SKR Kodin Kivikaarentien kohteessa energiatehokkuus on keskiössä.
Vuorentaustalainen Suomen Koti aukoo uusia uria ylöjärveläisillä asuntomarkkinoilla rakennuttaessaan ensi vuonna Siltatien alueelle rivitalon, johon tulevat asuntokohtaiset aurinkopaneelit ja aurinkovoimala energiaa tuottamaan.
Uutta on nimenomaan se, että kukin asunto kerää katoltaan paneelien tuottaman sähkön omaan käyttöönsä. Jos järjestelmä tuottaa sähköä enemmän kuin asukas kuluttaa, ylijäämä myydään takaisin verkkoyhtiö Leppäkosken Sähkölle, jolloin se pienentää sähkölaskua.
Leppäkosken Sähkö otti viime kesäkuussa käyttöön pientuottajien hyvityslaskennan eli tuntinetotuksen. Asiakkaan ei tarvitse tehdä muuta kuin hyvityssopimus valitsemansa sähkönmyyjän kanssa, vaan tuntinetotus näkyy suoraan asiakkaan laskussa niin, että verkkopalvelulasku on aurinkopaneelien tuottaman kilowatti- ja euromäärän verran pienempi.
– Haluamme tuoda uudenlaisia ideoita yksilölliseen ja energiatehokkaaseen asumiseen yhtiömuodossa. Jokaisella asunnolla on mahdollisuus asumistottumuksillaan vaikuttaa mahdollisimman paljon asumiskuluihinsa, hankepäällikkö Vesa Pussinen SKR Oy:stä sanoo.
Perinteisillä asunto-osakeyhtiön yhteisjärjestelmillä omat vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset, ja naapurisopukin voi olla joskus koetuksilla. Erilaisissa elämäntilanteissa olevilla asukkailla energiankulutuskin on erilaista, ja joku saattaa tuntea energiantuoton jakaantuvat epäreilusti.
– Hankesuunnittelu ja talotekniikka toteutetaan asukkaiden tulevat tarpeet huomioon ottaen, ja innovoimme uusia ratkaisuja sekä vaihtoehtoja myös maailmantilanteen mukaan, Pussinen lupaa viitaten energiamarkkinoilla vellovaan epävarmuuteen.
Kivikaarentie 33:een suunnitellun Asunto Oy Kivikaaren ennakkomarkkinointi on jo meneillään, ja tarkoitus on aloittaa rakentaminen ensi keväänä. Rivitalon on määrä valmistua loppuvuodesta 2023.
– Uskomme lapsiperheiden kiinnostuvan kohteestamme paitsi sen energiatehokkuuden, myös sijainnin takia. Muutaman sadan metrin päähän rakennetaan päiväkotia ja koulua, jonka ensimmäinen vaihe valmistuu ensi syksyksi, Pussinen arvioi.
– Tulevia asukkaita kiinnostanee myös se, että suosimme rakennusmateriaalina puuta, eli pyrimme pitämään rakennuksen hiilijalanjäljen mahdollisimman pienenä.
Asunnoista neljä on 83 neliömetrin kokoista, sekä yksi 98,5-, yksi 100- ja kaksi 105-neliöistä. Asuntojen neliöhinnaksi tulee Pussisen mukaan noin 3400 euroa, joka sisältää usean tuhannen euron arvoiset aurinkopaneelit sekä aurinkovoimalan.
Sen lisäksi tarvitaan vain turvakytkin, jonka kautta kaapeli tuodaan asunnon sähkökeskukseen. Turvakytkin mahdollistaa verkkoyhtiön pääsyn työskentelemään turvallisesti tarvittaessa.
– Paneeleiden huolto on taloyhtiön vastuulla. Ne ovat siis asukkaille hyvin huolettomat, Pussinen lupaa.
– Niitä ei juuri tarvitse puhdistaa, sillä sadevesi pitää siitä huolen. Talvella voi käydä lumia poistamassa niiden päältä, mutta sekin sulaa tehokkaasti, toimitusjohtaja Matti Jokinen aurinkosähkölaitteistoja myyvästä Ralos eco Oy:stä sanoo.
Jokisen mukaan laitteisto ei ole edes ukkosille herkkä, jollei salama osu aivan kohdalle. Ralos seuraa myymiensä laitteiden toimintaa etänä ja lähtee selvittämään heti, jos häiriö havaitaan.
– Jos asiakas vaihtaa nettiyhteyttä, siitä on muistettava tehdä ilmoitus, koska muuten etäseuranta katkeaa, Jokinen neuvoo.
Asiakas pääsee nopeasti perille aurinkopaneelien tehosta, sillä hän voi seurata tunnin tarkkuudella netotettua sähkön tuotantoa tai kulutusta Leppäkosken Oma Energia -palvelusta.
– Tampereen seutu ei ole ihan otollisinta aurinkosähkön tuottamiselle, koska suuret järvet synnyttävät runsaasti pilviä, mutta raakana arviona keskimääräiselle säästölle voidaan pitää 900–950 kilowattituntia per kilowatti, jos paneeleiden kattokulma on 20 astetta, Jokinen sanoo.
Aiemmin aurinkosähkö on pitänyt kuluttaa tuottohetkellä. Koska aurinkosähkö on arvokkaampaa itse käytettynä kuin sähköverkkoon myytynä, tuntinetotus parantaa sen kannattavuutta.
Leppäkosken Sähkön jakelualueella aurinkosähkön pientuottajia on tätä nykyä yli 400, ja trendi on nouseva; tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla lisäystä tuli noin 60 asiakkaan verran.
Kivikaaren rivitalojen energiatehokkuus maksimoidaan Vesa Pussisen mukaan muutenkin.
– Kaikissa rivitaloyhtiöissämme energiaa tuotetaan markkinoiden parhailla lämpöpumpuilla, ja poistoilma otetaan talteen uudelleen käytettäväksi.
– Nykyään hehkutetaan maalämpöä, jonka kustannustehokkuus on sitä parempi, mitä enemmän on kulutusta. Suunnittelemme kohteet siten, että energian kulutus olisi mahdollimman pieni, ja siihen valitaan optimaalisin talotekniikka, Pussinen sanoo.
Hän painottaa myös energiatodistuksen merkitystä asuntokaupan läpinäkyvyyden takaamiseksi. SKR teettää jo hankesuunnitteluvaiheessa energiatodistuksen, josta selviävät rakennuksen energialuokka ja siihen perustuva tulevaisuuden energiankulutusarvio.
– Ilmoituksissa näkee usein, että energiatodistus puuttuu, mutta kaikki uudet rivitaloyhtiömme kuuluvat parhaaseen eli A-energialuokkaan, josta näkee suoraan todellisen vuosikulutuksen sekä käytössä olevan energiamuodon kertoimella saatavan lopullisen arvon.
SKR on juuri saanut valmiiksi rivitalokohteen Nokialla. Kivikaarentien lisäksi yhtiöllä on tontti varattuna Ojalassa, Itä-Tampereelta. Asuntokohtaiset aurinkopaneelit tehdään sinnekin.