Huijaus, petos ja ryöstö?

”Ja nyt me melko voimakkaan inflaation vuoksi maksamme joka päivä noista huijauksista, petoksista johtuvia lunnaita”, mielipiteessä sanotaan. (Kuva: Pixabay)

Huijaus?
Kun sähköpörssi aikanaan perustettiin, luulen, että järjestelmän suunnittelijat uskoivat olevansa kaikkitietäviä ja kaukaa viisaita. He taisivat uskoa, että heillä on tietämys siitä, mitä sähkön kuluttajahinnan tulee olla viikkojen, kuukausien ja jopa vuosien päästä.

He luulivat voivan määritellä myös sähkön kulutuksen lähes minuutin tarkkuudella eri osissa maatamme. Ja kun he kaiken tuon olettivat, saattoi nuo ajatukset saada heidät luulemaan olevansa todella kaikkitietäviä ja kaukaa viisaita.

Kuin taivaan lahjana tuli koko Eurooppaan suuri pelko siitä, että nyt loppuu niin kaasu, öljy kuin sähkökin. Ja tästäkös sähköpörssihenkilöt saivat vettä myllyyn. Alkoi silmitön sähkönhinnan manipulointi ja sillä temppuilu. Aikana yksi sähkö maksoi -0,5 senttiä/kWh ja aikana kaksi sen hinta olikin 0,70 senttiä tai jopa kaksi euroa kWh.

Usko omaan kaikkitietävyyteen ja tulevaisuuden hallintaan oli rajaton.

Petos?
Ja sitten alkoi mediassa massiivinen pelottelu sähkön loppumisesta ja tulossa olevista sähkökatkoksista.

Mutta nyt meitä kehotettiin VARAUTUMAAN tuleviin katkoksiin. Minäkin kävin automaatilta nostamassa 200 euroa, jotta en joutuisi pulaan katkoksen tullessa. En ajatellut, että miten olisin katkoksen aikana saanut nuo muutamat eurot kulutetuiksi.

Niin sähkön tuottajat ja myyjät kuin mediakin luulivat voivansa ennustaa sähkön kulutuksen. Eivätpä nuo vakuuttelijat huomanneet ottaa huomioon sitä, että talven säätä emme etukäteen kovin tarkasti tiedä.

Samainen huijaus jatkuu edelleen ja nyt jo ennustellaan talven 2023–2024 sähkön hintaa. Tulisi muistaa, ettemme me ihmiset osaa kovin hyvin ennustaa tulevaa säätä vuosia ennakkoon ja samoin emme voi olla varmoja siitäkään, saako joku diktaattori yhtäkkiä mieleensä mitä kummallisimpia mielihaluja.

Ryöstö?
Nyt tiedämme, että erityisesti sähkön hinnan mielivaltaisesta keikkumisesta johtuen me kansalaiset olemme maksaneet sähkön tuottajille satoja miljoonia, jos ei ihan miljardeja, omista pusseistamme.

Meistä monet erehtyivät turvaamaan oman sähkönsaantinsa määräaikaisilla sopimuksilla hirmuiseen hintaan ja nyt noista sopimuksista ei eroon päästä. Olin ehkä vähän onnekkaampi, kun solmin pörssihintaan perustuvan sopimuksen marraskuun alussa.

Ei ainoastaan yksittäiset kansalaiset joutuneet pakon edessä tekemään todella huonoja sopimuksia, vaan esimerkiksi monet kasvihuoneyrittäjät joutuivat pysäyttämään tuotantonsa. Ja nyt me melko voimakkaan inflaation vuoksi maksamme joka päivä noista huijauksista, petoksista johtuvia lunnaita.

Ja mikä katalinta! Niin ryöstö, huijaus kuin petoskin tehtiin ilmeisesti täysin laillisesti ja maamme neitohallituksen tukemana ja siunauksella. Meillä pienillä kansalaisilla ei ole ollut mitään mahdollisuutta pelastua noilta katalilta teoilta.

On suurta viisautta olla kaikkitietävä ja kaukaa viisas. Ja jos ei vaadi itseltä aina totuudessa pysymistä, saattaa pian olla taskussa rahaa niin ettei kiitokseen selkä taivu.

Jorma Sinisalo
eläkeläinen Ylöjärveltä