Stressaatko joulusta? Jooga- ja meditaatio-ohjaaja Niina Laurikka antaa vinkit rauhoittumiseen: ”Riittää, että et tee mitään”

23.12.2022 19:00

Hetkenkin hengähdys kesken joulunaluskiireen elvyttää ja palauttaa. Meditoiminen on tutkitusti terveellistä ja periaatteessa helppoakin – pitää vain olla vähän aikaa tekemättä ja ajattelematta mitään.
Niina Laurikka pitää yin-jooga-, meditaatio- ja rentoutustunteja Metsäkylässä Kangasniemen päiväkodilla. Hän ohjaa myös työhyvinvointitoimintaa.

Joulun alla etenkin naisilla on tapana luoda itselleen paineita lähestyvästä juhlasta. Pitäisi siivota, leipoa, laittaa ruokaa ja hankkia lahjoja samaan aikaan, kun työpaikallakin todennäköisesti on tavallista kiireisempää.

Kiireen ja stressin kokemus saattaa helposti kuohahtaa yli äyräiden, sillä jo tavallinen arkikin on nykyään kovin hektistä.

– Tutkimusten mukaan nykyihmisen elämässä tapahtuu nykyään päivässä saman verran erilaisia asioita kuin ennen vanhaan kuudessa viikossa. Enemmän kuin koskaan tarvitsemme hetkiä, jolloin voimme rauhoittaa ja tyhjentää mieltä kaikesta hälystä, jooga- ja meditaatio-ohjaaja Niina Laurikka sanoo.

Ei ihme, että meditaatiosta on tullut muodikasta. Laurikan mielestä meditaatio sopii erityisen hyvin kaamosaikaan, jolloin muutenkin tekee mieli vetää villasukat jalkaan ja käpertyä sohvan nurkkaan tuijottamaan kynttilän liekkiä.

– Meditaatio ei ole mitään monimutkaista ja vaikeaa. Riittää, että et tee mitään. Keskity olemaan läsnä ja ajattelematta mitään, Laurikka kiteyttää meditaation perusteet.

Keskity hengittämiseen

Stressaantuneen ja ylikuormittuneen ihmisen voi kuitenkin olla vaikea pitää edes pientä taukoa kuormittavien asioiden ajattelemisesta. Niina Laurikka muistuttaa, että ajatusten hallitsemiseen on olemassa hyvä työkalu, joka kulkee mukanamme koko ajan: hengitys.

Kun keskittyy omaan hengitykseensä, mieli alkaa automaattisesti tyhjentyä. Ajatukset pyrkivät välillä takaisin, mutta ne voi lempeästi hätistää tiehensä ja kiinnittää huomion takaisin hengittämiseen.

Aluksi mielen poukkoilun hallitseminen voi tuntua mahdottomalta. Silloin voi etsiä YouTubesta jonkin sopivan mittaisen, omaa korvaa miellyttävän ohjatun meditaation. Jos on hiukan enemmän aikaa, meditoimista kannattaa harjoitella ohjatulla tunnilla.

Meditoida voi missä tahansa mukavassa asennossa. Niina Laurikka suosii risti-istuntaa, koska siinä ei voi nukahtaa kesken meditaation.

Jo muutamasta minuutista hyötyä

Valaistuneet joogit ja buddhalaismunkit meditoivat tunti- ja päiväkausia kerrallaan, mutta joulukiireessä hössöttävälle nykyihmiselle jo muutamasta minuutista on hyötyä. Viiden tai kymmenen minuutin hengähdyshetki selkeyttää mielen, suuntaa huomion sisäänpäin ja antaa hermostolle sen kaipaaman lepotauon.

– Kiireessä hermosto on koko ajan kovilla. Pitkään jatkuva stressi aiheuttaa ylivirittyneisyyttä, keskittymishäiriöitä, nukahtamisvaikeuksia ja lopulta sairauksia. Lyhytkin päivittäinen meditointi auttaa hermostoa elpymään, Niina Laurikka sanoo.

Meditoida voi myös kävellessä, kutoessa tai vaikka siivotessa. Älä mieti, mitä pitää tehdä seuraavaksi vaan kiinnitä huomiosi siihen, miten hienosti lattia kiiltää juuri tässä kohdassa, jota parhaillaan peset, tai miten sileältä tuntuu kädessä maljakko, josta nyt pyyhit pölyjä.

Keskity joulukoristeiden asetteluun, nauti kukkien kauneudesta ja juhlavasta tunnelmasta, vaikka jouluruoat olisivatkin vielä tekemättä. Aito läsnäolo tekee hetkistä merkityksellisiä.

Tutkimuksissa on todettu, että säännöllinen meditointi lisää aivojen harmaata massaa ja torjuu siten ikääntymisen vaikutuksia. Se tehostaa aivojen palautumista rasituksesta ja kuormituksesta. Mitäpä jos tänä vuonna päättäisitkin antaa itsellesi joululahjaksi hyvinvoivat aivot?