Ketjut ruosteessa ja ruuvit löysällä – Pyörän huoltamisen aika on nyt

05.04.2023 06:00

Kevätaurinko paistaa ja katukuvassa alkaa näkyä entistä enemmän pyöräilijöitä. Jotkut ovat toki saattaneet kurvailla pyörien päällä koko talven, mutta iso osa liikkujista kaivaa menopelin varastosta, kun tiet kuivuvat. Yllättävän moni luottaa myös siihen, että pyörä toimii niin kuin edelliskesänä, vaikka sille ei tekisi mitään.

Mikkolantiellä uuden BikeExpert-pyöräliikkeen tänä vuonna avanneet Veli-Matti Tuominen ja Pasi Koponen suosittelevat, että pyörä viedään huoltoon juuri nyt.

– Kevät on alkamassa ja kohta on huoltoruuhka. Nyt huoltokalenterissa on vielä tilaa, mutta kohta se täyttyy, Veli-Matti Tuominen toteaa.

Veli-Matti Tuominen (vas.) ja Pasi Koponen ovat tuoreita yrittäjäkasvoja Mikkolantiellä.

Vaikka BikeExpert onkin jonkin verran keskittynyt maastopyöräilyyn, lupaavat nuoret yrittäjät huoltaa kaikki pyörät, jotka liikkeen ovesta sisään kannetaan.

Pasi Koponen muistuttaa, pyörän huollon tärkeydestä.

– Jos ostaa muutaman tuhannen euron pyörän niin sekin menettää pian arvoaan, jos sitä ei huolla.

Veli-Matti Tuomisen mukaan kaikista tärkein on pyörän ensihuolto.

– Uusi pyörä pitää huoltaa, kun sillä on ajettu 300–500 kilometriä tai kolme kuukautta. Sen jälkeen riittää huolto noin kerran vuodessa tai
2 000 kilometrin välein. Toki jos ajaa talvellakin niin se on aika raskasta aikaa pyörälle. Silloin huolto kannattaa teettää kesärenkaiden ja talvirenkaiden vaihdon yhteydessä, Tuominen vinkkaa.

Tuominen muistuttaa, että pyörästä kannattaa pitää huolta myös itse ulkoistettujen huoltojen välissä.

– Valitettavan vähiin se oma huoltaminen jää. Esimerkiksi monessa pyörässä on todella kuivat ketjut. Ne rahisevat ja ovat todennäköisesti ruosteessa, Tuominen sanoo.

– Pyrimme valistamaan pyöräilijöitä huoltamisen merkityksestä. Ketjuissa pitää olla rasvaa ja renkaissa ilmaa. Lisäksi suosittelemme kaikenlaisia yleisiä kiristelelyjä, jotta pyörä on turvallinen ajaa, Pasi Koponen lisää.

Toisen polven yrittäjä

Veli-Matti Tuominen on elänyt koko elämänsä pyörien parissa. Hänen isänsä on pyörittänyt pian 40 vuotta pyöräliikettä Lempäälässä, ja Veli-Matti on tietenkin ollut niissä touhuissa mukana lapsesta lähtien.

Vuonna 2021 tuli aika kokeilla omia siipiä. Silloin Tuominen ja Koponen perustivat pyörähuollon Soppeentielle.

– Huolsimme pyöriä 35 neliön tiloissa, ja hiljalleen kasvatimme toimintaa ja asiakaskuntaa. Tänä vuonna sitten päätimme laajentaa tähän Mikkolantielle ja samalla polkupyörien myyntiin, Tuominen kertoo.

Pyörähuollon lisäksi kivijalkaliikkeestä saa asiantuntemusta pyörän hankintaan, muistuttavat BikeExpertin yrittäjät.

– Alakoulusta saakka Veli-Matin tuntenut Pasi halusi myös lähteä etsimään niin sanotusti omaa juttuaan, ja tuli mukaan ensin pyörähuoltoon ja nyt liikkeen omistajaksi.

Tällä hetkellä BikeExpertin suurin asiakaskunta tulee pyörähuollosta sekä työsuhdepyörien myynnistä. Yrittäjillä on käytössään yleisimmät leasing-yhtiöt.

– Pyöräkaupoista 80 prosenttia tulee työsuhdepyöräilystä ja sähköpyörät ovat se juttu, Veli-Matti Tuominen toteaa.

Pyörä käyttötarkoituksen mukaan

Yrittäjät sanovat, että pyörää hankittaessa kannattaa marssia kivijalkaliikkeeseen, jolloin pyörää ei tule ostettua kuin sikaa säkissä.

– On hyvä tietää, minkälaiseen ajoon pyörä asiakkaalla tulee. Voimme sitten katsoa rungon oikeaa korkeutta ja sopivaa komponenttivalikoimaa. Tärkeintä on valita sopiva pyörä käyttökohteen mukaan, Pasi Koponen selvittää.

Pyörään kannattaa jonkin verran laittaa rahaa, koska halvimmalla mahdollisella mallilla ei aina saa kovin suurta iloa ja hyötyä.

– Jos esimerkiksi laittaa parisataa euroa lisää niin monesti saa jo paremman alustan ja parempia komponentteja. Toki sitten kun laittaa kunnolla rahaa niin tulee jo hiilikuiturunkoa ja sähköpyörän moottorin kapasiteetti kasvaa, Tuominen kertoo.

– Kannattaa kerralla valita oma mieleinen malli. Ei ehkä kannata ostaa joka paikan pyörää, koska sellainen ei ole sitten hyvä millään osa-alueella, Pasi Koponen lisää.

Kypärä on tärkein

Varusteita mietittäessä turvallisuus on tärkeintä. Kypärään kannattaa satsata.

– Nyt kypärissä on uusinta KinetiCore-tekniikkaa ja se on jo erittäin kehittynyttä, Tuominen sanoo.

Oikeanlainen vaatetus myös lisää sekä turvallisuutta että liikkumisen mukavuutta.

– Vaatetus kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Sääolosuhteet ja vuodenaika ratkaisevat. Talvella moni käyttää esimeriksi merinovillaa ja kesällä tietysti kevyempää vaatetusta. Kehon ylikuumenemista pyöräillessä kannattaa välttää. Sitä ei välttämättä kovin helposti huomaa, Koponen vinkkaa.

Jos sitten tykkää vähän hifistellä niin siihenkin pyöräliikkeestä löytyy keinoja.

– Yksi hieno ylellisyysvaruste on hissitolppa, jonka avulla voi nappia painamalla säätää satulan korkeutta ajaessa, Pasi Koponen antaa esimerkin.

– Sanoisin, että hyvät valot ovat äärimmäisen tärkeät, Veli-Matti Tuominen lopettaa.