Elsa Torvinen pääsi kovassa seurassa huippuvauhtiin Taivalkosken kympillä

Taivalkoskella käytiin Suomen Cupin toinen kisaviikonloppu. Ylöjärven Ryhdin Eevi-Inkeri Tossavainen ja Elsa Torvinen hiihtivät jälleen pistesijoille henkilökohtaisissa kilpailuissa.
Elsa Torvinen Taivalkosken Suomen cupin sprintin alkuerässä. (Kuva: Jenni Torvinen)

Lauantaina naisten sprintti kilpailtiin 1,4 kilometrin pituisella radalla perinteisellä hiihtotavalla. Ryhdin hiihtäjistä kilpailuun olivat ilmoittautuneet Eevi-Inkeri Tossavainen, Elsa Torvinen ja Emmi Henriksson. Kilpailun voitti Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintalo, kun himmeämmät mitalit menivät Vuokatti Ski Teamin hiihtäjille Katri Lylynperälle ja Jasmin Kähärälle.

Karsinnan nopein oli Krista Pärmäkoski ajalla 3.21,70. Tossavainen oli 17. nopein jääden 12,29 sekuntia ja Torvinen oli 20.:s, 13,67 sekuntia Pärmäkoskea hitaampana. Emmi Henriksson aloitti kilpailukautensa Taivalkoskella. Hän oli karsinnan 45. ajalla 3.54,73 ja jäi erävaiheiden ulkopuolelle. Henriksson oli tyytyväinen kauden aloitukseen ja jatkaa hyvillä mielin harjoittelua kohti seuraavia kilpailuja.

Eevi-Inkeri Tossavainen sprintin karsinnan lähdössä. (Kuva: Jenni Torvinen)

Elsa Torvisen alkuerä oli kovavauhtinen, vauhdittajana karsinnan nopein Pärmäkoski. Torvinen ylitti maaliviivan viidentenä ja oli näin ollen lopullisella tuloslistalla 21:s. Torvinen kommentoi ladun olleen jäinen ja radan nopea. Hän myönsi tehneensä pieniä taktisia kömmähdyksiä, mutta kokonaisuudessaan kisa oli Torvisen mielestä perussprintti.

Alkuerässään Tossavainen pääsi voimakkaalla tasatyönnöllä hyviin asemiin alun pitkässä loivassa nousussa, mutta joutui loppuradalla taipumaan ja jäi erässään neljänneksi. Lopputuloksissa Tossavainen oli 18:s.

Emmi Henriksson sprintin karsinnassa Taivalkosken Suomen Cupissa. (Kuva: Jenni Torvinen)

Tossavainen kertoi, että karsinnan vauhdinjakotaktiikka ei ollut tällä kertaa onnistunut. Erähiihdossa vire ja tunne kuitenkin paranivat hieman, mutta erässä ei oikein löytynyt tilaa ladulta ja hän joutui hiihtämään ladun ulkopuolella umpihangessa. Hiihto oli aika hätäilevää ja hän arvioi tehneensä taktisia virheitä, mikä harmitti, sillä perussuorituksella olisi pystynyt parempaan.

Sunnuntain normaalimatkat väliaikalähdöllä kilpailtiin vapaalla hiihtotavalla ja lumen vähäisyyden vuoksi 2,1 kilometrin radalla.

Naiset kiersivät nopean radan viidesti. Kilpailun voitti ennakkosuosikkina matkaan lähtenyt Vieremän Koiton Kerttu Niskanen ajalla 22.54,1. Toiseksi nopeinta vauhtia luistatteli ampumahiihtäjänäkin tunnettu Enon Kisa-Poikia edustava Mari Eder 19,1 sekuntia Niskasta hitaammin, ja kolmanneksi hiihti Kainuun Hiihtoseuran Anni Alakoski 55,5 sekuntia voittajaa hitaampana.

Topias Torvinen aloitti kilpailukauden Taivalkosken Suomen Cupissa. (Kuva: Jenni Torvinen)

Ryhdin Elsa Torvisen suksi kulki varsin vauhdikkaasti. Hän kertoi saaneensa kolmelle ensimmäiselle kierrokselle Mari Ederistä hyvän peesin. Ederin kurvattua maaliin Torvinen yritti jatkaa tasaista työstöä ja viimeiselle kierrokselle pystyi vielä ottamaan loppukirin. Torvisen loppuaika oli 24.16,1 ja hän oli kilpailun seitsemäs.

Eevi-Inkeri Tossavainen kertoi jaksaneensa hyvin puolimatkaan asti, jälkimmäisellä puoliskolla vaivasi selkäkramppi. Ilman peesiapua Tossavainen sijoittui mainiosti 12:nneksi ajalla 24.31,5.

Miesten kilpailussa rata kierrettiin seitsemän kertaa. Kilpailun voitti Pohti Ski Teamin Joni Mäki ajalla 29.25,0, toisena Jämin Jänteen Lauri Lepistö 10,1 sekuntia myöhemmin ja kolmantena Kuusamon Erä-Veikkojen Juuso Tossavainen 17,9 sekuntia voittajaa hitaampana. Ryhdistä kauden avasi Topias Torvinen, jonka aika oli 33.37,3 ja sijoitus 69.

Viikonloppuna nuoremmille hiihtäjille järjestettiin harjoituskilpailu ”Jämin Tunnelisprintti”, johon osallistui kymmenkunta hiihtäjää.