Vaahteroita pilkuttava tervatäplätauti on lähinnä esteettinen haitta – Näin siitä pääsee eroon

Vaahteranlehdissä esiintyy paikoin paljon mustia pilkkuja. Näitä vaahteroita vaivaa tervatäplätauti.
Vaahteran tervatäplätauti on enimmäkseen esteettinen haitta. (Kuva: Sanna Hillberg)

– Tervatäplätauti kehittyy talvehtivissa vaahteranlehdissä. Kun loppukesällä lehdissä on mustia täpliä ja lehdet jäävät talveksi puiden alle, niin keväällä näistä täplistä lähtee sieni-itiöitä kaikista herkimmässä vaiheessa oleviin vastapuhjenneisiin vaahteranlehtiin, kertoo Luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntija Heikki Nuorteva.

Kun lehdet puhkeavat kesä-heinäkuulla, niissä saattaa näkyä kellertävän vaaleita läiskiä, jotka syksyä kohden muuttuvat mustiksi.

Tervatäplätauti on enimmäkseen esteettinen haitta. Nuortevan mukaan tauti saattaa vaikuttaa kasvuun vähän, mutta ei mitenkään radikaalisti.

Leviää itiöiden mukana

Tauti leviää itiöiden avulla ilman mukana. Itiöt saattavat lentää satojakin metrejä.

Paras tapa välttää taudin leviämistä on hyvä haravointi syksyllä, kun lehdet ovat tippuneet maahan. Lehdet on hyvä kompostoida.

Etenkään suljetusta kompostorista itiöt eivät pääse leviämään ja avokompostistakin vain päällimmäisistä lehdistä.

Keväällä heti kun lumet ovat sulaneet, eivätkä uudet vaahteranlehdet ole vielä puhjenneet, on viimeistään aika toimia sienitaudin leviämisen estämiseksi.

Itiöt vaativat kosteutta itääkseen, joten kuivan kevään jälkeen tervatäplätautia voi esiintyä vähemmän.

Tervatäplätauti leviää itiöiden avulla ilman mukana. (Kuva: Sanna Hillberg)

Voiko tauti levitä muihin puihin tai kasveihin?

– Ei, mutta vaahterantervatäplätauti menee kyllä muihin vaahteralajeihin. Monella puulla on omat sienitautinsa.

Nuorteva kertoo, että koivut saattavat ruskettua jo heinä-elokuussa. Tämä ei kuitenkaan usein johdu kuivuudesta vaan koivunlehtiruosteesta. Tänä vuonna pajuissa on puolestaan esiintynyt pajun ruostetta, joka on aiheuttanut lehtien ruskettumisen kesällä.

Siellä täällä on esiintynyt myös valkoisia vaahteranlehtiä. Ne puolestaan johtuvat alkukesästä liikkeellä olevasta vaahteranhärmäsienestä.

Ylöjärven Uutisten kysymyksiin vastasi Luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntija Heikki Nuorteva. (Kuva: Heikki Nurtevan kotialbumi)