Sivistysosaston 30 työntekijän lisäys on harhaa – Leikkauksen lapsivaikutusten arviointi unohtui

22.11.2022 09:11

Ylöjärven talousarviokokous oli erittäin mielenkiintoinen päätösten perusteluja ajatellen. Kun joukko valtuutettuja esitti Someturva-palvelun käyttöönottoa Ylöjärvellä, tämän aloitteen toteuttamista vastusti suurin osa valtuutetuista. Palvelun hylkäämisen perusteena oli se, että oppilaan tulee kohdata koneen sijaan ihminen, jolle hän voi purkaa huolensa.

Kun sitten joukko valtuutettuja esitti puolestaan varhaiskasvatukseen pienten hoivaajiksi lisää ihmisiä, tämä todettiin taloudelliseksi tuhlailuksi. Näin kahden eri päätöksen lapsi- ja nuorisovaikutusten arviointi eteni aivan päinvastaisiin suuntiin.

Ylöjärvellä on ainakin kolmen päiväkodin vajaus. Siltatien ja Siivikkalan Leppästentien päiväkodit ovat vasta nousemassa suunnittelupöydille. Saurion päiväkoti puretaan hyvin todennäköisesti ensi kesänä, joten sille on jo kiire löytää väistötila.

Valtuusto hyväksyi 16 varhaiskasvatuksen vakanssin perustamisen. Ensi vuonna, ehkä helmikuussa, avataan Serlapuiston päiväkodin uusi, siirtokelpoinen lisärakennus. Toiminnan lopettava Siivikkalan Pikkututkijan pieni päiväkoti voi onnellisten sattumien avulla siirtyä kaupungin ylläpidettäväksi.

Nämä uudet tilat Siivikkalassa täyttyvät heti, mutta lapset eivät toki voi häärätä siellä keskenään. Vähintään yhdeksän työntekijää on pakko palkata näitä lapsia hoitamaan. Vaatimus ei riipu poliittisesta mielipiteestä tai tahdosta vaan laista.

Elokuun seminaarissa todettiin vielä varhaiskasvatuksen henkilöstön lisäystarpeeksi 14 työntekijää (8 vakituista sijaista, 3 erityisopettajaa ja 3 avustajaa). Lokakuun seminaari leikkasi näistä puolet: jäljelle jäi yksi erityisopettaja ja kuusi sijaista. Tämä eteni myös valtuuston päätökseksi. Koska tukea tarvitsevia pieniä on selvästi aikaisempaa enemmän, yhden erityisopettajan lisäys ei riitä. Leikkauksen lapsivaikutusten arviointi unohtui.

Myös perusopetuksen tilanne vyöryi valtuutettujen päätettäväksi erittäin sekavana. Samassa päätöspykälässä perustelut löivät toisiaan korville. Aivan liian paljon jäi asioita auki.

Muutosesitysten määrää valtuuston talousarviokokouksessa on moitittu. Miksi asioita ei ole valmisteltu seminaareissa ja lautakunnissa? Tähän on pari selkeää syytä. Seminaarien tiukka aikataulu ei salli kylliksi keskustelua. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta sekä kaupunginhallitus ovat tiukasti perussuomalaisten ja kokoomuksen pihdeissä, joten panostukset varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen kaatuvat yleensä äänin 6–5.

Onneksi on kuitenkin vielä yksi heiveröinen kortti: Kaksikon ylivoima ei toteudu valtuustossa. Siellä voimme saada läpi parannuksia päätösehdotuksiin niukalla 26–25 enemmistöllä. Siksi muutosehdotukset tehdään valtuuston talousarviokokouksessa.

Henkilöstösuunnitelmassa oli 28 uutta vakanssia ja pöytäkirjassa 29. Verkossa pyörii luku 30.

Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu (vihr.)