Arja Rainion töissä hehkuvat vahvat värit – Näyttely ’Maalauksia elämäni matkalta’ nähtävillä Leijassa 14. lokakuuta asti

Arja Rainio on taidemaalari, joka tykkää kokeilla erilaisia tekniikoita ja myös yhdistellä niitä. Leijassa esillä oleva näyttely kokoaa hänen töitään eri vuosikymmeniltä.
Arja Rainion töissä on vahva värimaailma. (Kuvat: Sanna Hillberg)

Haastattelu Arja Rainion kanssa on sovittu Leija-kirjaston näyttelysaliin, missä on esillä hänen retrospektiivinen näyttelynsä Maalauksia elämäni matkalta. Näyttely on avoinna 14. lokakuuta asti. Haastattelun aikana näyttelyssä poikkeaa useampia katsojia ja poikkeuksetta Rainio saa kehuja värikkäistä ja vahvoista töistään.

Salme Nummela (edessä) viihtyi näyttelytöiden edessä pitkään. Hän ihasteli töiden tunnelmaa, pehmeitä linjoja ja huikeita värejä.

Värit ovat Rainiolle tärkeitä. Niitä sekoittaessaan hän tykkää katsoa miten ne sekoittuvat kauniisti toisiinsa.

– Enemmän varmasti keskityn väreihin kuin muuhun.

Rainiota kiinnostaa myös se, miten värien yhdistelmät toimivat keskenään ja veden kanssa. Veden valumajäljet tuovat akvarellitöihin omia reittejänsä ja muuttavat sävyjä.

– Täytyy antaa mahdollisuus sille, kuinka vesi hakeutuu ja sitten voi puuttua johonkin, jos katsoo sen mahdolliseksi.

Rainion töillä ei ole yhtä teemaa.

– Tykkään nimenomaan tehdä erilaisia töitä.

Näyttelyssä esillä olevat maalaukset ovatkin hyvin erilaisia sekä tekniikaltaan että teemaltaan. Suurin osa töistä on akvarelleja. Rainio tekee myös öljyväri- ja akryylitöitä. Hän on käyttänyt myös sekatekniikoita ja yhdistänyt muun muassa valokuvaa ja maalausta. Osa töistä edustaa abstraktia tyylisuuntaa.

Teemoissa näkyvät erityisesti luonto ja kukat. Rainio kertoo, että hänen maalauksissaan on myös taloja, kylämaisemia ja katunäkymiä, ja jonkin verran myös ihmisiä.

Kukat ovat yksi Rainion lempiteemoista. Tämä teos on nimeltään Kukat ikkunalla.

Sävyjä Suomesta ja maailmalta

Arja Rainio on harrastanut maalaamista aktiivisemmin aikuisiällä – sen jälkeen, kun lapset ovat lähteneet omilleen.

Hän on osallistunut useille maalausleireille kansanopistoissa ympäri Suomen, saaristossa ja ulkomailla muun muassa Chilessä Valparaisossa ja Atacaman autiomaassa sekä Italiassa.

– Eri maissa on eri värit ja sävyt. Suomessa on tosi ihanat sävyt, niin kuin juuri nytkin, Rainio sanoo.

Rainio vetää Ylöjärven seniorien Artistit-ryhmää, joka kokoontuu kolmesti kuukaudessa maalaamisen ja mielenkiintoisten keskustelujen merkeissä. Ensi vuonna ryhmä juhlistaa 10-vuotista taivaltaan juhlanäyttelyn merkeissä.

Moni ylöjärveläinen muistaa Rainion nimellä Rämänen. Hän toimi pitkään Ylöjärven lukiossa psykologian opettajana ja opinto-ohjaajana.

Rainion näyttely on esillä Leijassa 14.10. asti.