Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät hyvinvointialueille. Kunnat voivat nyt keskittyä lapsi- ja nuorisopalvelujen kehittämiseen.
Talousasiantuntija Sixten Korkman kirjoitti 11. tammikuuta Helsingin Sanomissa väkevästi: ”Valinnoissa olisi asetettava lapset ja nuoret etusijalle. Heistä huolehtiminen on investointi, jota ei ole varaa olla tekemättä.”
Varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus ovat olleet niitä palveluja, joiden määrärahoista on Ylöjärvelläkin leikattu lähes vuosittain tuntuvia summia. Riskianalyysia leikkausten vaikutuksista ei ole tehty. Perusteluksi on riittänyt valtuuston enemmistön tahto. Leikkausten aiheuttama huoli on kuitattu toteamalla, että asukaskohtaisen velan pienentäminen on parasta, mitä lasten ja nuorten tulevaisuuden hyväksi voidaan tehdä.
Ei elämä ole näin yksinkertaista. Sote-uudistuksen jälkeen varhaiskasvatus ja peruskoulutus kuluttavat ylivoimaisesti eniten budjettieuroja. On torjuttava houkutus nakertaa sivistystoimen määrärahoja. Näitä toimialoja sekä hyvinvointipalveluja on kehitettävä ja vahvistettava niin, että kaupunkistrategian tavoite käy näkyvästi toteen: ”Järjestämme laadukkaita ja vaikuttavia sivistys- ja hyvinvointipalveluja.”
Puutteet oppimisen tuessa ovat selkeä syy tulosten huononemiseen. Rohkea edelläkävijä käynnistää aikailematta toimet, joilla korjataan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tilannetta. Etenemisesteitä madalletaan ottamalla huomioon myös perheiden, lasten ja nuorten sekä työntekijöiden ehdotukset.
Kasvatus- ja opetuslautakunnan 24.1. kokouksen esityslistassa on Varhaiskasvatuksen asiakaskokemus 2022 -kyselyn tuloksia. Niiden perusteella tärkeimmiksi asioiksi varhaiskasvatuksessa nousivat kaverit, leikkiminen, ulkoilu ja syli. Lautakunnan jäsenten ja työyksiköiden yhteistyökokouksissa on todettu, että lasten ja nuorten kasvaneet tuen tarpeet ovat haaste, johon vastaaminen vaatii lisää henkilökuntaa.
Tulevalla toimintakaudella Ylöjärveltä puuttuu kolme päiväkotia. Keskusta-alueelle tarvitaan jo ensi kesäksi uusi siirtokelpoinen rakennus Saurion päiväkodin väistötilaksi. Siltatien ja Siivikkalan Leppästentien päiväkodit ovat vasta suunnitteluvaiheessa.
Perusopetuksen tuntikehys eli opetustuntien lukuvuotinen määrä on liian niukka. Käytettävissä olevat tunnit eivät riitä oppimisen tuen lakisääteisen velvoitteen toteuttamiseen.
Sivistysjohtaja Matti Hursti totesi vime vuoden kesällä eli nykyisen valtuustokauden alussa: ”Vain hyvälaatuisilla ja kattavilla hyvinvointipalveluilla voidaan hillitä menojen kasvua. Ylöjärven mainetta laadukkaiden palvelujen tuottajana tulisi vahvistaa.”
Kannatan näitä ajatuksia ehdottomasti!
Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu, kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen, tarkastuslautakunnan jäsen (vihr.)