Stressiä voi purkaa kotonakin hyvin yksinkertaisilla harjoituksilla, sanoo TRE-ohjaaja Antti Palokangas – Näillä ohjeilla aktivoit vagushermon

Keho kantaa mukanaan monia muistoja, jotka ovat varastoituneet jännitteiksi ja horjuttaneet hermoston tasapainoa. Kun liiallinen jännitys löytää tiensä ulos, kuormittunut mielikin saa rauhan.
Sertifioitu TRE-ohjaaja ja joogaohjaaja Antti Palokangas kannustaa lisäämään kehotietoisuutta esimerkiksi kuntosaliharjoitteluun. – Voimatreeniäkin voi tehdä tietoisesti hengitykseen keskittymällä. Voi kuvitella hengittävänsä siihen kehonosaan, johon harjoitus kohdistuu. Silloin hermoverkko aktivoituu toisella tavalla eikä salitreeni aiheuta jäykistymistä.

Loman alkaessa arjen kiireet jäävät taakse, mutta mieli jatkaa vaeltamista ja keho käy kierroksilla. Vauhdin hiljentäminen voi tuntua jopa epämiellyttävältä, jos se tapahtuu äkkijarrutuksen tavoin vuoden pahimman ruuhkahuipun jälkeen.

– On vaikeaa olla ilman kokoaikaista stressiä, kun siihen on ehtinyt sopeutua, tietää ylöjärveläinen pitkän linjan sertifioitu TRE-ohjaaja Antti Palokangas.

– Jotkut yrittävät helpottaa oloaan vaihtamalla ympäristöä ja lähtemällä matkalle, mutta sen matkan voi tehdä myös itseensä. Stressiä voi purkaa kotonakin hyvin yksinkertaisilla harjoituksilla.

Palokankaan mukaan yksi tehokkaimmista keinoista on vagushermoon vaikuttaminen. Tämä palautumisjärjestelmän pääkytkin levittyy aivorungosta koko elimistöön tärkeimpien elimien kautta.

– Vagushermo on suoraan yhteydessä myös kaikkiin olennaisiin aivohermoihin, jotka vaikuttavat tyyneyden ja mielenrauhan kokemiseen. Samaan tilaan on monta eri reittiä, mutta tällä hetkellä näen vagushermon olevan niistä nopein.

Oikotietä ei kuitenkaan ole, eikä ylivirittyneen ihmisen kannata kiirehtiä. Esimerkiksi meditaatioon rauhoittuminen on liikaa vaadittu, ellei mieli ole vastaanottavaisessa tilassa.

– Sen täytyy tapahtua kehon kautta tai se on teeskentelyä.

– Ensi kerran koin tärinän joogaharjoituksen aikana hartiaseisonnassa. Heräsi mielenkiinto, että mitä tässä tapahtuu, Palokangas sanoo.

Tärinä vapauttaa jännityksestä

Palokangas on ohjannut erilaisia kehotietoisuutta lisääviä harjoitusmuotoja toistakymmentä vuotta. Eläkkeelle jäätyään hän kouluttautui joogaohjaajaksi. Myöhemmin mukaan tuli stressinpurkuun keskittyvä TRE-menetelmä.

TRE on lyhenne englannin kielen sanoista tension releasing exercises, joilla puretaan kehoon patoutunutta jännitystä tärinän kautta.

– Tärinä on yksi ihmiskehon alkukantaisimpia keinoja vapautua liiallisesta jännityksestä. Kun siitä pääsee eroon, keho ja mieli palautuvat luonnolliseen rentoon tilaansa, Palokangas avaa.

Vaikka vapina on ihmiselle luonnollista, ensi kertaa TRE-menetelmää on turvallisinta kokeilla ohjaajan seurassa. Harjoittelua voi jatkaa kotona, jos se on tuntunut miellyttävältä.

Palokangas kertoo, että suuret liikkeelle lähtevät jännitteet voivat laukaista voimakkaita reaktioita, jotka vaativat yksilöllistä huomiointia. Siksi hän lopetti harjoitusten ohjaamisen ryhmille yksin muutama vuosi sitten.

– TRE-liikkeitä käytetään myös traumaattisista kokemuksista toipumiseen. Tärinä voi nostaa trauman ja sen aikana koetut keholliset tuntemukset pintaan niin elävästi, että ihminen alkaa dissosioida. Silloin hänen yhteytensä todellisuuteen on hetkellisesti katkennut eikä hän ole kontaktissa.

Tyypillisesti tärinä alkaakin jonkin mieltä järkyttäneen tilanteen jälkeen.

– Me ihmiset olemme niin kontrolloituja, että tärinä tulee esiin lähinnä kriisi- tai onnettomuustilanteissa, kuten autokolarin jälkeen. Eläimet taas palautuvat tärisemällä esimerkiksi sen jälkeen, kun ovat ottaneet luonnossa yhteen.

Ohjatussa TRE-harjoittelussa tärinään valmistaudutaan sarjana tehtävillä alkuliikkeillä. Tärinää houkutellaan esiin rasittamalla alaraajoja, joista se voi levitä hiljalleen ylävartaloon asti. Aina niin ei käy, ja myös tärinän voimakkuus voi vaihdella eri kerroilla.

Palokangas muistuttaa, että keho osaa täristä juuri sillä tavalla kuin on tarpeen.

Kehonhuolto kuuluu Palokankaan päivittäiseen elämään. – Takareittä kannattaa venyttää selinmakuulla, tämä on selälle turvallinen asento.

Hermosto vaatii harjoitteluun sitoutumista

Monet stressiä purkavat harjoitukset lievittävät jännityksen tunteita välittömästi, mutta hermoston tilaan vaikuttaminen vaatii harjoitteluun sitoutumista.

– Havaittavia vaikutuksia voi saavuttaa kuukauden tai parin säännöllisellä harjoittelulla. Tehoa voi arvioida miettimällä, onko rennompi sellaisissa tilanteissa, joissa on aiemmin huomannut estyneisyyttä, jännitystä tai pelkoa. Kun turha hätkähtely ja varominen jää vähemmälle, hermostossa on tapahtunut positiivisia muutoksia.

– Sen seurauksena ihminen pysyy kuormittavissa tilanteissa aiempaa rauhallisempana ja kykenee loogiseen ajatteluun, eikä reagoi primitiivisesti. Koko potentiaalinsa saa käyttöön vain ilman turhaa pelkoa.

Turhalla pelolla Palokangas tarkoittaa kaikkia elämänvarrella omaksuttuja ajattelu- ja käytösmalleja, jotka rajoittavat elämää. Iso osa niistä on tietoisen mielen tavoittamattomissa tai tunnistamattomissa. Pintaa kohti ne voivat nousta kehotietoisuuden kasvamisen myötä.

Vagushermoharjoitus Siivikkalan koululla (Siivikkalantie 56) la 14.1.2023 klo 10–12. Min. 10, maks. 20 osallistujaa, osallistumismaksu 4 €. Ilmoittautumiset ja lisätiedot aapalokangas@gmail.com

 

Antti Palokankaan vinkit: Näin aktivoit vagushermoa niskarusetin kautta:

  1. Asetu selinmakuulle tai tuolille istumaan. Risti sormet ja vie ne takaraivon taakse siten, että peukalot koskevat kallonreunan alaosaan. Liikuta silmiä päätä kääntämättä niin pitkälle oikealle kuin on rennosti mahdollista. Pysy paikallasi noin 30–60 sekuntia. Toista sama toiselle puolelle.
  1. Hae sama lähtöasento kuin edellisessä harjoituksessa. Liikuta silmiä puolelta toiselle tai tee niillä joko ympyrän tai kyljellään makaavan kahdeksikon muotoa. Tunnustele, missä asennossa tunnet niskassa hienovaraista liikettä. Jatka niin kauan kuin tuntuu mukavalta.