Huolestuttava suunta – Nuorten väkivaltarikosten lisääntymiselle pitää saada stoppi

Ville Mäkinen
Reilut viisi vuotta Ylöjärven Uutisia vetänyt Ville Mäkinen jatkaa PPY:n varapuheenjohtajana.

Tämän viikon Ylöjärven Uutisten pääuutissivuilla kerrotaan Ylöjärven viime vuoden rikostilastoista. Ne kertovat, että petokset ja väkivaltarikollisuus ovat lisääntyneet myös Ylöjärvellä.

Petokset tapahtuvat nykyään pitkälti verkon välityksellä ja kyseessä on usein valtakunnallisia omaisuusrikossarjoja, jotka ulottuvat myös pienempiin kaupunkeihin, kuten Ylöjärvelle.

Erityisenä huolenaiheena Sisä-Suomen poliisi nosti medialle järjestämässään tiedotustilaisuudessa esille alaikäisten tekemän väkivallan yleistymisen. Hyvin usein teon kohdekin on alaikäinen.

Myös nuorten niin sanotut kokoontumisajot ovat kasvussa. Näissä osallistujista suurin osa on niin sanottuja tavallisia nuoria, mutta massan
mukana saatetaan syyllistyä jopa vakaviin rikoksiin, kuten poliisin väkivaltaiseen vastustamiseen. Usein kokoontumisiin liittyy myös häiriköintiä ja liikenneturvallisuuden vaarantamista.

Pitää muistaa, että poliisin tavoitteena on paitsi turvata kotirauha ja liikenneturvallisuus myös estää vakavia vahinkoja tapahtumasta itse osallistujille.

Nuorten tekemän väkivallan lisääntyminen on erittäin huolestuttavaa ja syihin pitäisi päästä käsiksi pian. Toki ylivomaisesti suurin osa nuorista käyttäytyy erinomaisesti. Mutta syrjäytyvä joukko on valitettavasti kasvussa ja sen mukana myös ikävät lieveilmiöt. Osattomuus saa tekemään tyhmyyksiä.

Eritttäin tärkeää olisi tiivis yhteistyö nuorten, heidän vanhempiensa, nuorisotoimen ja sosiaalitoimen kesken.

Onneksi vielä poliisin viesti on se, että tilanne on hallinnassa. Mutta huolestuttava kehityssuunta pitäisi saada pian pysähtymään ja kääntymään.