Huijaussähköposteja poliisin nimissä

Poliisi varoittaa sen nimissä lähetetyistä huijaussähköpostiviesteistä.

Poliisi varoittaa sen nimissä lähetetyistä huijaussähköpostiviesteistä. (Arkistokuva)

Poliisi tiedottaa, että sähköpostien välityksellä liikkuu huijauskirjeitä, jossa kerrotaan, että vastaanottajaa epäillään rikoksista, häntä uhkaillaan ja pelotellaan erilaisista oikeustoimista sekä mainehaitasta. Hänelle ehdotetaan sovintoratkaisua, jos vastaanottaja maksaa sakon, esimerkiksi 5 777 euroa, jonka jälkeen hänestä olevat tiedot hävitettäisiin.

Viesti on kirjoitettu huonohkolla suomella ja siinä on useita leimoja ja logoja, jotka yrittävät jäljitellä viranomaisten vastaavia, esimerkiksi poliisin tai oikeusministeriön. Sähköpostissa voi olla poliisipäällikkö Mikko Masalinin nimi tai jonkun muun poliisin johtoa edustavan henkilön nimi.

Lähettäjä yrittää saada vastaanottajan maksamaan rahaa rikollisille. Poliisi muistuttaa, että epämääräisten viestien linkkejä ja liitteitä avaamalla laitteelle voi asentua haittaohjelma. Viesteillä saatetaan kalastella myös esimerkiksi salasanoja tai pankki- ja käyttäjätunnuksia.

Jos saat edellä kuvatun  tapaisen sähköpostin, poista se avaamatta viestin liitteitä ja linkkejä. Jos olet jo vastannut sähköpostiin ja antanut pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus.

Rikosilmoituksen voi tehdä millä tahansa poliisiasemalla tai osoitteessa www.asiointi.poliisi.fi  Poliisin nimissä lähetettyjä huijaussähköposteja voidaan tutkia esimerkiksi nimikkeillä virkavallan anastus sekä petos tai petoksen yritys.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?