Ylöjärven Takamaan tietoliikenneyhteyksiin odotetaan radikaalia parannusta vuoden sisällä, sillä Ikaalisten-Parkanon Puhelin Oy rakentaa sinne valokuitukaapelin.
– Valokuidun etuna verrattuna mobiiliverkkoihin on signaalin tasalaatuisuus ja häiriöttömyys. Valokuituverkossa jokaiselle käyttäjälle tulee oma yhteys, kun taas langattomassa mobiiliverkossa tukiasemakohtaista kapasiteettia jakavat kaikki alueen käyttäjät, IPP:n liiketoimintajohtaja Jussi Arola vertailee.
– Verkossa liikkuvan datan määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, eikä kasvulle näy loppua. Valokuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton. Esimerkiksi 10 gigabittiä sekunnissa -nopeudet ovat jo tänä päivänä mahdollisia ja nopeuden kehitys jatkuu tästäkin, hän perustelee.
Noin kaksi vuotta vireillä olleen hankkeen paikallisena puuhamiehenä on toiminut Takamaan kylän keskellä asuva Tero Reinola, joka perheineen on kyllästynyt mobiililaajakaistojen vaihtelevaan laatuun ja heikkoon luotettavuuteen.
– Ruuhka-aikaan eli kello 16–21 pankkiasiat voi välttävästi hoitaa, vaikka meilläkin on kaksi eri mobiililiittymää, vieläpä eri operaattoreilta. Yhdellä eivät netin työ- ja viihdekäyttö onnistuisi kolmilapsisessa perheessämme yhtä aikaa, Reinola kuvailee nykytilannetta.
Reinola huomasi pari vuotta sitten IPP:n nettisivuilta kyselyn siitä, missä päin valokuidusta ollaan mahdollisesti kiinnostuneita ja otti yhteyttä. Takamaalaisille lähetettiin tiedustelukirjeitä, ja kun kiinnostusta ilmeni, alkoi hankkeen suunnittelu IPP:n kanssa.
– Nyt ollaan siinä vaiheessa, että ensimmäiset runkotyöt Vastamäentiellä tehdään ennen maan jäätymistä ja niitä jatketaan keväällä viimeistään roudan sulettua. Yhteys on sen tilanneiden käytettävissä ensi vuoden syksyllä, Arola kertoo.
IPP ei saanut hankkeeseen yhteiskunnan tukirahaa, mutta koska tilaajia tuli useita kymmeniä, siihen ryhdyttiin. Takamaalaiset voivat edelleen tilata yhteyden, ja IPP katsoo jo seuraavaa kohdetta Ylöjärveltä.
– Kartoitamme kiinnostusta Ylisen suunnalla, Arola vahvistaa.
Videot kuluttavat kapasiteettia
Takamaalla havahduttiin ongelmaan toden teolla korona-aikaan, kun mobiiliyhteydet kuormittuivat entistäkin pahemmin muun muassa etätöiden vuoksi. Jussi Arola tunnistaa turhauttavan ja pahimmillaan perhe- sekä naapurisopua koettelevan ongelman:
– Nimenomaan videot vievät dataa yllättävästi; ei tarvitse kuin yksi käyttäjä, joka pyörittelee 3D-videota, ja kapasiteettia kuluu paljon.
Tero Reinola tarvitsee internetiä työssään koneurakoitsijana sekä vene- ja ajoneuvovarusteita myyvänä yrittäjänä. Reinoloiden 5-, 8- ja 9-vuotiaat lapset puolestaan käyttävät nettiä läksyjen tekoon sekä pelaamiseen ja muuhun viihdekäyttöön.
– Oma työkäyttöni ajoittuu useimmiten juuri pahimpaan ruuhkaan, jolloin se on todella takkuista. Nopeus vaihtelee, ja kaiken lisäksi yhtenä päivänä toimii toinen operaattori paremmin kuin toisena, Reinola kummastelee.
– Esimerkiksi mökkeilykausi näkyy tietyillä alueilla mobiiliverkkojen kuormitushuippuna, ja käyttäjän sijainnilla tukiasemaan nähden on paljonkin väliä. Valokuituyhteyksiin ei sellaisilla tekijöillä ole vaikutusta, Arola sanoo.
Reinolan mielestä operaattorit tekevät harhaanjohtavaa mainontaa luvatessaan langattoman yhteytensä nopeudeksi esimerkiksi 300 megabittiä sekunnissa.
– Se on maksimi, mutta todellisuudessa nopeus on meillä keskimäärin 10 ja alimmillaan 3 prosenttia siitä, Reinola ihmettelee.
Sähköäkin säästyy valokuidulla
Valokuituliittymä on myös ekologinen vaihtoehto, sillä valokuituyhteyden sähköenergian kulutus on pienempää verrattuna 5G:n sisältäviin mobiilitukiasemiin, jotka kuluttavat sitä todella paljon.
– Yksi 5G:n sisältämä mobiilitukiasema kuluttaa vuodessa enemmän sähköä kuin 2–3 sähkölämmitteistä omakotitaloa, kun taas yksi valokuitukeskitin kuluttaa vähemmän kuin yksi jääkaappi, Arola vertailee.
Myös kodin päässä internetin käyttö 5G-yhteyden kautta kuluttaa enemmän sähköä kuin valokuituliittymän kautta käytettäessä.
– Tämä tullee vastaan myös ensi talven pakotetuissa sähkökatkoissa. Valokuitukeskitin pystyy palvelemaan asiakkaat hyvin suunnitelluista kahden tunnin sähkökatkoista huolimatta, kun taas 5G ei enää toimi 15 minuutin jälkeen.
Valokuituliittymän liittymismaksu on parin tuhannen euron luokka, mihin tulevat päälle käyttökustannukset, jotka ovat verrattavissa mobiililiittymien kuukausimaksuihin. Reinola arvioi, että heillä ne ovat noin 40 euroa kuussa liittymää kohden.