Pikkujouluna auton rattiin vain virkeänä ja selvin päin – ”Jos otat, et aja ja jos ajat, et ota”

Poliisi valvoo rattijuopumuksia tehostetusti pikkujoulujen ajan seuraavat kolme viikonloppua. Valvontaa tehdään massapuhallutuksilla sekä huumepikatesteillä koko Suomessa.
Pikkujouludrinkkien jälkeen ei ole syytä lähteä liikenteeseen päihteiden vaikutuksen alaisena. (Kuvituskuva: Pixabay)

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan, että pikkujoulunakaan liikenteeseen ei ole syytä lähteä päihteiden vaikutuksen alaisena.
– Nyt tehovalvonnan aikana riski jäädä kiinni on normaalia suurempi, ajetaan sitten alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta sanoo.

Jos alkoholia on käytetty runsaasti, myös seuraavana päivänä voi olla syytä pidättäytyä ajamasta.
– Vaikka alkoholi olisikin poistunut verestä, ajaminen voi olla kiellettyä väsymistilan takia. Kannattaa siis pysyä poissa ratista, kunnes on täysin ajokuntoinen, Ihalainen muistuttaa.

Rattijuopumuksen raskaat seuraamukset

Ihalainen muistuttaa myös, että rattijuopumuksesta voi tulla muitakin seuraamuksia kuin tuomio ja ajokielto.
– Jos ajaa päihtyneen kolarin, niin myös kolarin korvaukset ja ajoneuvojen vaurioiden maksut voivat jäädä kokonaan päihtyneen kuljettajan korvattaviksi. Useampaan rattijuopumukseen syyllistyneeltä poliisi voi myös takavarikoida moottoriajoneuvon, joka oikeudenkäynnissä voidaan tuomita valtiolle.

Vuosittain kiinni noin 19 000 rattijuoppoa

Ihalaisen mukaan vuosittain jää kiinni noin 19 000 kuljettajaa, jotka ovat ajaneet alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisina. Poliisin tehostetussa pikkujoululiikenteen valvonnassa on jäänyt kiinni noin 250 rattijuoppoa.
– Rattijuopumustehtävien ja -rikosten määrät ovat perinteisesti olleet suuret marras-joulukuun viikonloppuöinä. Myös alkoholionnettomuudet keskittyvät tähän ajanjaksoon. On siis taas syytä muistuttaa, että jos otat, et aja ja jos ajat, et ota, Ihalainen sanoo.

 

Kommentointi on suljettu.