Oletko Vastaamon tietomurron uhri? Lausuman voi antaa poliisin sähköisessä asiointipalvelussa

Tietomurron asianomistajien kuulemiset toteutetaan ensisijaisesti kaavakkeella, joka täytetään sähköisesti. Poliisi muistuttaa, että se ei tietoturvasyistä lähetä asianomistajille viestiä tai linkkiä kuulustelulomakkeen täyttämiseen liittyen.
Poliisi muistuttaa, että lausuman voi tehdä sähköisesti. (Kuva: Sanna Hillberg)

Helsingin poliisi muistuttaa Vastaamon tietomurron uhreja mahdollisuudesta antaa asianomistajan lausuma poliisin sähköisessä asiointipalvelussa.

Helsingin poliisilaitos on saanut noin 6 500 Vastaamon tietomurtoon liittyvää rikosilmoitusta. Tietomurron asianomistajien kuulemiset toteutetaan ensisijaisesti kaavakkeella, joka täytetään sähköisesti.

Vastaamon lokakuun 2020 tietomurron asianomistajat voivat antaa lausuman lomakkeella poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Lausuman antamisen edellytyksenä on asiasta tehty rikosilmoitus, jonka voi myös jättää poliisin sähköisessä asiointipalvelussa.

Sähköisen lausuman antaminen on vaatimus sille, että henkilö pysyy mukana rikosprosessissa ja saa mahdollisuuden esittää vaatimuksensa asiassa.

Täytä lomake poliisin verkkosivuilla

Sähköinen lausuman antaminen on helppoa verkkosivulla. Poliisin sähköiseen asiointipalveluun pääsee poliisi.fi-verkkosivun kautta.

Poliisi ei lähetä tietoturvasyistä asianomistajille henkilökohtaista kutsua tai linkkejä kuulustelulomakkeeseen. Jos vastaanotat poliisin nimissä lähetetyn viestin tai linkin kuulustelulomakkeen täyttämiseen, se ei ole aito. Älä siis avaa viestissä olevaa linkkiä.

Poliisin valtakunnallinen neuvontapalvelun puhelinnumero on 0295 419 800, ma–pe 8–16.15.

Poliisin verkkosivuilta löytyy ohjeita ja lisätietoja rikosilmoituksen tekemisestä ja sähköisen lausuman antamisesta.

Rikosuhripäivystys tarjoaa myös henkistä tukea ja neuvoa rikosprosessin eri vaiheisiin, kuten sähköisen rikosilmoituksen tekemiseen.