Urheilutalolla nähtiin huippuottelut: YIlvekselle voitto ja tappio kivikovista kärkipeleistä – Katso kuvagalleria vauhdikkaasta ottelusta YIlves – HIFK FS

Naisten Futsal-Liigassa taisteltiin isoista pisteistä viikonloppuna. YIlves vankisti asemaansa runkosarjan kakkosena.

Kärkijoukkue MuSaFutsal karkasi lauantaisella 3–4 (2–3) -voitolla YIlvekseltä jo käytännössä tavoittamattomiin. Sunnuntainen voitto sarjan kolmosjoukkueesta taas petasi YIlvekselle rauhoittavat näkymät kakkospaikalle. Voitto HIFK:sta tuloksella 4–2 (1–1) ratkesi vasta ottelun loppupuolella Jenni Häklin ja Emiilia Syväsen virtuoosimaisiin suorituksiin.

Ella Lehtonen (6) pyörittää YIlveksen peliä. (Kuva: Esa Norvia)

YIlves joutui pelaamaan kevään kovimmat runkosarjan ottelunsa peräkkäisinä päivinä. Jälkimmäiseen otteluun oli parhaat eväät syöty palautumisajan viikonlopun päähaasteesta jäätyä alle vuorokauteen. Viimeistään sunnuntainen voittopeli vahvisti ylöjärveläisten kovan nykykunnon ja saavutetun tason suomalaisen futsalin terävimmässä kärjessä.

Lauantainen kärkiottelu MuSaFutsalia vastaan oli tasainen ja raju kamppailu, johon YIlves sai lähes parhaan kokoonpanonsa. Sini Sutisen peliajasta jouduttiin kuitenkin tinkimään paljon ja Esra Erdenkin oli vielä sivussa flunssaa parantelemassa. MuSalla oli heittää kentälle jatkuvasti vähintään kolme maajoukkueesta tuttua pelaajaa.

Yleisölle tarjottiin vauhdikas ja fyysinen kamppailu runkosarjan voitosta. Voittajalle oli tarjolla etulyöntiasema tiukassa pistetaistossa, jossa haastaja YIlves voisi ottaa MuSalta kuskin paikan itselleen. Nyt mitattiin myös haastajan taso lähestyttäessä pudotuspelivaihetta.

Senni Viren (2) testaa ylähirren kestävyyttä. (Kuva: Esa Norvia)

Ensi jakson YIlves aloitti korkealla prässillä. Se toimikin hyvin ja ennakkosuosikkina ottelussa pelannyt MuSaFutsal oli vaikeuksissa pelin avaamisensa kanssa. Pelin tempo oli hurja, kuten liigan parhaiden joukkueiden kohtaamiselta sopi odottaakin. Suomen kovimpien kohtaamisessa myös tuomarien sallivahko linja antoi otteluun fyysisen, yleisönkin sykettä nostattavan tunnelman.

Maalien teon aloitti MuSaFutsal ajassa 3.48. Iina Heikkilä puski kotijoukkueen maalia vartioineen Emiilia Syväsen uhkarohkeasta tsippiavauksesta pallon tylysti maaliin. Ennen kuin YIlves selvisi shokkimaalista, karkasi MuSan Jasmin Ylikraka laidalta ja laukoi pallon Anni-Elina Luotosen kautta maaliin. Tämä oppikirjamaali kirjattiin ajalle 4.09.

Kentällinen juhlii Elisa Ilotun tekemää maalia. (Kuva: Esa Norvia)

Pelin hallinnan vastaisesti YIlves oli yllätetty kahdesti ja pahalta näytti nyt ottelun alku tulostaululla. Maalitilanteet menivät kuitenkin kentällä kutakuinkin tasan ja peli jatkui huipputilanteiden seuratessa vauhdilla toisiaan. Jakson puoliväli oli jo ohitettu, kun YIlves myllytti maalitilannettaan ja MuSa purki pallon Syväselle asti.

Ajassa 11.36 Syvänen laukoi maaliltaan yli kentän välittömän palautuksen, joka upposi vierasjoukkueen maalivahdin Siiri Liljan käsien kautta verkon perukoille. Maali oli Syväsen kuudes tällä kaudella.

Tasainen kamppailu eteni aikaan 17.37, ennen kuin tulostaulu jälleen heräsi. Jenni Häklin ensin pommitettua voimalla ylähirteen, siirsi Elisa Ilottu kimmonneen pallon kaaren ulkopuolelta parhaasta maalintekosektorista tyhjiin.

Maalin jälkeinen hyvänolontunne ehkä koitui YIlveksen kompastuskiveksi Luotosen päästyä maalialueen kaaren tuntumasta laukomaan ilman peittävää pelaajaa. Ajassa 17.45, vain kahdeksan sekuntia kotijoukkueen tasoittavasta maalista, oli verkko tötteröllä Syväsen takana ja johto jälleen vierasjoukkueella. Tauolle mentiin ilman lisämaaleja MuSan niukassa johdossa.

Toinen jakso oli edelleen kovatempoista, fyysistä ja viihdyttävää futsalia, joka ottelun edetessä sai ennätysmäisen kotiyleisön mukavasti mukaan. Yleisölle mukava asia oli kotijoukkueen ennakkoluuloton ja hienokseltaan peliä hallitseva pallonkäsittely suosikkijoukkueen näin pysyessä kurissa. Ajassa 31.38 tuotti YIlveksen työ vihdoin tulosta, kun peli saatiin tasoihin 6 metrin rangaistuspotkulla, jonka laukoi pitseihin Senni Viren.

YIlveksen jahdatessa johtomaalia vahvalla pallonhallinnalla onnitui MuSa peittämään kotijoukkueen laukauksen keskialueelta. Seuranneesta vastahyökkäyksestä kahdella pelaajalla Syvästä vastaan syntyi Luotosen kolmas maali varman poikittaissyötön seurauksena ajassa 34.30.

Päästyään johtoasemaan, ei vierasjoukkue luopunut johdostaan, vaikka kotijoukkue kaiken aikaa pääsi maalitilanteisiin Liljan maalille. Kaikki pisteet siis lähtivät varsinaisen peliajan voitolla Poriin ja YIlves käytännössä menetti haaveet ykkössijan valtaamisesta.

HIFK kohdattiin raskain jaloin

Kokoonpanosta puuttui edelleen Erden ja pallotaituri Rosa-Maria Siren oli myös puuttuvien runkopelaajien listalla.

Ottelu Espoolaisia vastaan alkoi vieraiden haastaessa korkealla prässillä kotijoukkuetta. YIlveksen pallokontrollia testattiin toden teolla.
Vahvojen alkuminuuttien jälkeen oli YIlveksen vääjäämättä totuttava olemaan ottavana osapuolena. Edellisen päivän terävyys oli muisto vain, mutta HIFK:n prässi kyettiin hallitsemaan ja tilanteita syntyi molemmille joukkueille.

Avausmaali syntyi ajassa 2.47 vieden kotijoukkueen johtoon. Senni Virenin tarjoilu rajapotkutilanteessa Riia Seppälälle alusti komean laukauksen maalin takanurkkaan.

Tasan kymmenen minuuttia myöhemmin HIFK tasoitti pelin. Hanna Halonen pääsi parhaasta sektorista tykittämään alanurkkalaukauksen läpi YIlveksen puolustuksen. Tasainen, mutta pitävään puolustukseen panostava ottelu jäi ensi jaksolla kahteen maaliin. Nihkeys toi mieleen muiston edellisestä jatkoajalle venyneestä tiukasta kohtaamisesta. Tauolle siis mentiin tasaisissa ja vähämaalisissa merkeissä.

Toinen jakso alkoi hyvävoimaisten vieraiden tiukentaessa prässipeliään entisestään. Kotijoukkue onnistui kuitenkin purkamaan prässin ja hyödyntämään selustan väljyyttä. YIlves siirtyi jälleen johtoon rajapotkun jälkitilanteesta ajassa 23.22. Riia Seppälän tarjoilu maalin edustalle Mia Pajusen jalkaan päätyi tolpan ja maalia vartioineen Tytti Mikkolan kautta verkon perukoille.

Sinnikkäästi uurastava HIFK tasoitti pelin ajassa 31.16. Hanna Halosen esityöstä pallo päätyi YIlveksen maalin edustalle, josta Jenni Huttunen viimeisteli tasoitusmaalin Emiilia Syväsen vartioiman maalin pitseihin.

Jakson loppua kohti YIlveksen peli alkoi näyttää viivytystaistelulta jo ennen vieraiden karmaisevaa tasoituslaukausta. Ylöjärveläisten alas vetäytynyt paketti otti kipeästi osumaa blokkitilanteessa. Pitkillä avausheitoilla Syvänen sai hetkittäin aikaan hengähdystauon ja loi mahdollisuuksia johtomaaliin.

YIlves siirtyi jälleen johtoon ajassa 32.35 Syväsen avausheiton osuttua täydellisesti viesasmaalin kulmalle parkkeeranneen Jenni Häklin jalkaan. Upea laukaus kantapäällä maalin kattoon ei jättänyt Mikkolalle mitään mahdollisuutta torjuntaan. Maali piristi YIlveksen peliä selvästi ja minuutit kuluivat pelaajien pitäessä helsinkiläiset maalitykit aisoissa.

HIFK:n päävalmentaja Jyrki Somero otti aikalisän ajassa 37.24 Vieraiden oli turvautuminen lentävän maalivahdin ottamiseen peliin hyökkäystä tehostamaan. Liigan parasta, jo kuusi maalia tykittänyttä Syvästä vastaan riski on kuitenkin tavanomaista suurempi takaiskumaalin syntymiseen.

Ajassa 39.09 riskinotto antoikin kylmän iskun vieraiden haaveille jatkoajasta, kun Syväsen kauden seitsemäs maalilaukaus venytti verkon tötterölle vieraiden vartijatta olleessa maalissa. Lisämaaleja ei ottelussa enää syntynyt. Voittopisteet ja niiden myötä jälleen tukevampi ote sarjan kakkospaikasta jäivät siis Ylöjärvelle.

Päävalmentaja Vesa Parviainen kertoi sunnuntaipelin jälkeen olevansa erittäin tyytyväinen näkemäänsä viikonlopun peleissä. Etenkin jälkimmäisen ottelun taisteluasenne ja venyminen tuntui mahtavalta.

– Lauantain ottelussa ei säästelty ja vaikka virta oli sen vuoksi vähissä, onnistuttiin jälleen kairaamaan kolmen pinnan voitto seuraavana päivänä. Pisteet olisivat varmasti kelvanneet myös kovakuntoisille helsinkiläisille. Nyt nähtiin tason mittaus ja tuntuu, että olemme onnistuneet vakiinnuttamaan peruspelimme kovien vastustajien tasolle. Kevät on kuitenkin pitkä ja yllättävät takaiskut voivat aina muuttaa tilannetta, Parviainen kommentoi.

YIlves pelaa seuraavan ottelunsa Espoossa sarjan hännänhuippua EBK:ta vastaan ensi sunnuntaina. Maaottelutauko siirtää seuraavan ottelun viikolla eteenpäin. Runkosarjan siis päättää kotiottelu 25. maaliskuuta FC Halikkoa Vastaan ja vasta sen jälkeen päästään pudotuspelivaiheeseen.