Kun maailma hukkuu muoviroskaan ja raaka-aineet hupenevat planeetalta, joulun ajan kulutusjuhla voi tuntua irvokkaalta. Ekologisia, kestävän kehityksen lahjoja löytää kirppikseltä. Käytetyn tavaran voi ihan hyvin antaa myös lahjaksi.
Käyttämättömän oloinen nalle, maljakko, jossa on vielä kotimaisen valmistajan tarra jäljellä, tuliterältä vaikuttava espresso-pannu, pilkkahintaiset Kalevala-korut… Kirpputorilta voi löytää hyväkuntoisia aarteita.
Mutta voiko kierrätettyä tavaraa antaa lahjaksi? Tapaseura ry:n hallituksen tamperelaisjäsen Tarja Pursiainen-Vakkari vakuuttaa, että voi. Kunhan lahja vain on hyväkuntoinen, ehjä ja puhdas.
– Itse käyn säännöllisesti kirpputoreilla ja ostan sieltä tavaroita myös lahjaksi. Punaisen Ristin Kontti-kirpparilta löysin majakan muotoisen karahvin snapsilaseineen. Se oli täydellinen lahja ystävälleni, joka rakastaa majakoita. Hinta oli ehkä neljänneksen uuden karahvin hinnasta, Pursiainen-Vakkari kertoo.
– Parasta on, kun onnistuu hankkimaan jotakin todelliseen tarpeeseen tai löytää puuttuvia osia ystävän keräämään sarjaan tai sisutukseen. Retro-tyylistä tykkäävä ystäväni ilahtui kovasti löytämästäni 1970-luvun kukkapeilistä.
Jos pelkäät, että paketin saaja mittaa lahjan arvoa euroissa ja loukkaantuu, kun saa käytettynä hankittua, Pursiainen-Vakkari neuvoo sujauttamaan pakettiin kortin, jossa kerrot, miksi päädyit kierrätettyn lahjaan. Voit myös keksiä tavaralle tarinan, joka liittyy saajaan.
– Kaikki eivät ajattele kierrättämisestä samalla tavalla. Lahjaa valitessa pitää aina lähteä siitä, että tuntee lahjan saajan. Jos tämä sydämistyy lahjasta, jokin antajan ja saajan välisessä kommunikoinnissa on mennyt pieleen.
Eniten joululahjoja hankitaan pienille lapsille. Heille on myös helpoin löytää käytettyjä vaatteita ja leluja: molempien käyttöaika on varsin lyhyt, joten potkupuvut ja palikkalaatikot ovat usein uutta vastaavia.
Jouluostoksia Tiku ja Taku -lastenkirppiksellä Mikkolantiellä tekevä Tamara Rauhala iloitsee hyvistä valikoimista ja selkeästä asettelusta. Kussakin pöydässä olevien vaatteiden kokoluokka on merkitty selkeästi, jolloin tietää heti, onko tässä nipussa mitään sopivaa vai ei. Rauhalan koriin kertyy iso pino 4,5-vuotiaalle pojanpojalle sopivia vaatteita.
– Poikani perhe asuu Pietarissa. Siellä on kuulemma päiväkodissa ihailtu, miten hyvin lapsi on aina puettu, kun saa vaatteita mummulta Suomesta. Eikä yhtään haittaa, että ne on ostettu vähän käytettynä kirpputorilta, Rauhala myhäilee.
Hän kertoo, että Pietarissa lastenvaatteet ovat todella kalliita, eikä kirpputoreja ole. Pieniksi jäävät vaatteet kiertävät suoraan sukulaisten tai ystävien lapsille.
Rauhalan korista löytyy myös seurapelejä. Kun lapsenlapsi tulee mummulaan käymään, niille on käyttöä. Ehjiä pelejä ja leluja voi lahjoittaa myös Suomeen tulleille ukrainalaislapsille. Lahjoituksia otetaan vastaan lastenkirppis Tiku ja Takussa 10. joulukuuta asti.
Tarja Pursiainen-Vakkari muistuttaa, että on myös ihan ok sopia, että ei osteta mitään lahjoja. On paljon ihmisiä, joilla on jo kaikkea, eikä kaikilla ole varaa ostella lahjoja.
– Kaikkein arvokkain lahja, jonka voi toiselle antaa, on mielestäni aika ja yhdessäolo. Joulupakettiin voi laittaa itse tehdyn kortin, jossa lupaa hoitaa lapsia, tehdä lumitöitä tai tulla seuraksi kävelylle joka sunnuntai. Sellainen ilahduttaa varmasti, eikä maksa mitään.
Jos kuitenkin haluaa ostaa tärkeälle ihmiselle lahjan uutena kaupasta tai kirppareilta ei kerta kaikkiaan löydy mitään sopivaa, osta kotimaista ja laadukasta. Sellaista, joka kestää hyvänä ja käyttökelpoisena vielä sittenkin, kun lahjan saajalla ei enää ole sille käyttöä. Kenties hän vie sen myyntiin kirpputorille, ja joku toinen saa siitä vielä pitkään iloa tuottavan joululahjan.