Ylöjärven seurakunnan vapaaehtoiset nikkaroivat lintulautoja – Myyntituotto kokonaisuudessaan Ukrainaan

Seurakunnan vapaaehtoiset ovat nikkaroineet ylöjärveläisyritysten lahjoittamasta hävikkimateriaalista lintulautoja myyntiin. Myyntituotot lahjoitetaan sodasta kärsivän Ukrainan hyväksi suoraan Kirkon Ulkomaanavun kautta.
Joukko puuverstaan vapaaehtoisia. Kuvassa vasemmalla on valmisteilla olevien lintulautojen aihioita. (Kuvat: Sanna Hillberg)

Seurakuntakeskuksen kellaritiloissa olevassa puuverstaassa on syntynyt talven aikana useita vapaaehtoisten ideoimia yksilöllisiä lintulautoja. Kestopuusta valmistetuissa lintulaudoissa on tukeva jalusta ja seinäkiinnike, joten se pysyy tukevasti paikallaan.

Syöttökaukalossa on korkeat laidat ja ruokintaosat on helppo irrottaa ja puhdistaa.

Lautojen valmistukseen on käytetty hävikkimateriaalia.

– Olemme saaneet lahjoituksina puutavaraa Puutoimelta ja Ylöjärven Puulta ja kattohuopaa Parke Rakenteelta, kertoo diakoniapappi Johannes Riuttala.

Diakoniapappi Johannes Riuttala esittelee myynnissä olevia lintulautoja.

Järeitä lintulautoja on valmistunut toistakymmentä ja ne ovat Riuttalan mukaan tehneet hyvin kauppansa. Hän toivoo, että ihmiset eivät turtuisi Ukrainan tilanteeseen vaan jaksaisivat auttaa sodan runtelemassa maassa asuvia edelleen.

– Pitäisi turvata jatkuva tukivirta sinne, hän sanoo ja toteaa että puuverstaan väki keksii koko ajan uusia tuotteita, joiden avulla he voivat kerätä varoja ukrainalaisille.

Lintujen ruokintakausi alkaa olla hiljalleen ohi, joten viimeiset laudat ovat nyt teossa. Sen jälkeen talkoolaiset aikovat valmistaa linnunpönttöjä sekä kukkapurkkeja ja -laatikoita.

Verstaalla on odottamassa myös visakoivua, josta ideoidaan vaikkapa tilaustöitä asiakkaiden kanssa.

Jokainen lintulauta on yksilöllinen. Niissä on laaja laidallinen syöttökaukalo. (Kuva: Sanna Hillberg)

”Jokainen on auttaja”

Riuttala kertoo, että puuverstaalla käyvien ikähaarukka on laaja, 18-vuotiaasta kasikymppiseen. Mukaan talkooporukkaan voi tulla kuka tahansa, joka on kiinnostunut käsitöistä ja haluaa auttaa muita.

– Jokainen on auttaja. Jokainen voi olla mukana ja siitä saa itsekin iloa.

Kokeneemmat konkarit opastavat niitä, joilla on kokemusta puutöiden tekemisestä vähän tai ei ollenkaan.

– On unelma, että saisimme kaikki nämä puuvarusteet pikkuhiljaa muutettua tueksi Ukrainalle, Johannes Riuttala sanoo.

Viime vuonna vapaaehtoiset kunnostivat Kyröskosken Hälläpirtiltä lahjoittamia tuoleja, joiden myyntituotto ohjattiin myös kokonaisuudessaan Ukrainan hyväksi.

Lue myös: Uusi elämä Hälläpirtin retrotuoleille: Ylöjärven seurakunnan vapaaehtoiset kunnostavat tuoleja Ukrainan hyväksi

Vapaaehtoiset kokoontuvat puuverstaalla maanantaisin ja torstaisin.

Tiedustelut tuotteista ja lisätietoja puuverstas-toiminnasta diakoniapappi Johannes Riuttalalta, p. 044 786 8008.

Hänen kanssaan voi myös sopia lintulautojen kotiinkuljetuksesta. Lintulautojen ohjeellinen hinta on ollut 20-100 euroa ja Riuttala kertoo, että tavallisesti ne on myyty hintaan 45 euroa.

Puuverstas on saanut hienon nimikyltin, joka tullaan kiinnittämään oveen. Kyltissä lukee Werstas Joosef & Poika.