Talvirenkaiden vaihtohetkeä voi olla vaikea ennakoida – Kannattaa toimia kelin mukaan

Joka viides suomalainen autoilija kokee hankalaksi arvioida, milloin kesärenkaat on hyvä vaihtaa talvirenkaisiin. Nykyiset vaihtelevat talvisäät tekevät ennakoinnista hankalaa.

Liikenneturva muistuttaa, että talven lähestyessä kannattaa varautua muihin kulkuvaihtoehtoihin, jos ennakointi on jäänyt tekemättä. Talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Talvirenkaiden vaihtamisessa kannattaa ennakoida herkemmin, jos omat ajomatkat ovat pitkiä. Pääasiallisesti kaupungissa liikkuvat voivat helpommin reagoida jättämällä huonolla kelillä auton kotiin ja kulkea esimerkiksi julkisilla.

Renkaiden vaihto on Suomessa joka kevään ja joka syksyn tapahtuma.

– Arvio talvirenkaiden tarpeesta kannattaa tehdä omien muiden vaihtoehtojen mukaisesti. Jos vaihtoehtoja ei ole, tulee talvirenkaat vaihtaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara huomauttaa.

Etelä-Suomessa saattaa olla yksi erittäin talvinen päivä, jonka jälkeen on taas viikkoja sulaa. Jos sen yhden päivän pystyy liikkumaan muuten kuin autolla, ei talvirenkaiden kanssa tarvitse pitää niin suurta kiirettä. Muualla Suomessa talvikeli voi tulla nopeasti ja jäädä koko talveksi. Silloin on hyvä vaihtaa talvirenkaat alle heti kun säätiedote ennustaa talvista keliä.

Tarkista renkaiden kunto säännöllisesti

Renkaiden kunto pitää tarkastaa säännöllisesti ja sen tekee Liikenneturvan kyselyn perusteella lähes 70 prosenttia suomalaisista.

Selkeästi kuluneet renkaat kannattaa vaihtaa uusiin, vaikka urasyvyys olisi enemmän kuin lainvaatima 3 millimetriä. Autoon laitettavissa renkaissa tulisi olla vielä kulumisvaraa tulevaa ajoa varten. Renkaiden kunnolla on suuri vaikutus liikenneturvallisuuteen. Renkaiden vesi- ja loskaliirto-ominaisuudet heikkenevät jo ennen urasyvyyden vähimmäisrajoja.

Kulutuspinnan lisäksi on syytä kiinnittää huomiota renkaiden ikään ja nastarenkaissa jäljellä olevien nastojen määrään ja kuntoon.