Myös Ylöjärvellä huolehditaan siitä, että äänestämään pääsevät ne, joiden ei ole mahdollista mennä äänestyspaikalle

23.03.2023 15:31

Laitosäänestys oli tänä vuonna mahdollista suorittaa Ylöjärvellä 13 eri paikassa. Ylöjärven terveyskeskuksen sairaalassa laitosäänestys järjestettiin keskiviikkona.
Vaalitoimikunnan puheenjohtaja Elina Sieppi, vaalitoimikunnan varapuheenjohtaja Jorma Sinisalo ja vaalitoimikunnan jäsen Johanna Talasmäki olivat keskiviikkona vastaanottamassa ääniä Ylöjärven terveyskeskuksen sairaalassa. (Kuvat: Sanna Hillberg)

Suomessa erityisiä ennakkoäänestyspaikkoja ovat sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt kuten vanhainkodit, hoivakodit ja palvelutalot sekä rangaistuslaitokset.

Ylöjärven vaalitoimikunnan puheenjohtaja Elina Sieppi, vaalitoimikunnan varapuheenjohtaja Jorma Sinisalo ja vaalitoimikunnan jäsen Johanna Talasmäki olivat keskiviikkona vastaanottamassa ääniä Ylöjärven terveyskeskuksen sairaalassa ja neljässä palvelu- tai hoivakeskuksessa. Torstaina laitosäänestys järjestettiin kahdeksassa vastaavassa paikassa.

Keskiviikon ensimmäinen äänestys järjestettiin Tiuravuoren palvelukeskuksella.
– Aulassa oli äänestyskoppi ja sinne hoitajat toivat asiakkaita äänestämään. Yhdellä osastolla kävimme huoneissa hakemassa ääniä heiltä, jotka halusivat äänestää, kertoi Sieppi.

Vaalitoimikunta luonnehti Tiuravuoren äänestysinnokkuutta hyväksi.
– Ihan selkeästi oli tarvetta sille (laitosäänestykselle), Sieppi totesi.

Terveyskeskuksen sairaalassa äänestäminen oli mahdollista joko sille varta vasten rakennetun sermin takana tai omassa huoneessa.

Terveyskeskuksen sairaalassa äänioikeutetuilla oli tunnin verran aikaa käydä antamassa äänensä ja kohtuullisen moni käyttikin tilaisuuden hyödykseen.

Äänestäminen oli mahdollista joko sille varta vasten rakennetun sermin takana tai omassa huoneessa. Myös eristyshuoneessa olevien potilaiden on mahdollista äänestää.

Johanna Talasmäki auttoi Elina Sieppiä pukeutumaan suoja-asuun ennen kuin tämä vei äänestystarvikkeet eristyshuoneeseen.

Avustaja sallittu

Sieppi kertoo, että laitosäänestys on periaatteessa aivan samanlainen ennakkoäänestys kuin muuallakin, mutta laitoksessa saavat äänestää ainoastaan siellä asuvat tai hoidettavat.

Laitosäänestyspaikkoja Ylöjärvellä on yhteensä 13 eri palvelu- ja hoivakeskuksessa mukaan lukien terveyskeskuksen sairaala. Sieppi toteaakin, että esimerkiksi muistisairaus ei poista äänioikeutta.
– Äänestystilanteessa hänen (muistisairaan) tulee ymmärtää äänestävänsä.

Ääni voidaan mitätöidä, jos paikalla oleva vaalitoimikunta toteaa, että henkilö ei ole äänestyskelpoinen.
– Jos saa täytettyä äänestyslipukkeen, niin vastuu menee ääntenlaskijoille, että onko se ääni luettavissa, kertoi Talasmäki.

Mukana ennakkoäänestyspaikalla ovat kuoret, äänestysliput, leimat ja muut tarvittavat välineet. Kuoreen mukaan laitetaan lähete, mistä selviää äänestäjän henkilöllisyys.

Avustajan käyttö äänestystilanteessa on sallittua. Esimerkiksi vaalitoimikunnan jäsen voi toimia avustajana. Äänestäjä voi pyytää lukemaan ääneen puolueet ja ehdokkaat ja avustaja voi kirjata ehdokkaan numeron äänestyslipukkeeseen. Lomakkeeseen kirjataan tällöin henkilön tiedot, joka on toiminut avustajana.

Laitosäänestyspaikasta keltainen lähetekuori kuljetetaan Ylöjärven keskusvaalilautakunnalle, joka kirjaa kuka on käyttänyt äänioikeuden.
– Lähetekuoren sisällä olevat suljetut ruskeat kirjekuoret laitetaan omaan sinetöityyn paikkaansa niin pitkäksi aikaa, että niitä ruvetaan aukaisemaan äänestyspäivänä sunnuntaina, Sieppi kertoi.

Sieppi vakuuttaa, että vaalisalaisuus säilyy myös laitos- ja kotiäänestyksessä.
– Vaalisalaisuus pidetään. Meillä on täysi vaitiolovelvollisuus, hän sanoi.

Kotiäänestykseen Ylöjärvellä ilmoittautui 31 henkilöä. Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa tarkoitettu omaishoitaja.