Näin lukijamme säästävät sähkössä – Osa pelkää rahojensa riittävyyttä: ”Jos tulee kovin kylmä talvi, en selviä laskuista”

Kysyimme aiemmin ylojarvenuutiset.fi:ssä, miten lukijamme aikovat säädellä sähkökulutustaan ja miten sähkön kohonnut hinta vaikuttaa heidän taloustilanteeseensa.
Moni omakotiasuja kertoi kyselyssä lämmittävänsä nyt enemmän takkaa, jotta sähköä säästyisi.(arkistokuva)

Kyselyssä lukijat vastasivat, miten he aikovat varautua sähkön hinnannousuun ja millä tavoin he säästävät sähkölaskuissa. Näin he vastasivat:

– En laita pihavaloja niin montaa kuin aiemmin, ehkä en ollenkaan. Lamput on vaihdettu led-valoihin. Rajoitan auton sisätilalämmittimen käyttöä. Jos tarvitsen hellan uunia valmistan samalla kerralla useampaa paistettavaa. Lisäksi olen ostanut kaasulieden yhdellä polttimella joka palvelee tarpeen vaatiessa.

– En sauno, pesen pyykit/astiat yöaikaan, en käytä kuivausrumpua, pidän torpan mahdollisimman pimeänä, pidennän suihkupäivien väliä, säädän lämmityksen mahdollisimman matalaksi.

– Kaikin mahdollisin tavoin. Mutta lämpimästä vedestä on huono säästää ja ilmankaan ei voi tulla toimeen.

– Lasken asunnon lämpötilaa. Pyrin käyttämään vähemmän lämmintä vettä.

– Harvennamme saunassa käyntiä päivittäisestä kahteen kertaan viikossa. Jätämme lasiterassin lattian lämmittämättä.

– Puuliiteri on täynnä kuivaa polttopuuta! Omakotitalossa on varaava takka. Kaikkea sähkönkulutusta vähennetään ja lämmintä vettä säästetään. Käytetään yösähköä. Suihkuun mennään tarvittaessa herätyskellon kanssa. Saunaa lämmitetään harvoin, koska on sähkökiuas.

– En mitenkään. Olen pyrkinyt minimoimaan turhan sähkönkulutuksen ennenkin.

– Pesen täysiä koneellisia astioita ja pyykkejä.

– Sähkölämmitteisessä omakotitalossamme poltetaan nyt enemmän puuta. Onneksi saunakin lämpiää puilla joten siitä ei tarvitse luopua. Enemmän ruokia valmistumaan leivinuunin lämpöön. Pihavaloja varmaan vähennetään ja jouluvaloja vain joulunaikaan.

Lue myös: Omakotiliitto: Sähkölaskuja ei perintään – ”Monet sähköyhtiöt takovat tällä hetkellä jättimäisiä voittoja”

Moni vastaaja kertoi lämmittävänsä kotia ilmalämpöpumpulla. (arkistokuva)

Lukijat kertoivat myös, millaisia vaikutuksia sähkön kallistumisella on heidän taloustilanteeseensa ja millaista stressiä tämä aiheuttaa:

– Jos tulee kovin kylmä talvi, en selviä laskuista. Nyt jo sähkön hinta kolminkertaistunut, viime talvena kovilla pakkasilla maksoin 350e/kk+siirtolasku 300e sähkölaskua, keskituloisena palkkani ei tule riittämään 3kertaiseen tai jopa 5kertaiseen summaan.

– Kaikesta joutuu tinkimään. Lasten harrastuksista ja kuskaamisesta kavereiden tykö haja-asutusalueella kun asutaan. Ruoan terveellisyydestä. Vapaa-ajan menoista. Kaikki hankinnat jäihin.

– Ei ressiä, ei vaikutusta talouteen.

– Kyllähän se vaikuttaa kun lasku nousee nelinkertaiseksi niin pistää miettimään mistä sitä voi tinkiä. Onneksi talo ei ole sähkölämmitteinen.

– En tiedä mistä rahat löytyvät.

– Olen harkitseva, tarkka, säästeliäs ja suunnitelmallinen rahankäyttäjä. Haluan edelleen kehittyä järkevänä rahankäyttäjänä. Lapsille tulee opettaa kotona taloustaitoja, kotitöitä, järkevää rahankäyttöä ja säästämistä. Esimerkki elämänhallintaan, rahankäyttöön ja raha-asioitten hoitoon tulee äidiltä ja isältä. Säästäväisyys kunniaan!  Kannattaa tehdä Excel-taulukko omista ja perheen tuloista ja menoista. Kaikki perheen sopimukset (sähkö, vakuutus, puhelin, netti, lehtitilaukset yms.) kilpailutetaan. Turhat sopimukset ja tilaukset irtisanotaan. Laskut maksetaan heti ja viimeistään eräpäivään mennessä. Näin vältytään maksumuistutuksilta ja perintäkuluilta. Ei tehdä osamaksusopimuksia eikä oteta kalliita kulutusluottoja ja pikavippejä. Tarvittaessa hankin lisää tuloja tekemällä ylimääräisiä työvuoroja. Aion hakea myös keikkatöitä oman työni oheen.

Lukijat vastasivat myös  siihen, millainen sähkösopimus heillä on ja ovatko he miettineet vaihtoehtoisiin energiamuotoihin (esimerkiksi maalampö) siirtymistä.

– 1.10 sähkölaskuni on 43,3snt/kwh . Asun

– Määräaikainen ja vielä edullinen mutta ei kauaa. Asutaan omakotitalossa. Tehtiin juuri kesän alussa iso energiaremontti mutta velkarahalla. Kulut sähköstä silti taivaissa, omakotitalossa joka lämpiää öljyllä ja meillä on uusi ilmalämpöpumppu.

– Minulla on määräaikainen sähkösopimus. Hinta on kohtuullinen. Asun rivitalossa. Ei ole tarvetta.

– Määräaikainen, omakotitalo. Matalaenergiatalo poistoilmalämpöpumpulla. Ei kannata siirtyä käyttämään jotain muuta energiamuotoja. Aurinkokennot tullaan asentamaan kun vaihdamme nykyiset autot sähköautoihin.

– Sähkösopimus on määräaikainen ja kesto on 24 kk. Asumme omakotitalossa. Hyödynnämme varaavaa takkaa ja puuta lämmityksessä. Maalämpö kiinnostaa energiamuotona, mutta maalämmön kallis hinta hirvittää!

 

 

Lue myös: Vinkkejä taloyhtiöiden energiansäästöön