Historia toistaa itseään. Synnyinpitäjäni Ylöjärvi tuli vuosikymmeniä sitten tunnetuksi varsin värikkäästä kunnallispolitiikasta. Näyttää siltä, että nyt asialle on saatu moderni jatko-osa.
Pari vuotta sitten käynnistyi tapahtumasarja surullisen kuuluisan johtamisselvityksen myötä. Asia kummittelee päätöksentekoelimissä edelleen sisältäen hämmentäviä yksityiskohtia. Ulkopuoliselle tämä näyttää varsin nololta farssilta. Samalla ajatuksiin hiipii mielikuva, että onko taustalla jotain vastaavaa juonittelua kuin TV:n maalaiskomedioista tutussa Kuusniemen kunnassa. Onko Ylöjärvi saanut omat Kiisket ja Hakkaraiset?
Kaupunginhallituksen teettämä johtamisselvitys vuonna 2020 koetteli kokoomuksen rivejä. Katariina Sorvanto (kok.) erosi valtuustoryhmästä kokemansa huonon kohtelun vuoksi. Sen lisäksi hänen mielestään kaupunginhallituksen silloinen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) masinoi käynnissä ollutta johtamisselvitystä omiin tarkoitusperiinsä (YU 28.9.2022).
Viime syksyinen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan vaihdos on niin ikään ollut erikoinen episodi. Syyskuun alussa Juho Ojares (kok.) ilmoitti luopuvansa pestistä työkuorman, uupumuksen ja henkilökohtaisten perhesyiden vuoksi (YU 6.9.2022). Sama uutinen mainitsee, että Ojares ei aio osallistua myöskään kevään eduskuntavaaleihin.
Ylöjärven Uutisten paperilehden pääkirjoitus (7.9.2022) ihmetteli, että ero tapahtuu vain runsaan vuoden kuluttua Ojareksen valinnasta kyseiseen tehtävään. Asia herätti lehdessä epäilyksen, että taustalla olisi myös poliittisia valtapyrkimyksiä. Viikkoa myöhemmin YU:n pääkirjoitus pohti yhä Ojareksen eroa, sillä olihan hänellä ollut tehtävässään valtuustoryhmien tuki.
8.9.2022 Yle puolestaan kertoi, että Ojareksen ero onkin väliaikainen: ”Luovun kuitenkin tehtävästä siksi aikaa, jotta tilalleni on toinen kokoomuslainen ja poliittiset voimasuhteet pysyvät samoina”. Samassa uutisessa Peer Haataja (kok.) toteaa, että Ojares voi palata puheenjohtajan tehtävään noin vuoden kuluttua. Pitäjämme pohjoisosassa uutisoidaan samaan tapaan: ”Useat valtuutetut toivat esiin puheenvuoroissaan kuitenkin sen, että Ojareksen kohdalla kyse on tauosta” (Kurun Lehti 13.10.2022).
Outoa on, että Ojares oli uupumuksestaan ja muista kertomistaan syistä huolimatta ehdolla jo marraskuun seurakuntavaaleissa ja meni niissä läpi. Ei voi välttyä ajatukselta, että Ojares haluttiin oman puolueen toimesta pois valtuuston puheenjohtajan tehtävästä. Tietyksi ajanjaksoksi, ilmeisesti ainakin vuodeksi. Samalla hänet haluttiin sysätä syrjään eduskuntavaaliehdokkuudesta kenties jonkun muun tieltä? Ojareksen luopuminen puheenjohtajan paikasta aiheuttikin eräitä muutoksia kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsenistön korkeimmissa rooleissa. Jokainen voi tehdä omia johtopäätöksiään, mitä tällä toiminnalla on haettu.
Erikoista poukkoilua oli myös Ojareksen seuraajan, vai pitäisikö sanoa tuuraajan, ehdolleasettelu. Peer Haataja kertoi Ylöjärven Uutisille, että Tapani Tienari (kok.) on nousemassa valtuuston puheenjohtajaksi (radiosun.fi 6.10.2022.). Kaupunginvaltuuston pöytäkirjan (10.10.2022.) mukaan Haataja oli kuitenkin ehdottanut puheenjohtajan tehtävään Katja Luojusta. Yle kertoi samasta asiasta niin ikään lokakuun 10. päivä: ”Ylöjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi on sittenkin nousemassa Katja Luojus. Kokoomuksen valtuustoryhmä päätti asiasta sunnuntaina illalla pitämässään ylimääräisessä kokouksessa. Valtuustoryhmä äänesti puheenjohtajaehdokkaasta jo toisen kerran, sillä torstaina ehdokkaaksi nostettiin Tapani Tienari”.
Jotta soppa ei olisi liian laihaa, erosi Peer Haataja tehtävästään kokoomuksen valtuustoryhmän puheejohtajuudesta, kun kaupunginvaltuusto valinnasta äänesti. Kaikesta säätämisestä aiheutui se, että valtuusto jakaantui äänestyksessä käytännössä kahtia (YU 12.10.2022.)
Eri uutislähteistä käy ilmi, että Juho Ojaresta pidettiin tehtäväänsä sopivana yli puoluerajojen ja valtuuston työskentely hänen johdollaan sujui mallikkaasti. On myös kuulunut, että Tapani Tienari olisi mielletty sopivammaksi henkilöksi Ojareksen seuraajaksi henkilökohtaisten ominaisuuksiensa vuoksi ja myös siksi, että Katja Luojus ryvettyi pahoin johtamisselvityksen aikana. Kaikesta huolimatta valtuuston uudeksi puheenjohtajaksi yhden äänen erolla nousi Luojus.
Liekö Tienarin kohtaloksi koitunut oman puolueen tekemä jonkin sortin koplaus vai kurulaisuus? Kokoomuksessa, kun on esitetty Ylöjärven poliittisen päätöksenteon alamäen alkaneen Viljakkalan ja Kurun kuntaliitoksista. Tämäntyyppisten lausuntojen julkituonti osoittaa keneltä tahansa vaaleilla valitulta poliitikolta suurta halveksuntaa Viljakkalan ja Kurun asukkaita kohtaan. Se on myös sylkäisy näiltä alueilta tulevien kollegoiden kasvoille. Tämäntyyppinen lausunto saatetaan mieltää jopa kaupungin yleiseksi asenteeksi näillä alueilla asuvia ihmisiä ja myös yrittäjiä kohtaan.
Hieman asioihin tutustuttuaan sivullinen voi aistia, että nykyinen kokoomus on myös keskenään, eikä pelkästään vaikkapa perussuomalaisten kanssa, eripurainen puolue.
Aamulehdessä jokunen viikko sitten olleessa, Ylöjärven kunnallispolitiikkaa käsitelleessä laajassa artikkelissa ja sen haastatteluissa tuotiin esiin muun muassa tiettyjen henkilöiden oman edun tavoittelun menevän yhteisten asioiden hoidon edelle. Samoin aloite valtuutettujen teletietojen tarkastamisesta myyrien ja tietovuotajien varalta sekä ajatus paikallislehden uutisoinnin tarkastelusta ja suitsimisesta antaa ulospäin viestin, että kaupungin poliittisessa päätöksenteossa on oikeasti jotain outoa. Varsinkin julkisen sanan voimakas rajoittaminen tuo väistämättä mieleen esimerkiksi Venäjän, Valko-Venäjän sekä Pohjois-Korean.
Kari Ruusunen
Sastamala