Pääsiäisliikenne vilkkaimmillaan kiirastorstaina: Viranomaiset korostavat ennakoinnin merkitystä – lue vinkit

Pääsiäisen menoliikenne on pian starttaamassa. Fintraffic, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, poliisi, sisäministeriön pelastusosasto, Hätäkeskuslaitos sekä Liikenneturva nostavat esille ennakoinnin merkitystä, jotta liikenne sujuu pääsiäisenä turvallisesti.

Viranomaiset kehottavat ottamaan autoillessa keli- ja pelivaraa, lepäämään hyvin ennen ajomatkaa, varustamaan auton sekä kertaamaan toiminnan onnettomuustilanteiden varalle.

Pääsiäisen vilkasliikenteisimpien päivien ennakoidaan olevan perinteiseen tapaansa kiirastorstai sekä maanantai toinen pääsiäispäivä.

Etenkin päätiet voivat ruuhkautua pääsiäisen vilkkaimpina meno- ja paluuliikenteen ajankohtina. (Kuva: Pixabay)

Menoliikenne on vilkkaimmillaan kiirastorstaina kello 13–19. Liikennettä on runsaasti myös pitkäperjantaina kello 9–14 välisenä aikana. Ajoittaista jonoutumista saattaa esiintyä etenkin pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä sekä valtateillä 4 ja 5 aina Jyväskylän ja Mikkelin korkeuksille saakka.

Paluuliikenne alkaa kasvaa sunnuntai-iltapäivän ja -illan aikana, paluuliikennehuipun sijoittuessa maanantaille kello 12 ja 20 välille. Jonoutumisiin onkin syytä varautua etenkin Etelä-Suomen teillä.

– Pääsiäisenä on hyvä muistaa, että liikennettä on maanteillä perinteisesti selkeästi enemmän kuin esimerkiksi hiihtolomien aikaan, jotka porrastuvat useille viikoille. Liikenteen ajoittaisiin jonoutumisiin onkin syytä varautua etenkin liikenteellisesti vilkkaimpien tuntien aikana, Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki kertoo.

Loma alkaa jo matkasta

Turvallinen liikenne tehdään pääsiäisenäkin yhteispelillä. Ennakointi on avainasemassa, jotta liikenne sujuu ongelmitta: Huollettu auto, ajamiseen keskittynyt kuski sekä ennen kaikkea keli- ja liikennetilanteen edellyttämä joustava ja toiset huomioiva ajotapa kantaa pitkälle.

– Lähde matkaan vain hyvin levänneenä ja varaa ajomatkaan runsaasti aikaa, jolloin hermostuminen muihin tienkäyttäjiin maantiellä on epätodennäköisempää ja turhat ja vaaralliset ohitukset jäävät pois. Tarkasta, että tuulilasinpesunestettä on säiliössä riittävästi, rengaspaineet ovat kunnossa ja alla ovat keliin sopivat renkaat. Riittävä turvaväli edellä ajavaan antaa pelivaraa yllättäviin jarrutuksiin, vaikkapa eläimen rynnätessä tielle, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta summaa.

Myös Liikenneturva alleviivaa kuljettajan vireystilan merkitystä. Väsymyksen merkit kannattaa ottaa pääsiäisliikenteessä vakavasti, ja ratin taakse on syytä asettautua vain mieli virkeänä.

– Väsymystä ei useinkaan oteta riittävän vakavasti. Liikenneturvan kyselyt kertovat, että lähes joka kuudes on ajanut rattiin nukahtamisen partaalla. Jos väsymys iskee kesken matkan, on syytä pysähtyä. Jos matkaa on jatkettava, kannattaa nauttia kuppi kahvia ja nukkua vartin torkut. Parhaiten väsymystä torjutaan nukkumalla riittävästi ennen ajopäiviä. Vireystila pysyy hyvänä, kun aikataulussa on riittävästi tilaa tauoille, Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholm neuvoo.

Katse renkaisiin

Traficom nostaa tänä pääsiäisenä esille oikeiden rengasvalintojen merkitystä sekä muistuttaa lisäksi auton oikeaoppisen pakkaamisen tärkeydestä.

– Pääsiäisenä moni matkaa autolla pitkiäkin matkoja. Suomessa voi lähtöpaikassa olla jo keväinen keli, mutta määränpäässä on vielä täysi talvi. Tärkeää onkin valita matkalle renkaat kelien mukaan, jotta kevät ja sen nopeastikin vaihtelevat ajokelit eivät pääse yllättämään. Monella on mukana myös paljon matkatavaraa ja auton pakkaamiseen kannattaa varata aikaa. Muistisääntönä on, että autossa turvallisin paikka tavaroille on takakontti, ja painavimmat tavarat kuuluu pakata aina alimmaksi, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari selvittää.

Säätiedot ja voimassa olevat varoitukset voit tarkistaa eri sääpalveluista. Liikenteen ruuhkat, liikennetiedotteet ja muut liikenteen reaaliaikaiset tiedot löytyvät Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta, joka on saatavissa myös mobiiliversiona.

Kertaa toiminta onnettomuuspaikalla

Tiellä liikkujien velvollisuuksiin kuuluu onnettomuustilanteissa muiden auttaminen ja avun hälyttäminen. Onnettomuustilanteissa toimiminen onkin hyvä kerrata aika ajoin, jotta todellisen tilanteen edessä osaamme toimia oikein.

– Jos havaitset liikenneonnettomuuden, pysähdy turvalliseen paikkaan ja kytke ajoneuvoon hätävilkut. Siirry tien reunassa onnettomuuspaikalle ja pyri estämään lisävahingot katkaisemalla onnettomuusautosta virta sekä varoittamalla muuta liikennettä. Muista myös oma turvallisuutesi ja pimeään aikaan tee itsesi näkyväksi esimerkiksi heijastinliivillä. Vie varoituskolmio aina riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja hälytä apua sekä auta loukkaantuneita omien mahdollisuuksiesi mukaan. Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, laske ajonopeutta riittävästi, äläkä kuvaa onnettomuuspaikkaa, erityisasiantuntija Tommi Luhtaniemi Sisäministeriön pelastusosastolta ohjeistaa.

Hätäkeskuslaitokselta muistutetaan onnettomuuspaikalle pysähtymisen merkityksestä. Kun hätäilmoitus tehdään suoraan onnettomuuspaikalta, välittyy hätäkeskukselle tarkka sijainti ja oikeat tiedot tilanteesta. Näin paikalle voidaan hälyttää tarkoituksenmukaisin apu ja antaa henkeä pelastavia ohjeita.

Lomailijan kannattaa myös ladata ja ottaa käyttöön 112 Suomi -mobiilisovellus puhelimeensa hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. Sovelluksen kautta saa yhteyden esimerkiksi Tienkäyttäjän linjalle, jonne ilmoitetaan maanteiltä akuutit ongelmat, joista on vaaraa liikenteelle (esimerkiksi isommat päällystevauriot, tielle noussut tulvavesi, tien sortumat, liukkaus, lumen tukkima tie tai liikenteen estyminen rikkoutuneen ajoneuvon vuoksi).

– 112 Suomi -sovelluksen kautta saa lisäksi tieliikenteen häiriötiedotteet sekä mahdolliset vaaratiedotteet sijaintinsa mukaan, suunnittelupäällikkö Tommi Hopearuoho Hätäkeskuslaitokselta sanoo.