Kurun Yhtenäiskoululle etsitään kuumeisesti väistötiloja – ”Jos yksikin lapsi koulun takia sairastuu, se on mielestäni liikaa”

23.11.2022 08:00

Kurun Yhtenäiskoulun sisäilmaongelmat ryöpsähtivät syyslukukauden alussa. 1960-luvulla rakennetun koulun henkilökunta ja oppilaat kärsivät moninaisesta oireilusta.
Kurun yhtenäiskoulun opetustiloille etsitään väistötiloja. (Kuva: Sanna Hillberg)

Ylöjärven kaupunki järjesti Kurun Yhtenäiskoulun henkilökunnalle ja oppilaiden huoltajille tiedotustilaisuudet maanantaina 21. marraskuuta. Suunnitelmia väistötiloista ja tiivistyskorjauksista heille avasivat sivistysjohtaja Matti Hurstin lisäksi kaupunkirakennejohtaja Jukka Nurmi ja terveystarkastaja Seppo Pöysti.

Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen KiVa ry:n puheenjohtaja Suvi-Tuuli Mäntylän mukaan tilaisuudessa kerrottiin, että tiivistyskorjauksia on tehty betonirakenteisille kouluille hyvin tuloksin. Vanhempainyhdistyksen mukaan tiivistyskorjauksen jälkeen pitää myös varmistaa se, että tilat ovat terveysturvalliset ennen kuin opetus jatkuu.

Nyt pohditaan sitä, minne opetus siirretään väistöön ja ketkä siirtyvät.

– Yksi vaihtoehto mikä nousi (tiedotustilaisuudessa) ilmoille oli se, että koulunkäyntiä voisi portaistaa siten, että ryhmiä olisi aamupäivä- ja iltapäiväpainotteisesti, Mäntylä kertoo.

– Vanhempainyhdistyksen kanta on se, että kaikilla pitää olla tasavertainen oikeus hyvään ja opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen. Kaikkien pitäisi saada tasavertaisesti myös väistötilat. Se ei ole oikein, että osa joutuu sairastelemaan ja kärsimään siellä homekoulussa ja osa voi käydä toisissa tiloissa.

Yksi huoli on Mäntylän mukaan se, että osalla vuosiluokista ei ole pätevää opettajaa, koska vakituinen opettaja ei pysty työskentelemään koululla eikä päteviä sijaisia ei saada.

– Ne asiat pitää saada korjattua.

Oppilaiden huoltajat keräsivät tiedotustilaisuudessa nimilistaa, jonka allekirjoittaneet kertovat ottavansa lapsensa pois Yhtenäiskoulusta joko kotikouluun tai toiseen kouluun, ellei väistötiloja pystytä osoittamaan joululomaan mennessä. Nimilistan keräämistä jatketaan ja se luovutetaan kasvatus- ja opetuslautakunnalle joulukuussa.

– Jos yksikin lapsi koulun takia sairastuu, se on mielestäni liikaa, Mäntylä sanoo.

Lue myös: Osa Kurun Yhtenäiskoulun opetusryhmistä siirretään väistötiloihin – Ensi viikolla tiedotustilaisuus henkilökunnalle ja oppilaiden huoltajille

Hyviä vaihtoehtoja ei ole

Yhtenäiskoululla opettavan Jaana Tiuran mukaan Tredulla on luokkatiloja, jonne Yhtenäiskoulun oppilaita voitaisiin siirtää ehkä nopeastikin.

– Tredulle eivät valitettavasti voi siirtyä ne oppilaat, jotka tarvitsisivat sijoituspaikan eli alakerrassa ykkös-kakkoset ja kolmosluokka, koska Tredulla tilat, pulpetit ja muut on tarkoitettu isommille oppilaille, hän sanoo.

Haasteita pienten oppilaiden siirtymiseen Tredulle luovat myös koulun ilmapiiri, joka muodostuu huomattavasti vanhemmista toisen asteen opiskelijoista, sekä välituntialueen puuttuminen.

– Yksi ratkaisu on, että 7.–9.-luokkalaiset siirtyvät ja pikkuoppilaat tulevat heidän tiloihinsa. Mutta se ei ratkaise sitä ongelmaa, että saisimme ne opettajat takaisin kouluun töihin, jotka ovat olleet sisäilman vuoksi pois.

– Koulun henkilökunta tekee viime kädessä sen päätöksen ketkä siirtyvät väistötiloihin.

Nyt selvitetään myös olisivatko Parkkuun vanha koulu ja seurakuntatalo sopivia väistötiloja pienille oppilaille ja näiden opettajille.

Tiuran mukaan sisäilmaongelmia on ollut yli kymmenen vuotta. Tilanne koululla on pahentunut kesällä hajonneen ilmavaihdon vuoksi . Syyslukukauden alettua huonon sisäilman aiheuttama oireilu on pahentunut nopeasti.

Tiuran mukaan tilanteessa ei ole hyviä vaihtoehtoja.

– Meidän täytyy huonoista vaihtoehdoista valita vähiten huono.

Koulu on ollut tiivis yhteisö. Nyt yhteisö hajoaa, kun osa siirtyy väistöön.

– Meistä tulee kaksi eri koulua.

Lue myös: Kurun Yhtenäiskoulussa huolestuttavaa oireilua: nenäverenvuotoa, migreeniä, hengitystieinfektioita – Jo kaksi opettajaa joutunut lopettamaan työt sisäilmaongelmien takia

Näytelmävaatevarasto tuhotaan

Sen lisäksi, että arjen päivittäiset rutiinit tulevat koulussa muuttumaan, joudutaan myös luopumaan monista tutuista tavaroista. Esimerkiksi koulun alakerrassa säilössä ollut näytelmävaatevarasto joudutaan hävittämään.

– Se on minulle opettajana suuri suru, että meillä katoavat kaikki näytelmävaatteet, Tiura sanoo.

Jotta haitalliset mikrobit saataisiin tuhottua, vaatteet pitäisi pestä 90 asteen lämpötilassa, mitä ne eivät kestä.

Vuosikymmenien aikana kerätty varasto on täydentynyt lakkautettujen Parkkuun, Poikeluksen ja Länsi-Teiskon koulujen näytelmävaatteilla. Nyt kaikki prinsessa-, joulutonttu- ja eläinvaatteet joudutaan tuhoamaan ja olemassa olevaa varastoa on mahdoton korvata.

–  Se on pikkuoppilaille suurin ilo niissä näytelmissä, kun saa pukeutua ja ottaa roolin niiden vaatteiden avulla. Se ilo poistuu nyt ja se on suuri harmi.