Ylöjärven kaupunginvaltuuston maanantainen kokous venyi, venyi ja venyi. Vuorossa oli vuoden tärkein kokous, joten on ymmärrettävää, että asiat käydään läpi tarkasti ja harkiten. Silti vääjäämättä tuli mieleen kysymys, miksi valtuuston täytyy istua yli 12 tuntia saadakseen nuijittua todella pitkään valmisteltu talousarvio maaliin.
Lempäälän valtuustossa otettiin lokakuussa käyttöön kolmen minuutin aikaraja yhdelle puheenvuorolle ja 10 minuutin raja ryhmäpuheenvuorolle. Tarkoitus oli parantaa debattia valtuuston kokouksissa ja tiivistää puheenvuorojen sisältöä. Voisiko tätä kokeilla myös Ylöjärvellä?
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mauri Heiska nostikin maanantain kokouksessa esille huolensa, jonka mukaan nykyinen talousarvion valmisteluprosessi ei näytä olevan riittävän hyvä ja tehokas. Ilmeisesti erilaiset kokoukset, seminaarit, infot ja muut eivät nykyisellään tarjoa riittävästi informaatiota ja keskustelumahdollisuuksia valtuutetuille. Ja siksi talousarviokokouksessa nousee esiin hurja määrä uusia esityksiä.
Nyt pitää vielä muistaa, että talousarviokäsittelystä puuttuivat tällä kertaa hyvinvointialueelle siirtyneet sosiaali- ja terveysasiat. Tämä muutos tuntui vain pitkittävän keskusteluja ja kokousta.
On tietysti aina tärkeä puolustaa demokratiaa ja antaa sanan olla vapaa. Mutta vapaan sanankin voi tiivistää hieman lyhyempään muotoon, kun asiaan ja sanottavaan paneutuu ihan tosissaan. Tiivistäminen kannattaa, sillä hyvin kiteytetty sanoma on takuulla tehokkaampi kuin väsyttävän pitkä jaarittelu.
Joka tapauksessa kiitos kaikille valtuutetuille mielenkiintoisesta talousarviokokouksesta.