Vaalimainokset ovat kokeneet kovia – ”On nähty paljon vaivaa, että on saatu poikki”

Vaalimainoksiin kohdistuva ilkivalta on ollut paikoin aika rajua Ylöjärvelläkin. Esimerkiksi kokoomusehdokas Antti Järvensivu on joutunut kiertämään vaihtamassa tuhottuja mainoksia uusiin.

– Käytännössä päivittäin tulee viestiä, että jossain on laitettu mainoksen tolppa poikki tai mainosta on töhritty, Järvensivu kertoo.

Antti Järvensivun vaalikylttien paksuja tolppiakin on saatu poikki. (Kuva: Antti Järvensivu)

Järvensivun mainoskyltit ovat kokeneet kovia etenkin Mäkkylän peltojen kohdalla.

– Siellä olen käynyt neljä kertaa korjaamassa mainoksia. Kylteissäni on käsivarren paksuinen tolppa, joten ilkivallan tekijä on joutunut näkemään aika paljon vaivaa. Ne eivät mene ihan auton aiheuttamasta tuulenvireestä poikki, Järvensivu kuvailee.

Järvensivu kertoo joutuneensa vaihtamaan noin 25 mainosta.

– Ehkä niistä viisi olisi voinut aura katkaista, mutta tussin jälkiä aura ei tee, Järvensivu toteaa.

Järvensivu ei ole ainoa, jonka vaalimainokset ovat kokeneet ilkivaltaa. Vastaavasta kokemuksesta viestivät myös monet muut ehdokkaat.

Lisäksi Ylöjärven kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteerin Kirsi Riihiojan mukaan vaalijulisteita on revitty telineistä irti. Näin on käynyt ainakin Metsäkylässä.

– Tänään katselin, että myös keskustassa Kirkkopuistossa on revitty mainoksia. Eikä niitä ole tuhonnut pelkästään räntäsade vaan kyllä niitä on käyty repimässä, Riihioja kertoo.

Riihioja kertoo lähettäneensä koulujen kautta Wilma-viestin oppilaille ja heidän vanhemmilleen, jotta ainakin nuoret ymmärtäisivät, ettei vaalimainosten rikkominen ole sallittua.

Vaalimainoksiin kohdistuva ilkivalta on rikoslain nojalla rangaistavaa vahingontekorikoksena. Rikoslain mukaan vahingonteosta voi saada sakkoja tai enintään yhden vuoden vankeutta.