Ylöjärven keskustassa sijaitseva UnelmaKahvila kätkee sisäänsä herkkuja, ostoksia ja ystäviä

Moni ei ehkä tiedäkään, että aivan Ylöjärven keskustassa kirkon vieressä on tunnelmallinen kahvila, johon voi poiketa vaikkapa päiväkävelyn lomassa kahville ja herkuttelemaan.
”Meillä on täällä kivaa!” Kuvassa vasemmalta Vuokko Salonen, Jaana Kanninen-Niemi, Anu Heinikangas, Jaana Skyttä, Elisabet Waldolin ja Terttu Östring. (Kuvat: Sanna Hillberg)

Ylöjärven seurakunnan vapaaehtoisten ylläpitämässä UnelmaKahvilassa on iloinen kuhina jo tunti ennen avaamista, kun tarjoiluja laitetaan valmiiksi asiakkaita varten.

Viihtyisästi sisustettu UnelmaKahvila on avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 11–15.

– Olisi ihanaa, jos meillä olisi niin paljon vapaaehtoisia, että pystyisimme laajentamaan aukioloa hieman pidemmäksikin päivässä, sanoo lähetystoiminnan koordinaattori Jaana Skyttä.

UnelmaKahvilaan voi poiketa vaikkapa päiväkahville.

UnelmaKahvilalle rakennettiin tilat seurakuntakeskuksen remontin yhteydessä. Sen edeltäjä Unelmatupa tuhoutui tulipalossa joulukuussa 2017. Tämän jälkeen toiminta siirtyi seurakuntakeskuksen alakertaan. UnelmaKahvila aukesi syksyllä 2019, mutta koronapandemia tyssäsi toiminnan alkuunsa.

Lue  myös: Seurakunnan Unelmatupa paloi käyttökelvottomaksi

– Pitkään ei voitukaan kahvilaa pitää auki. Välillä kun koronarajoitukset olivat lievempiä, pidimme vähän aikaa auki, mutta sitten taas tuli sulku ja pistettiin kiinni. Vuosi sitten avasimme, Skyttä kertoo UnelmaKahvilan kivikkoisesta alusta.

Koronan myötä myös osa vapaaehtoisista jäi toiminnasta pois. Nyt kuitenkin mennään täyttä höyryä eteenpäin.

Tuotto hyväntekeväisyyteen

Vuokko Salonen järjestelee käsitöitä ja lahjatavaroita kahvilan myymälässä.

Kahvilatoiminnasta ja sen yhteydessä toimivan myymälän tuotoista saadut varat ohjataan Ylöjärven seurakunnan lähetystyökohteisiin kirkon virallisten lähetysyhdistysten kautta.

– Lähetystyön johtokunta on määritellyt meidän tukemisajatuksen niin, että haluamme auttaa niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa, haluamme tehdä rauhantyötä ja myös kirkollista työtä, kertoo Skyttä.

Esimerkiksi Nepalissa autetaan naisia ja nuoria, erityisesti vammaisia lapsia ja nuoria, ja Etiopiassa aids-orpoja ja kuuroja.

Myynnissä on myös käsitöitä, joiden tuotto menee suoraan sodasta kärsivien ukrainalaisten tukemiseen.

Lahjakkuudet käyttöön

– Kun ihmiset jäävät eläkkeelle ja miettivät, että mitähän sitä rupeaisi isona tekemään tämä on kaikista paras paikka sellaiselle, joka on vielä hyvässä kunnossa. Jos on yksinäisyyttä, se menee täällä pois. Täällä on todella hyvä henki, vapaaehtoistyöntekijä Vuokko Salonen kertoo.

Myös työikäiset ovat tervetulleita vapaaehtoisrinkiin.

Salosen mukaan UnelmaKahvilan vapaaehtoisena voi toteuttaa omaa lahjakkuuttaan omien toiveiden mukaan. Kahvilan keittiöstä löytyy leivonta- ja asiakaspalveluhommia, osa tekee kahvilassa myynnissä olevia käsitöitä kotona tai talkoissa.

– Meillä syntyi ihan spontaanisti kädentaitotiimi. Pidämme talkoita ja teemme tänne myytävää, Salonen kertoo ja esittelee muun muassa erilaisia enkeleitä, joita vapaaehtoiset ovat valmistaneet ja koristelleet.

Into tehdä käsitöitä riittää, ennakkoon ei tarvitse osata vaan talkoissa saa opastusta. Tarvikkeet saa seurakunnalta.

– Meidän kädentaitotiimit tekee mitä vaan. Ne askartelee monista eri materiaaleista. Puutöitä tehdään välillä tuolla alakerrassa, lisää Skyttä.

Vapaaehtoisten käsissä syntyy monenmoisia käsitöitä. Myyntituotot ohjataan Ylöjärven seurakunnan lähetystyökohteisiin. Osa tuotteista on tehty nimenomaan ukrainalaisten tukemiseksi.

Salosen mukaan vapaaehtoisista pidetään hyvää huolta. Seurakunta järjestää heille virkistystilaisuuksia ohjelman ja tarjoilujen kera.

– Minulle tämä on terapiapaikka. Täällä tulee hoidetuksi, hän sanoo.

– Koen, että tämä antaa niin paljon enemmän kuin ottaa. Tästä saa merkitystä, hyvää mieltä, ystäviä, Salonen sanoo ja toteaa, että vapaaehtoistyö on toisaalta myös hieman itsekästä: itselle tulee hyvä mieli siitä, kun huomaa miten omilla toimillaan tuottaa muille hyvää mieltä.

Hyvän asian eteen

UnelmaKahvilan vapaaehtoistoimintaa koordinoi Elisabet Waldolin. Salosen mukaan hän on paikan henki ja ollut toiminnassa mukana ”jo sata vuotta”. Waldolin toteaa, että aikaa on kulunut todellisuudessa huomattavasti vähemmän ja muistelee tulleensa mukaan vapaaehtoistoimintaan vuonna 2009, Unelmatuvan aikaan. Hän on myös Tähkäpää-kerholaisille tuttu käsityöohjaajana.

Waldolin toteaa pilke silmäkulmassa, että UnelmaKahvilan suhteen hän on perso rahalle.

– Se menee niin hyvän asian eteen. Jos me voimme tälläkin lailla evankeliumia levittää maailmaan, niin mikäs sen hienompaa, hän sanoo.

Toisten ilahduttamista

Keittiössä häärää myös eläkkeellä oleva seurakunnan nuorisotyöntekijä Jaana ”Milli” Kanninen-Niemi. Vapaaehtoistyö täyttää mukavasti eläkepäivät.

– Tulin tänne vähän norkoilemaan, että saisi eläkkeellä seurakuntayhteyden ja tehdä jotain kivaa ja hyödyllistä.

Jaana Kanninen-Niemi valmistaa munavoita karjalanpiirakoihin. Hän saa vapaaehtoistoistyöstä itsekin hyvän mielen.

Kanninen-Niemi kertoo, UnelmaKahvilassa on samanlailla ajattelevien ihmisten yhteisö, jonne saa tulla sellaisena kuin on.

Mistä halu auttaa toisia oikein kumpuaa?

– Halu auttaa ja tehdä vapaaehtoistyötä kumpuaa varmaan ihan syvältä arvoista ja lapsuudesta, että on tottunut yhteisölliseen elämään ja siihen, että tuetaan ja autetaan toisia.

Kun UnelmaKahvila iltapäivällä sulkee ovensa, Kanninen-Niemi jatkaa vielä ohjaamaan nuorten missiotyöpajaa.

– Itselle tulee hyvä mieli, kun pystyy ilahduttamaan toisia. Vaikka saattaa olla väsynyt tällaisen päivän jälkeen, siitä kuitenkin saa voimiakin, hän sanoo.

Viihtyisä UnelmaKahvila sijaitsee Ylöjärven seurakuntakeskuksessa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Mistä on kyse?

UnelmaKahvila sijaitsee Ylöjärven seurakuntakeskuksessa. Kulku kahvilaan on seurakuntakeskuksen pääovien kautta, portaat ylös ja oikealle.

UnelmaKahvila on avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 11–15.

UnelmaKahvilan yhteyshenkilö on Elisabet Waldolin, puh. 044 7868 098.

Vapaaehtoiset vastaanottavat lahjoituksena askartelu- ja käsityömateriaaleja, joista voivat tehdä tuotteita myyntiin. Jos sinulla lahjoitettavaa materiaalia, ota yhteyttä Elisabet Waldoliniin.