”Seuraamme tilannetta” – Ylöjärven jäähallin ja uimahallin toiminta energiakriisin keskellä toistaiseksi ennallaan

Ylöjärven jäähalli ja uimahalli palvelevat kaupunkilaisia energiakriisin keskellä toistaiseksi vanhaan malliin. Jäähallissa tarkastellaan lämpötiloja kylmätilojen ulkopuolella. Uimahallin vesi pysyy puolestaan lämpimänä.
Ylöjärven jäähalli on kovassa käytössä. Sen käyttömaksuja ei toistaiseksi olla nostamassa tai käyttöaikoja supistamassa. (Arkistokuva)

Ylöjärven jäähallin toimitusjohtaja Rami Honkalan mukaan jäähallin käyttömaksuja ei toistaiseksi nosteta tai käyttöaikoja supisteta.

– Seuraamme tilannetta. Vielä meihin ei ole kohdistunut sellaista painetta, että muutoksia tehtäisiin, mutta niihin varaudutaan ja mietitään, että jos tällainen tilanne tulee, niin miten toimitaan.

Jäähallilla tarkastellaan esimerkiksi milloin ja mitä tiloja valaistaan ja millaisia lämpötiloja pidetään lämpimissä tiloissa.

– Kylmää teemme energialla, mutta siihen meillä on tällä hetkellä ehkä uusimmat mahdollisimmat laiteet, koska kylmälaiteremontti tehtiin kaksi vuotta sitten. Pystymme sitä seuraamaan ja optimoimaan.

Honkala kertoo, että jäähalli on samassa sähkösopimuksessa kaupungin kanssa, mutta energian säästöön liittyvät päätökset halli tekee yhtiönä.

Lue myös:

Ylöjärven jäähallin maailman kärkeä oleva tekniikka antaa huimat mahdollisuudet säädellä jäätä eri lajeille sopivaksi – tutustu remontoituun halliin

Uimahallissa vesi pysyy lämpimänä

Allastilojen ja altaiden lämpötiloja ei aiota laskea. (Arkistokuva)

Liikuntapäällikkö Sini Aalto kertoo, että Ylöjärven uimahalli toimii toistaiseksi normaalisti ja saunat lämpiävät tavanomaiseen tapaan. Keskustelua on ollut siitä, että olisiko hiljaisempaan aikaan päivällä ainoastaan toinen saunoista käytössä.

– Tilanteen mukaan mennään. Voi olla niinkin, että meille tulee enemmän asiakkaita, kun kotona ei saunota, Aalto toteaa.

Allastilojen ja altaiden lämpötiloja ei aiota laskea. Kun näin on aiemmin tehty, on siitä tullut palautetta käyttäjiltä.

Urheilutalon valaistus toimii liiketunnistimilla, joten valaistuksestakaan ei pystytä merkittäviä säästöjä tekemään.

Ainoastaan pitkä sulku toisi säästöjä

On laskettu, että uimahallin sulkemisella saataisiin säästöä vasta, kun halli olisi suljettuna kolme kuukautta.

– Tietyt toiminnot pitää pitää yllä, ja lyhyen sulkemisen takia vesiä ei esimerkiksi oteta pois, Aalto kertoo ja viittaa Uimahalli- ja kylpyläteknisen yhdistyksen (Ukty) uimahalleille toimittamiin toimintaohjeisiin energiakriisin hallintaan.

Uktyn mukaan uimahallien toimintojen alasajo, totaalinen pysäyttäminen ja uudelleen käynnistys on vaativa ja kallis toimenpide.

Ukty toteaa myös, ettei hallien käyttöaikojen lyhentämien kovin merkittävästi pienennä sähkönkulutusta, sillä olosuhteidenhallinnan ja vesikiertojen pitää olla vahinkojen välttämiseksi toiminnassa koko ajan.