Kysyimme ylöjärveläisiltä eduskuntavaaliehdokkailta neljä kysymystä, joiden avulla ehdokkaat pääsevät esittelemään ajatuksiaan.
1. Miksi olet ehdokkaana?
2. Kerro kolme tärkeintä vaaliteemaasi?
3. Pitäisikö valtion ottaa mieluummin lisää velkaa kuin leikata palveluista?
4. Millä keinoilla pidät Pirkanmaan ja Ylöjärven puolia eduskunnassa?
Jorma Grönlund, Kansalaisliitto
1. Koska eduskunnassa ei ole yhtäkään puoluetta, joka ajaisi Suomen eroa EU:sta ja eurosta. Ja näkemykseni mukaan, jos olisimme itsenäinen maa, niin sen kautta voisi taloutemme tervehtyä ja siten se mahdollistaisi hyvinvointiyhteiskunnan jatkumisen. Eli muun muassa lainsäädäntä- ja budjettivalta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikka omiin käsiin. Kansalaisliitto tarjosi hyvän alustan edistää näitä tavoitteita.
2. Suomen itsenäisyyden vaaliminen ja palauttaminen. Edistän tasa-arvon, kansanvaltaisuuden ja oikeusvaltio-periaatteiden parempaa toteutumista Suomessa. Reilu aluepolitiikka ja ihmisten hyvinvointi.
3. Ei. Kun eroamme EU:sta niin pääsemme eroon monista tarpeettomista menoeristä ja siten mahdolliset menoleikkauksetkin ovat pienempiä. Jo nyt valtionvelan korkomenot syövät suuren osan maamme budjetista ja se kaikki on pois palveluista. Muun muassa. Sote-menot kasvavat nykyisestä ja niistä palveluista ei saa leikata. Sen sijaan koko Soten voisi purkaa hallinnollisena himmelinä ja laittaa rahat palveluihin eikä byrokratiaan.
4. Kun koko Suomi voi hyvin, niin Pirkanmaa ja Ylöjärvikin pärjää paremmin. Itsenäisyys on kaiken perusta, jos sitä ei ole, niin ei ole muutakaan.
Timo Halttula, Vihreä liitto
1. Vilpitön halu muuttaa maailmaa kestävämmäksi nykyisille ja tuleville polville. Haluan antaa oman panokseni kestävän ja yhdenvertaisen tulevaisuuden puolesta.
2. Varmistan yritysten ja yrittämisen vahvaa roolia vihreän talouden ja kestävän elämäntavan muutosvoimana. Yritysten uudistumista pitää tukea ja haitalliset, erityisesti fossiilienergiaan liittyvät, yritystuet on ajettava alas.
Tarvitsemme verotuksen uudistuksen, jossa terveydelle ja ympäristölle haitallisen kulutuksen verotusta kiristetään tuntuvasti. Samalla yrittämisen ja työnteon verotusta asteittain kevennetään. Sivistysvaltion laatua mitataan sillä, mikä on heikompiosaisten asema yhteiskunnassa. Se on oltava vaikeimmissakin tilanteissa vähintään hyvä.
3. Velkaantuminen on taitettava ja tuottavuuskehitys ratkaisee hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden. Velan ottaminen, verojen korottaminen eikä yksin työllisyysprosentin kasvattaminen ole kestävyysvajeen juurisyitä parantava lääke. Niillä on rajansa ja ratkaisevaa on kansantalouden tuottavuus ja työllisten lukumäärän suhde huollettavien lukumäärään.
Suomesta puuttuu puolimiljoonaa työikäistä reilun kymmenen vuoden kuluttua huoltosuhteeseen nähden. Suomen vetovoimaa on kasvatettava ulkomaisten opiskelijoiden, -työntekijöiden ja eri asiantuntijoiden silmissä.
Tasokkaat koulutusmahdollisuudet eri-ikäisille, työ- ja yrittämisen mahdollisuudet, yhteiskunnan vakaus ja turvallisuus sekä erityisesti avoin ja erilaisuutta hyväksyvä asenneilmapiiri luovat veto- ja pitovoimaa. Nurkkakuntaisuutta ja eriarvoisuutta vastaan on taisteltava, koska ne taannuttavat Suomen, jolloin hyvinvointiyhteiskunnan palveluita on ajettava alas.
4. Pirkanmaan ehdokkaat ovat siitä kiitollisessa asemassa, että ajaessaan viisaasti kotiseudun asioita, ajavat samalla koko Suomen asioita.
Tampereen seutukunta on paljon vartijana Suomen talouden kehittymisen kannalta. Koko Pirkanmaan ja Tampereen kaupunkiseudun kehittyminen mahdollistaa Ylöjärven kasvun ja kehittymisen osana kokonaisuutta.
Yhä enemmän kuin valtiot, kaupunkiseudut käyvät vilkasta kansainvälistä kilpailua kansainvälisistä osaajista ja kasvusta. Vielä on hieman epävarmaa, löytyykö kansainvälisillä mittapuilla mitattuna yhtäkään kilpailukykyistä kaupunkia Suomen rajojen sisältä.Aivan lähialueillakin on kovia haastajia. Hyvinvointiyhteiskunnan säilymisen kannalta olisi tärkeää, että niitä olisi Suomessa ainakin muutama. Kaupunkiseudut ovat talouden turboja, joiden ympärillä maaseutukin säilyy elinvoimaisena.
Antti Järvensivu, Kansallinen Kokoomus
1. Olen ehdokkaana, jotta tulevaisuudessakin on vielä olemassa samanlainen hyvinvointivaltio.
2. Työllä ja yrittämisellä pitää pystyä vaurastumaan. Ihmisiä ei pidä verottaa köyhiksi. Jokaisella täytyy olla mahdollisuus päättää mihin käyttää itse ansaitsemansa rahat. Työn ja yrittämisen verotusta on kevennettävä, koska Suomen on oltava maa jossa työllä ja yrittämisellä pystyy vaurastumaan.
Työn vastaanottamisen täytyy olla jokaisessa tilanteessa kannattavaa ja jokaisella ihmisellä täytyy olla mahdollisuus antaa oma panoksensa oli se sitten mitä tahansa muutaman työtunnin ja tuhansien ihmisten työllistämisen välillä.
Loppu valtion velkaantumiselle! Nuorten velkataakkaa ei saa kasvattaa. Velkaantumisen kierre on katkaistava ja valtion budjetti saatettava tasapainoon. Tämän päivän velka on huomisen veronkorotus. Rahan jakamista holtittomasti ei voida jatkaa. VM:n laskelmien mukaan tämän vuoden korkomenot tulevat olemaan 2,6 miljardia euroa, joka on kolminkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Korkomenot ovat pois hyvinvoinnista. Suomen on lopetettava lasten, nuorten ja tulevien sukupolvien selkänahasta eläminen. Leikkaukset seuraavan kahden kauden aikana ovat realismia!
Mielenterveyspalvelut kuntoon, stoppi nuorten pahoinvoinnille! Mielenter-veysongelmiin tulee puuttua varhaisessa vaiheessa. Nuorten jaksaminen on ollut pitkään koetuksella ja pahoinvointia ovat lisänneet mm. korona- ja ilmastokriisi, sota sekä hintojen nousu.
Ennaltaehkäisevää hoitoa ei saa ajoissa ja hoitoon pääsee vasta kun on liian myöhäistä. Nuorena miehenä kannan myös huolta siitä, että miehet ovat yliedustettuina itsemurhatilastoissa.
Hoitoon pääsy matalalla kynnyksellä ja välittömästi on sekä yksilön että yhteiskunnan etu. Terapiatakuu on toteutettava välittömästi. Jokaisella hoitamattomalla mt-ongelmalla on myös suora vaikutus valtion talouteen.
3. Velkaantuminen on taitettava. Tietyistä palveluista ja sosiaaliturvasta tullaan leikkaamaan. Peruspalvelut eritoten koulutus ei saa olla missään tapauksessa leikkauksen kohteena.
4. Ylöjärveläisenä ja pirkanmaalaisena kansanedustajana olen koko Suomen, mutta myös Pirkanmaan edunvalvoja. Ensiarvoisen tärkeää on esimerkiksi nostaa tiestön ylläpitoon ja huoltamiseen saatuja määrärahoja. Pirkanmaa tuottaa 8% Suomen BKT:stä, mutta Pirkanmaa on saanut jo pitkään vain 2% tiesverkoston hoitoon ja huoltoon jyvitetyistä määrärahoista. Tämä vääryys on korjattava.
Pasi Järvilehto, Liike Nyt
1. Suurin yksittäinen syy ehdokkuuteeni on ennen kaikkea valtion talous ja sen hoito. Taloutemme voi tällä hetkellä erittäin huonosti ja sen myötä myös me kaikki suomalaiset!
Ratkaisematta ovat edelleen ne isot linjaukset: Mitä teemme kestävyysvajeelle, miten SOTE saadaan kuntoon ja ennen kaikkea, mistä otamme työvoimaa hoitamaan vanhempiamme ja niin edelleen. Liian kauan olen katsonut poliittisten asioiden hoitoa sivusta ja mielestäni olisi väärin olla tekemättä mitään nykyisen tilanteen korjaamiseksi.
Iso kiitos kuuluu myös tyttärelleni, joka väsymättä kehotti minua asettumaan ehdolle!
2. – Talous on saatava kuntoon! Tässä asiassa meillä ei ole enää vaihtoehtoja, vaan hihat on käärittävä per heti! Valtion huono taloudenhoito on ajanut vähenevät suomalaiset veronmaksajat ahtaalle ja he joutuvat jatkuvasti miettimään, miten oikeasti tässä paineessa tulisi jatkaa omaa elämäänsä.
– Yhtä lailla kaikki suomalaiset on saatava kuntoon! Suomalaiset eivät liiku tarpeeksi ja UKK – Instituutin tutkimuksen mukaan kulu ihmisten huonokuntoisuudesta Suomelle on vuodessa 3,2 miljardia euroa. Tuolla rahalla hoitaisi velkamme korot ja rahaa jäisi vielä itse velan lyhentämiseenkin. Onko meillä oikeasti tähän varaa?
– Nykyinen sosiaaliturvamme on laitettava kuntoon! Vaikkei matematiikka ole koskaan ollut vahvin osa – alueeni, minulle on tutkijana sietämättömän helppo havaita tämä kestämätön yhtälö, jossa tämän maan kansalaisista 80 prosenttia saa jonkinlaista tukea. Tämä kustannus on yhä pienevän veronmaksaja joukon harteilla!
3. Leikkauksia on tulossa! Samaan aikaan meidän on huolehdittava siitä, että Suomeen voidaan tulevaisuudessakin investoida ja että me saamme luotua tänne riittävästi työpaikkoja.
Meidän on myös vihdoin käännettävä katseemme Suomeen ja suomalaisiin. Kun meillä on omat asiat kunnossa, on aika auttaa myös toisia. Muistetaan myös, että EU:n meidän on valittava ansioituneita sekä aidosti Suomen puolella olevia edustajia!
4. Ihmisten kuunteleminen sekä ylipäätään ympäristön ymmärtäminen on reilusti yli puolet tätä työtä. Sen vuoksi, oman kotikaupungin sekä Pirkanmaan asioista pidetään parhaiten huolta laajalla verkostolla, jossa on päättävissä elimissä olevia henkilöitä.
Jos tulen valituksi, aion edelleen jatkaa Ylöjärven Yrittäjien Ry:n hallituksen jäsenenä sekä vierailla säännöllisin väliajoin myös kaupungin avoimissa kokouksissa.