Tiitiäisen metsä on tarjonnut luontonäkyvyyttä Ylöjärvelle – ”Ikimetsä on kuin salamyhkäinen ja polveileva tarina”

29.12.2022 09:40

Tiitiäisen metsä perustettiin vuoden 2020 syksyllä suuren metsien ystävän, kirjailija Kirsi Kunnaksen kunniaksi. Kun kirjailija loppuvuodesta 2021 siirtyi ajasta ikuisuuteen, syntyi ajatus suojellun metsäalueen laajentamisesta. Tämän vuoden syyskuussa Luonnonperintösäätiö ja WSOY käynnistivät keräyksen laajennusosan hankkimiseksi.

Luonnonperintösäätiö on Suomessa ainut valtakunnallinen taho, joka tarjoaa suoran kanavan metsien suojeluun. Säätiön tulot muodostuvat lahjoituksista ja tukituotteiden myynnistä. Kaikki lahjoitukset käytetään alueiden ostoon, suojeluprosessiin ja syntyneiden luonnonsuojelualueiden vaalimiseen.

Tampereen Kirjafestareilla myytiin Luonnonperintösäätiön tukituotteita. Niina Rosenberg ja Reijo Salmi kertoivat vierailijoille muun muassa Ylöjärven Tiitiäisen metsästä. WSOY:n osastolla oli myynnissä myös Kirsi Kunnaksen kirja Tiitiäisen metsä.

Säätiön tukiyhdistys Ikimetsän ystävät etsii metsiä, järjestää talkoita, auttaa varainhankinnassa ja tiedottaa metsiensuojelusta esimerkiksi messuilla. Tänä vuonna Ylöjärvi on ollut vahvasti esillä Helsingin Kirjamessuilla ja Tampereen Kirjafestareilla.

– Kartutimme näissä tilaisuuksissa Tiitiäisen metsän keräystiliä myymällä tulevasta suojelumetsästä virtuaalipaloja. Tämä on hyvin toimiva joukkorahoitusmalli, jossa lahjoittaja saa kuitin virtuaalisesta omistusoikeudesta metsään. Aarin kokoinen virtuaalipala maksaa 50 euroa eli 10 neliömetrin pala on viiden euron arvoinen, Ikimetsän ystävät ry:n puheenjohtaja Jussi Kytömäki kertoo.

Ikimetsän ystävät järjesti Tampereen Kirjafestareilla myös tilaisuuden, jossa kirjailijat Reidar Palmgren ja Anni Kytömäki keskustelivat ikimetsistä inspiraation lähteenä. Palmgrenin kirjoista etenkin Sudenmarja-romaanissa (2012) on vahva yhteys metsäluontoon. Kytömäki puolestaan kuljettaa päähenkilöitään metsissä jokaisessa teoksessaan.

Palmgren ja Kytömäki ovat Ikimetsän ystävien ja Luonnonperintösäätiön hallitusten jäseniä. He ovat siis päättämässä myös säätiön uusista metsäkaupoista. Palmgren kertoi, että hänen ensimmäinen sanansa oli ”puu”, joten metsänystävyydelle oli vahvat enteet jo varhaislapsuudessa. Kytömäki puolestaan viihtyi pienenä Ylöjärven Vuorentaustan metsissä ja sai niistä aihelmia tuleviin tarinoihinsa.

Tiitiäisen metsän laajentamiskeräystä voi kartuttaa osallistumalla joukkorahoitukseen. Kuitiksi voi saada lahjakortin ja lahjoitussummaa vastaavan virtuaalipalan ikimetsästä (50 senttiä / neliömetri). (Kuva: Johanna Suomela)

Kirjailijat olivat keskustelussaan yhtä mieltä siitä, että ihmiskunnan täytyy vähentää materian ja energian kulutusta, jotta maapallon ekosysteemit säilyisivät toimintakykyisinä ja omankin lajimme tulevaisuus saataisiin varmemmalle perustalle. Lisäksi he nostivat esiin sen, että verrattuna tasaikäiseen, yhden puulajin talousmetsään, ikimetsä on kuin salamyhkäinen ja polveileva tarina: ikimetsässä ei koskaan tiedä, mitä suurten puiden, sammalmättäiden ja siirtolohkareiden takaa löytyy.

Kirjailijan työtä voi hyvin verrata aarniometsässä samoiluun, sillä sekä romaanin juoni että metsäpolku kulkevat kohti määränpäätään läpi yllätysten ja tärkeiden yksityiskohtien.

Retkiä suojelualueille

Tampereella toimivan AhlmanEdun luonto-ohjaajaopiskelijat haluavat tukea Tiitiäisen metsän laajentamista. He suunnittelivat ja järjestivät marraskuussa hyväntekeväisyysretken, jolla tutkittiin luontoa ja nautittiin loppusyksyn metsästä. Osallistumismaksut menivät lyhentämättömänä Tiitiäisen metsän laajennuskampanjaan.

Kirsi Kunnaksen klassiset runot vievät metsäluontoon ja mielikuvitukseen lahjakokoelmassa.

Luonnonperintösäätiö ja AhlmanEdun luonto-ohjaajaopiskelijat järjestävät lumikenkäretken Tiitiäisen metsään Ylöjärvelle heti alkuvuodesta lauantaina 21. tammikuuta. Retkeläiset pääsevät ihastelemaan talvista luontoa lumikengillä liikkuen ja kuulemaan samalla tarinoita satumaisesta Tiitiäisen metsästä. Oppaina toimivat AhlmanEdun toisen vuoden luonto-ohjaajaopiskelijat.

Retkeläiset saavat opastuksen lumikenkien käyttöön ja liikkumiseen luonnossa, joten aiempaa kokemusta lumikengistä ei tarvita. Retken osallistujamaksu on 29 euroa omilla lumikengillä tai 39 euroa lainalumikengillä. Osallistumismaksut ohjataan lyhentämättömänä Tiitiäisen metsän laajennuskampanjaan. Retken päätteeksi nautitaan nokipannukahvit Pikku-Ahveniston laavulla.

Retkelle voi ilmoittautua Luonnonperintösäätiön verkkokaupassa.

JUSSI KYTÖMÄKI