Tapio ja Eija Kiviniemi löysivät toisensa leipomosta – Yhdessä he perustivat oman ja olivat autiolla Elovainiolla ensimmäisten joukossa

26.10.2022 16:00

Herkullisista käsintehdyistä leivonnaisistaan tunnettu Elovainion Leipomo täyttää pyöreitä.
Tapio ja Eija Kiviniemi perustivat Elovainion Leipomon Elovainiolle kaksikymmentä vuotta sitten, kun alueella oli vain muutama yritys. Nykyään he pyörittävät myös Makutuotteen kahvilaa Lielahden Niemenrannassa.

Leipomoyrittäjät Eija ja Tapio Kiviniemi olivat vuonna 2002 ensimmäisten joukossa, kun vielä rakentamattomasta Elovainiosta alettiin luoda yrityskeskittymää. Nyt 20 vuotta myöhemmin alue on muuttunut täysin, mutta sama tuttu leipomo palvelee edelleen Elovainiontie 3:ssa.

– Kyllähän täällä aika autiota oli, kun aloitimme. Olimme ensimmäinen leipomo koko Elovainion alueella, nythän meitä on täällä useampikin. Kuitenkin kaikille on tuntunut riittävän asiakkaita, Tapio Kiviniemi kertoo.

– Meillä ainakin on uskolliset asiakkaat, Eija Kiviniemi huomauttaa.

Tapio Kiviniemi ei enää juuri leivo öisin, mutta herää hän silti joka aamu viiden aikaan.

Niin, viimeisen parin vuoden aikana asiakkaiden uskollisuutta punnittiin toden teolla, kun koronarajoitukset sulkivat ravintolat ja kahvilat.

– Nythän se tuntuu kaukaiselta ajatukselta, että kahvilaan ei saanut tulla asiakkaita. Silloin sitä ajatteli, että mitenhän tässä käy, kun tuotteita sai myydä vain mukaan, Eija Kiviniemi sanoo.

Asiakkaat kuitenkin yllättivät yrittäjäpariskunnan positiivisesti.

– Oli kyllä niin ihana huomata, että edelleen ihmiset tulivat meille kahville, vaikka se kahvi juotiinkin autossa.

Tapio Kiviniemi korostaa, että vaikeista ajoista on erityiskiittäminen myös leipomon henkilökuntaa.

– Vaikeista ajoista on selvitty ja tullaan varmasti selviämään jatkossakin joustavan ja ammattitaitoisen henkilökuntamme avulla.

Elovainion Leipomo on sijainnut samoissa tiloissa jo 20 vuotta.

Pariskunta pyörittää myös Makutuotetta

Koronan kynnyksellä Kiviniemet laajensivat toimintaansa Lielahden Niemenrantaan, jossa he aloittivat Makutuotteen kahvilan pidon vuonna 2019. Makutuote on itse asiassa perimmäinen syy siihen, että Kiviniemet ovat ylipäätään löytäneet toisensa.

– Olimme Makutuotteella töissä molemmat, Kiviniemet sanovat ja toteavat, että romanssi ei kuitenkaan saanut alkuaan töissä vaan vasta myöhemmin.

Olikin siis luonnollista, että Kiviniemet ottivat Makutuotteen kahvilan huomaansa entisen yrittäjän eläköidyttyä. Makutuotteen pyörityksestä vastaa pitkälti Eija Kiviniemi.

– Minä taas hoidan hallinnollisia asioita ja leivon Elovainiolla, toteaa Tapio Kiviniemi.

Leipuri-kondiittori Eija Kiviniemen käsissä valmistuu ehkäpä Elovainion Leipomon suosituin kakku, suklaarouhekakku.

Kun kyseessä on leipuripariskunta, on pakko kysyä, millaiset tarjottavat he tarjoavat kotiinsa tuleville vieraille. Leipovatko he kotonansa?

– Ei kyllä leivota, kyllä me töistä tarjottavat tuomme, Tapio Kiviniemi sanoo.

– Ja jos meille tulee yllätysvieraita, on turha odottaa, että meillä on yhtään mitään, Eija Kiviniemi naurahtaa.

Leivonnaiset ja kakut tehdään käsityönä. Eija Kiviniemi tekee kakkuun kauniit pursotukset.

Kiireinen aika taas edessä

Pian Elovainion Leipomossa koittavat vuoden kiireisimmät ajat: ensin juhlitaan isänpäivää, jolloin leipomossa huhkitaan tilauskakkujen kimpussa. Marraskuussa alkaa puolestaan joulunodotus. Ihmisten joulutorttuhammasta alkaa kolottaa jo kuukautta ennen h-hetkeä.

– Kun asiakkaat niitä joulutorttuja niin haluavat, niin totta kai me niitä teemme jo sitten marraskuussa. Tortut tehdään alusta asti itse taikinasta lähtien, Eija Kiviniemi sanoo.

Toisin kuin moni muu leipomo, Elovainion Leipomo ei myy tuotteitaan kaupoissa. Muutamalle yritykselle leipomo leipoo alihankintana ja myös ravintola Zarillon hampurilaisämpylät ovat Elovainion Leipomon käsialaa.

Suklaarouhekakku koristellaan suklaalla.

Tapio Kiviniemen mukaan yritys on pärjännyt hyvin ilman kauppojen tiskejä. Toisin sanoen, pullat ja muut leivonnaiset menevät siis kaupaksi ihan omissa kahviloissakin ja tuotteita leivotaan myös tilauksesta.

Mikä sitten on Elovainion Leipomon kakkujen ja leivonnaisten salaisuus?

– Kyllä se taitaa olla se, että tuotteissa käytetään edelleen voita ja kermaa, vaikka raaka-aineiden hinnat ovatkin nousseet, Tapio Kiviniemi toteaa.

Valmis kakku päätyi myyntiin Elovainion Leipomon tiskiin. Leipomo valmistaa kakkuja myös tilauksesta.

Leipomossa joudutaan pulaan, mikäli pitkiä sähkökatkoksia tulee

Ukrainan sodan vuoksi hintojen nousu on vaikuttanut myös leipomoissa. Tapio Kiviniemen mukaan lähes kaikki on kallistunut, eniten leipomorasvat.

– Tavarantoimittajalta tulee nyt kuukausittain uusi hinnasto. Ennen hinnasto uusittiin vuosittain.

Raaka-aineiden kallistuminen ei kuitenkaan näy suoraan valmiissa leipomotuotteissa.

– Emme me voi omien tuotteidemme hintoja nostaa samassa suhteessa.

Alkukesästä leipomoissa jännitettiin maakaasuhanojen sulkemista. Hieman myöhemmin lisäjännitystä arkeen toi sähkö ja uhkakuvat sähkökatkoksista. Tapio Kiviniemi sanoo, että mikäli luvassa on esimerkiksi pitkiä sähkökatkoja, joudutaan leipomossa pulaan.

– Sitten ei kyllä paisteta.

Hieman lohdutusta sähkölaskuihin tuo kuitenkin pörssisähkö, joka on edullisinta juuri yöaikaan, kun leipomossa tapahtuu.

Mikäli uhkakuvat toteutuvat ja edessä on pitkiä sähkökatkoja, joudutaan Elovainionkin Leipomossa pulaan.