Tossavainen edustustehtävissä Drammenissa ja Falunissa – Stenman ja Hankaniemi tuplavoittoon Jämillä

Eevi-Inkeri Tossavainen hiihti maailmancupin Drammenin kaupunkisprintissä erävaiheeseen. Falunissa ohjelmassa oli sprintin lisäksi sekaviesti. Tino Stenman ja Urho Hankaniemi ylsivät puoletsaan tuplavoittoon Jämillä perinteisen yhteislähdössä ja vapaan takaa-ajokisassa.

Drammenin perinteisen hiihtotyylin 1,2 kilometrin sprintissä viime viikon tiistaina vasta 19-vuotias Eevi-Inkeri Tossavainen hiihti karsinnassa sijalle 29 ajassa 3.05,22. Norjan Kristine Stavås Skistadin kärkiaika aika-ajoissa oli 11,26 sekuntia nopeampi.

– Karsinnassa meillä oli joukkueena vähän kaluston kanssa ongelmia, mutta onneksi itse selvitin karsinnan juuri ja juuri, Tossavainen paljasti.

Norjassa kisatussa maailmancupin kaupunkisprintissä Tossavainen kamppaili mainiosti alkuerässään, vaikkakin ylitti maaliviivan viidentenä. Skistadin voittamassa sprintissä Tossavaisen lopullinen sijoitus oli 24:s.

– Erässä oli hyvää taistelua ja tekemistä, kunnes loppusuoralle vähän hyydyin. Hieman jäi sprintti harmittamaan, koska päivän kunnolla olisi ollut mahdollisuudet parempaankin sijaan ja omat odotukset olivat selvästi korkeammalla. Oli kuitenkin tärkeää päästä hiihtämään kovaa erään ja nähdä konkreettinen ero päivän voittajaan, kommentoi Tossavainen, jonka kanssa alkuerässä hiihtivät muun muassa Skistad, Ruotsin Moa Lundgren ja Anne Kyllönen.

Maailmancup jatkui viikonloppuna Ruotsissa. Falunissa Tossavainen hiihti lauantaina 1,4 kilometrin vapaan hiihtotyylin sprinttikarsinnan 3.13,19 minuutissa sijalle 48. Karsinnan kärkinainen oli Ruotsin Jonna Sundling 2.51,68. Sprinttivoiton vei tiistain tapaan Norjan Skistad.

– Falunin sprintti oli itselleni aika iso epäonnistuminen, enkä ole päivään tyytyväinen. Vapaa on ollut itselle viime aikoina hieman haastavampaa ja harmittaa aika paljon, että juuri tähän kisaan oma vire ei ollut hyvä, sillä suksi ja olosuhteet muuten olivat erittäin hyvät, Tossavainen kommentoi hiihtoaan.

Sunnuntaina Tossavainen hiihti Suomen kakkosjoukkueen sekaviestissä 5 kilometrin ankkuriosuuden vapaalla hiihtotyylillä. Markus Vuorelan, Anni Alakosken, Niko Anttolan ja Tossavaisen sijoitus oli kisan 15:s, ja eroa viestivoittaja Ruotsiin syntyi 2.42,4 minuuttia.

Tino Stenman (kesk.) voitti Jämillä viikonlopun molempina päivinä miesten yleisen sarjan. (Kuva: Tuomas Koskela)

Jämillä hiihdettiin lauantaina perinteisen tyylin yhteislähtökisa, jonka tulosten mukaisesti osa kilpailijoista jatkoi sunnuntain takaa-ajokisaan vapaalla hiihtotavalla. Lauantain kisa oli myös KristaCup-osakilpailu.

Voittovauhtia piti Ryhdin Tino Stenman, joka vei miesten yleisessä sarjan pertsan kympin nimiinsä ajassa 27.23,7. Sunnuntainakin Stenman näytti ylivoimansa 24.24,4 minuutissa ja voitti koko kisan yli neljän minuutin marginaalilla.

– Tervehdyin tossa flunssasta vasta muutama päivä sitten, niin se vähän tuntui kropassa vielä. Ihan hyvät perusvedot tohon väliin, Stenman kommentoi.

Sarjavoittoon hiihti myös Urho Hankaniemi 10-vuotiaiden 2 kilometrillä 6.49,9. Vapaan osuus taittui 5.43,4 minuutissa ja Hankaniemi otti tuplavoiton 3,6 sekunnin marginaalilla. Ryhdin Teemu Pirttijoki oli lauantaina kuudes 7.38,5 ja sunnuntaina viides 7.02,2.

Ryhdin Eeli Petäjämäki hiihti 8-vuotiaiden 1 kilometrin yhteislähdössä toiseksi 3.48,9 mutta jäi Oriveden Ponnistuksen Anssi Tehosta vain vaivaiset 0,2 sekuntia. Sunnuntain takaa-ajossa Petäjämäki piti kovinta kyytiä 3.04,3 ja voitti 7 sekunnilla.

Ryhdin Kerttu Ranta hiihti kakkoseksi 8-vuotiaiden tyttöjen kilometrillä ajassa 4.16,2 vain 0,4 sekuntia kärjestä. Myös takaa-ajo oli äärimmäisen tasainen, ja Ranta uusi kakkossijansa 3.40,4 jääden Parkanon Urheilijoiden Anni Lielahdesta 0,6 sekuntia. Ryhdin Anni Tyrkkö oli molempina päivinä kolmas tuloksilla 4.24,1 ja 3.48,7.

Viiden kilometrin yhteislähdössä Matleena Palonen oli 20-vuotiaissa toinen 17.29,8. Palonen starttasi sunnuntaina 2 sekunnin takamatkalta ja voitti Pyrinnön Venny Lundbergin 6 sekunnilla tuloksella 15.29,4.

Ryhdin Helmi Koskela matkalla voittoon 16-vuotiaiden vitosella. (Kuva: Tuomas Koskela)

16-vuotiaiden vitosella Ryhdin Helmi Koskela hiihti ajassa 16.11,4 kolmanneksi 12,4 sekuntia voittajan Tampereen Pyrinnön Emilia Helmin jälkeen. Miina Palonen oli kuudes 17.54,7 ja Emmi Sairanen seitsemäs 21.44,7. Takaa-ajossa mukana oli enää kaksi hiihtäjää: voittoon hiihti Helmi Koskela 15.18,1 minuutissa ja toiseksi tuli Miina Palonen, joka kiersi vapaan vitosen ajassa 16.19,6.

Ryhdin Eino Kärkimaa nappasi kolmossijan 16-vuotiaiden 5 kilometrin yhteislähdössä ajalla 15.38,7. Eeli Haverinen hiihti neljänneksi 16.59,7. Nopein oli Eetu Vesanen Kangasniemen Kalskeesta 15.22,4. Takaa-ajon Kärkimaa hiihti 14.44,5 ja komeasti koko kisan kakkoseksi. Onni Vuorinen Perniön Urheilijoista ylitti maaliviivan 10,8 sekuntia aiemmin.

Ryhdin Vilma Pyhtilä numerolla 101 luisteli 14-vuotiaiden takaa-ajossa kakkossijalle. (Kuva: Tuomas Koskela)

Kolmen kilometrin 14-vuotiaiden yhteislähdössä Ryhdin Vilma Pyhtilä oli neljäs 10.01,6 ja Reea Hiitelä viides 10.07,6. Ylivoimaiseen voittoon 8.48,6 hiihti Venla Mennala Hämeenlinnan Hiihtoseurasta. Takaa-ajossa Pyhtilä piti toiseksi kovinta vauhtia 8.49,0 ja sijoittui kokonaiskisan toiseksi alle 6 sekuntia SkiTeam 105:n Alisa Launosen jälkeen.

Ryhdin Miina Pyhtilä oli 10-vuotiaiden 2 kilometrillä neljänneksi nopein 8.27,5. Iida Vuorela oli yhteislähdön seitsemäs 9.03,3 ja Vivian Lahti kahdeksas 9.12,6. Takaa-ajossa sunnuntaina Vivian Lahti oli ryhtiläisistä vahvin 7.30,3 ja nosti sijoituksensa viidenneksi. Iida Vuorela oli kuudes 8.07,1 ja Miina Pyhtilä kahdeksas 9.21,9. Sarjan voitti Aino Siivonen Lempäälän Kisasta yhteisajalla 13.06,5.

Ryhdin Miina ja Matleena Palonen Jämin maisemissa. Matleena Palonen voitti 20-vuotiaiden takaa-ajokisan. (Kuva: Tuomas Koskela)

Ryhdin Osakari Hankaniemi hiihti 12-vuotiaiden 3 kilometrillä viidenneksi 10.21,8 ja Kalle Kallio seitsemänneksi 11.20,8. Nopein oli Hämeenlinnan Hiihtoseuran Oiva Kumpuvaara 9.53,8. Sunnuntaina Hankaniemi kellotti parhaan ajan 8.41,1, joka riitti kisan kakkossijaan. Voittaja Pargas IF:n Elias Heinonen ylitti maaliviivan vain 2,4 sekuntia Hankaniemeä aiemmin. Kalle Kallio oli takaa-ajon neljäs 10.27,5.

Tyttöjen kolmen kilometrin 12-vuotiaiden yhteislähdössä Ryhdin Kiira Suhonen oli seitsemäs 11.24,6 ja Vilja Laine yhdeksäs 11.50,8. Kisan voitti Anni Siivonen Lempäälän Kisasta 9.51,4. Takaa-ajossa Suhonen hiihti kuudenneksi 10.04,4. Kisan voitti Noormarkun Nopsan Wilhelmiina Ruohomäki yhteisajalla 18.55,5.

Tiistaina Räikällä hiihdettiin talven viimeinen Maunus-Räikkä Cupin osakilpailu yhteislähdöt vapaalla hiihtotyylillä. Kokonaiskilpailun palkinnot jaetaan Ryhdin kevätjuhlassa kaupungintalolla hiihtokauden päätyttyä.

16-vuotiaiden kärkikaksikko. Ryhdin Eino Kärkimaan taistelua Jämillä takaa-ajokisassa sunnuntaina. (Kuva: Tuomas Koskela)
Takaa-ajokisan palkitut 16-vuotiaiden sarjassa Ryhdin Helmi Koskela (vas.) ja Miina Palonen. (Kuva: Tuomas Koskela)
Ryhdin Vivian Lahti Jämin kisaviikonlopun tunnelmissa. (Kuva: Tiina Lahti)
Ryhdin Iida Vuorela (26) ja Vivian Lahti (27) odottamassa lähtölupaa Jämin takaa-ajokilpailussa sunnuntaina. (Kuva: Tiina Lahti)
Kauden 2023 kaikki neljä osakilpailua jo hiihdetty! Räikällä rennosti ottivat Vilma Markkula (vas.), Kerttu Ranta (reppuselässä) ja Anni Tyrkkö. (Kuva: Ylöjärven Ryhti)