Raviurheilun toimijat valmiita muutokseen – Tavoitteena kahdeksan ympäri vuoden ajavaa ravirataa ja noin 400 ravipäivää

Joukko Suomen Hippoksen valtuuskunnan, hallituksen sekä raviratojen ja hevosjalostusliittojen vastuuhenkilöitä kokoontuivat keskiviikkona linjaamaan välttämättömistä toimenpiteistä, joita raviurheilun kestävä tulevaisuus edellyttää.

– Sisäisen muutoksen ja toiminnan uudelleen organisoinnin on lähdettävä tänään tänne kokoontuneista, sillä me olemme ne, joiden on pystyttävä tekemään päätöksiä ja linjaamaan toimintaa raviurheilun yhteisen edun nimeen. Käyty laaja lähetekeskustelu on arvokasta, ja suuntaviivat muutokseen on nyt asetettu, puheenjohtaja Antti Lehtisalo avasi tilaisuuden roolia.

Raviurheilu tarvitsee nostetta ja sitä haetaan uusilla linjauksilla. (Arkistokuva)

Tärkeänä yhteisymmärryksen pohjana käytiin keskustelu ravirataverkoston tehostamisesta niin, että ympäri vuoden ajavien raviratojen määrää vähennetään kahdeksaan. Esityksen ja lähetekeskustelussa lähtökohtaisesti puolletun mallin mukaan joulu-helmikuussa ravit keskitettäisiin pääasiassa kahdeksalle raviradalle: Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Oulu, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vermo.

Näiden lisäksi kaksi ravirataparia Kouvola ja Mikkeli sekä Joensuu ja Pori ajaisivat talvikauden puoliksi. Valintojen pohjana olivat alueelliset hevosmäärät ja maantieteellinen sijainti sekä raviratojen taloudellinen kestävyys. Esityksessä korostettiin, ettei valinta ole lopullinen, vaan tulevaisuudessa ratojen roolit voivat myös vaihtua esimerkiksi hevosmäärän muutosten mukaan.

– Alan olemassa olevat resurssit on pystyttävä kohdentamaan entistä tehokkaammin mikä tukee kokonaisuutena alan kehitystä. Ympäri vuoden ajavien ratojen valinnalla pitää varmistaa valtakunnallinen, houkutteleva urheilu. Muiden maakuntaratojen osalta olennaista on löytää niille oikeat roolit omien vahvuuksien kautta. Lisäksi on otettava huomioon myös kesäratojen erittäin merkittävä rooli, raviurheilujohtaja Jari Haanniemi kertoo.

Hippoksen toimisto lähtee valmistelemaan tarkempaa kilpailukalenteria esitetyn mallin mukaisesti jo keväällä. Tavoitteena on ajaa edelleen ravit jokaisena päivänä jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta ja vähentää totoravipäivien määrää noin neljään sataan.

– Jotta uusi kasvu on mahdollista, on ensin katkaistava laskeva kierre. Kaikkia raviratoja tarvitaan ja tällä ratkaisulla varmistetaan kaikkien raviratojen tulevaisuus vaikeimman yli. Vajaiden lähtöjen sijaan laji tarvitsee urheilullisesti mielenkiintoista ja elinvoimaista kilpailua, Antti Lehtisalo painottaa.

Miljoona euroa lisää nuorten hevosten palkintoihin

Toisena tärkeänä esityksenä toimijat keskustelivat Hippoksen hallituksen esityksestä kasvattaa nuorten hevosten palkintokokonaisuutta seuraavan kolmen vuoden aikana yhteensä miljoonalla eurolla.

Toimijat antoivat yhteisymmärryksen hallituksen esitykselle, jossa esitetään maa- ja metsätalousministeriölle lisäpanostuksia nuorten hevosten palkintoihin vuosille 2024–2026 niin, että vuonna 2024 palkintosumma kasvaisi 300 000 euroa, vuonna 2025 300 000 euroa ja vuonna 2026 400 000 euroa.

– Raviurheilun toimintaedellytysten varmistaminen vaatii elinvoimaista kasvatusta ja sitä, että hevosen omistamisessa on vetovoimaa. Juuri tässä hetkessä meidän on tarjottava kirkas polku siihen, että hevosen omistaminen ja kasvattaminen Suomessa on houkuttelevaa myös tulevaisuudessa, Hippoksen kasvattamisen ja omistamisen johtaja Kimmo Lampinen painottaa.