Tampereen kaupunkiseudun kahdeksassa kunnassa käynnistyy syksyllä kärkihanke, jolla pyritään lisäämään liikkumista ja vähentämään liikkumattomuudesta aiheutuvia kustannuksia. Hankkeen tavoitteena on vaikuttaa toisen asteen opiskelijoiden liikkumiseen.
Syksyllä käynnistyvä kärkihanke on osa vuonna 2019 käynnistettyä Seutuliike-ohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä liikettä ja vähentää paikallaanoloa asukkaiden arjessa Tampereen kaupunkiseudulla. Erityisenä edistämiskohteena Seutuliike-ohjelmassa on arkiliikkuminen, kuten kävely ja pyöräily, koska siirtyminen kestävämpiin kulkutapoihin edistää myös liikenteelle asetettujen päästötavoitteiden saavuttamista.
Vuonna 2022 liikkumattomuudesta aiheutuvat suorat kustannukset olivat Tampereen kaupunkiseudun kunnissa yhteensä 45 640 000 euroa. Kun lukuun lisätään epäsuorat kustannukset eli muun muassa sairauspoissaolojen, työkyvyttömyyseläkkeiden ja ennenaikaisten kuolemien tuomat menot, oli kustannus 95 841 000 euroa. Kun summaan lisätään paikallaanolon kustannuksia, loppusumma on koko seudun osalta 105 912 000 euroa. Suurin yksittäinen syy paikallaanolon aiheuttamiin korkeisiin kustannuksiin on tyypin 2 diabetes.
Toisen asteen opiskelijat liikkuvat vähiten
Seutuhallitus hyväksyi keskiviikkona Seutuliike-ohjelman kärkihankkeet, joilla etsitään seudullisia ratkaisuja liikkumisen lisäämiseksi ja liikkumattomuudesta aiheutuvien kustannusten laskemiseksi. Kärkihankkeet ovat Liikkuva toisen asteen opiskelija (2023–2024), Liikkuva yläkoululainen (2024) ja Liikkuva aikuinen (2025).
Ensimmäiseksi käynnistyvässä kärkihankkeessa toisen asteen opiskelijoita kannustetaan liikkumaan muun muassa lisäämällä opiskelijaliikunnan mahdollisuuksia ja kehittämällä kampusalueita liikkumiseen kannustaviksi ympäristöiksi. Tarkoituksena on myös toteuttaa opiskelijoiden kanssa yhdessä Aktiivinen arki -viestintäkampanja, joka kannustaa nuoria lisäämään liikuntaa omassa arjessaan.
Toisen asteen opiskelijat ovat vähiten liikkuva ryhmä Tampereen kaupunkiseudulla. Tämä selviää vuonna 2021 toteutetusta koulumatka- ja liikkumiskyselystä.
– On huolestuttavaa, että kaupunkiseudulla lukiota käyvä nuori liikkuu tutkimusten mukaan vähemmän kuin työuransa loppupuolella oleva yli 60-vuotias. Siksi haluamme ensin keskittyä toisen asteen opiskelijoihin ja löytää liikkumiseen innostavia asioita heidän arkeensa. Tämä on myös tulevaisuuden työvoimakysymys, seutujohtaja Päivi Nurminen kertoo.
Tampereen kaupunkiseutuun kuuluvat Ylöjärven lisäksi Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere ja Vesilahti.