Uutukaiseen Karhen perhekerhoon tullaan myös Karhen naapurikylistä. Toimintaan ovat tervetulleita pikkulapset huoltajineen.
Karhen vanhan seurakuntakodin eteiseen kantautuu iloinen melske. Välioven takana näyttäytyy sali, jonka lattia on miinoitettu erilaisilla leikkivälineillä.
Vasemmalta paljastuu kaapisto, jonka syvennyksessä veljekset Aapo ja Eetu Soukko lepäävät hissukseen kaikessa rauhassa.
Kaapin ylätasolla taas keikkuvat Helvi ja Senni Plihtari, joiden mukaan pojat istuvat alakerrassa hiljaa ihan tarkoituksella: he ovat poliisikoiria, jotka on teljetty häkkiin.
– Niitten tehtävä on olla hiljaa ja pysyä paikallaan, nuoret konstaapelit Plihtari & Plihtari ilmoittavat.
Nelikko on kokoontunut leikkimään nyt jo kolmantena perjantaina. Paikalla ovat lisäksi Sofia Kulmala, Simeoni Plihtari, Aurora Pranteri ja Toivo Viitaniemi sekä porukan kuopukset, puolivuotias Kiira Mäkelä ja 4,5 kuukautta vanha Leevi Soukko.
Porukka kokoon puskaradion kautta
Vanhemmat Kati Vainikainen, Noora Pranteri, Essi Plihtari, Henna Palomäki, Päivi Viitaniemi ja Pirita Pellikka seurailevat salissa lasten touhuja ja juttelevat keskenään kahvikupin äärellä.
Noora Pranteri kertoo, että tällaista mukavaa yhdessäoloa karhelaiset lapsiperheen ovat kaivanneet, sillä pikkulapsiperheitä on puuttunut kylältä yhteinen paikka, jossa tavata säännöllisesti.
Pranterin mukaan seurakunta on järjestänyt Karhella aikaisemmin muun muassa päiväkerhoa ja perhekerhoa, jotka kuitenkin menivät tauolle koronan aikana. Tarve palveluille on kuitenkin säilynyt, ja tästä syystä karhelaiset rupesivatkin yhteistuumin kartoittamaan, löytyisikö uudelle perhekerholle kysyntää.
Porukkaa alkoikin löytyä somen, puskaradion, naapurien ja tuttujen kautta. Myös seurakunta antoi toiminnalle vihreää valoa, ja karhelaiset pääsivät järjestämään ensimmäisen perhekerhonsa maaliskuun alussa Karhen vanhassa seurakuntakodissa.
– Kokoonnumme perjantaisin ja joka kerralla mukana on ollut 11–12 lasta, joista vanhimmat ovat viisivuotiaita. Vedämme kerhoa itse, mutta seurakunnalta saamme tilojen lisäksi pientä evästä, leluja ja askartelutarvikkeita, Pranteri kertoo.
Kerhoon tullaan naapurikylistäkin
Perhekerhoon tullaan paitsi Karhelta mutta myös naapurikylistä, esimerkiksi Koivistonkylästä ja Nisunperältä. Mukana olevat äidit sanovat, että kerhon pystyyn laittaminen on ollut loistoidea, sillä vanhempainvapaalla arki voi olla paikoin yksinäistä.
Lisäksi maaseudulta puuttuu kaupungeista tuttu puistokulttuuri, joka vie sisään ”mammapiireihin”.
– Tämä on kyllä ihan korvaamaton paikka, kun hajallaan asutaan. Vertaistukea on saatavilla ja samalla lapset tutustuvat uusiin kavereihin, äidit toteavat.
Perhekerhoon ovat tervetulleita myös isät ja isovanhemmat. Nisunperällä asuva Kati Vainikainen käy perhekerhossa yhdessä lapsenlapsensa, 2,5-vuotiaan Sofia Kulmalan kanssa, jolla on perjantaisin ”mummupäivä”.
– Viljakkalassa järjestettävä kerho oli täynnä, niin oli tosi hyvä, että tämä järjestyi. Muuten Sofia on iskän kanssa kotona, niin on kiva että hän pääsee leikkimään omanikäistensä kanssa.
Noora Pranteri kertoo, että syksyksi seurakunta on järjestämässä Karhelle lisäksi 2–6-vuotiaille ohjatun päiväkerhon, joka kokoontuu vähintään kerran viikossa. Ilmoittautuminen kerhoon päättyy maaliskuun lopussa.
Fakta: Karhen perhekerho
- Maksuton perhekerho kokoontuu Karhen seurakuntakodilla (Kyrönlahdentie 853) perjantaisin klo 9.30–12.30.
- Vanhemmat ohjaavat kerhossa itse toimintaa, mutta seurakunta tarjoaa kerhoon tilat, lelut, askartelutarvikkeet ja pientä välipalaa.
- Mukaan toimintaan ovat tervetulleita pikkulapset huoltajineen.