjien yrittäjägallupista.

– Kesätöitä on tarjolla yhtä hyvin kuin kahtena edelliskesänä. Se lupaa hyvää monille nuorille. Työnantajan kannattaa hoitaa velvollisuutensa huolellisesti ja kirjallisesti, Suomen Yrittäjien asiantuntija, juristi Atte Rytkönen-Sandberg sanoo.

Suomen Yrittäjien neuvontapalvelu on vastannut viime viikkoina työnantajayritysten kysymyksiin kesätyöntekijöiden palkkaamisesta. Erityisesti kysymyksiä tulee työsopimuksessa sovittaviin asioihin ja työsuhteen ehtoihin, kuten esimerkiksi palkkaukseen liittyen.

– Työajat sekä palkkaus ovat kysytyimmät aiheet. Neuvomme yrittäjiä muun muassa siinä, mitä työsopimukseen kannattaa kirjata, mistä voidaan sopia ja mitä on otettava huomioon erityisesti nuoria työntekijöitä palkattaessa, Rytkönen-Sandberg sanoo.

Teollisuus palkkaa kiivaimmin

Pienistä ja keskisuurista teollisuusyrityksistä peräti 41 prosenttia kertoo palkkaavansa kesätyöntekijän. Myös yrittäjän ikä näyttää vaikuttavan kesätyöntekijän palkkaamisen. Mitä nuorempi yrittäjä iältään on, sitä yleisemmin yrittäjä palkkaa kesätyöntekijän. Eniten palkkaamisaikeista raportoivat siis 18–39-vuotiaat yrittäjät.

Mitä isompi yritys on henkilömäärältään, sitä yleisemmin se on palkkaamassa.

Kesätyöntekijöitä aikoo palkata nyt 24 prosenttia yrityksistä, luku oli vuonna 2022 ja 2021 23 prosenttia. Pandemian alkamisvuonna 2020 kesätyöntekijöitä aikoi palkata vain 17 prosenttia yrittäjistä ja tätä ennen kaksi vuotta aiemmin vuonna 2018 28 prosenttia yrittäjistä.