14-vuotias Neea Ketola pistää pojat ojennukseen jäällä – Motto on, ettei kukaan mene ohi

Ylöjärven Metsäkylässä asuva 14-vuotias Neea Ketola on pelannut jääkiekkoa kuusi vuotta Uplakersin poikien joukkueissa. Nea innostui jääkiekosta, kun isoveikka pelasi, jolloin hän kävi katsomassa matseja.

– Ylöjärvellä ei ollut oikein muuta vaihtoehtoa kuin mennä poikien kanssa pelaamaan. Vuosien varrella joukkueessa on ollut minun lisäkseni pari muuta tyttöä. Tällä hetkellä on kaksi, kiekkolupaus kertoo.

Nea Ketola aloitti kiekkoilun kuusi vuotta sitten kahdeksanvuotiaana. (Vasen kuva: Oma Design. Oikea kuva: Heli Ketola)

Neea pelaa puolustajan tontilla ja motto on, ettei kukaan mene ohi. Eräässä pelissä Nea otti pojan syleilyyn ja silloin kuului katsomosta huuto: Se on tyttö. Eikös siinä ihmiset katsoneet toisenkin kerran jäälle.

On hyvin mahdollista, että Neea siirtyy tämän kauden jälkeen Ilveksen liigajoukkueeseen. Samalla hän aikoo mennä alle 16-vuotiaiden poikien joukkueeseen.

– Pelataan tämä kausi ja katsotaan tuleeko keväällä joku kyselemään siirrosta Tampereelle. Poikien kanssa on ollut hieno pelata eikä ne pahemmin ole pahaa sanoneet, Neea kertoo.

Neean idoli on maajoukkueen pitkäaikainen puolustaja Jenni Hiirikoski. Nea kävi kesällä Kuortaneella alle 16-vuotiaiden ikäluokan pre-game-leirillä, josta valittiin maajoukkue-ehdokkaat.

Nea Ketola on pelannut jääkiekkoa koko ikänsä poikien kanssa (Kuva: Janne Lehti Photography)

– Vielä ei tullut paikkaa, olin yksi nuorimmista, sillä suurin osa oli 15-vuotiaita. Mutta eiköhän ensi kesänä tuo paikka oteta, Neea sanoo päättäväisesti.

Sarjapelitkin ovat alkaneet, joten tällä hetkellä Neean viikonloput menevät pelireissuilla sekä omassa hallissa.

Matka Helsinkiin

Alkusyksyn aikana Neean valmentaja kysyi tytön innokkuutta lähteä taitokisoihin. Seuran sisäisessä taitokisassa kaksi pääsi jatkoon Hämeen finaaliin. Nea voitti kakkoseksi tulleen tytön 0,5 sekunnilla. Näin matka 15. joulukuuta järjestettävään koko maan kattavaan finaaliin aukeni. Vain yksi pääsi Helsinkiin. Siellä pelataan silloin Suomen ja Sveitsin välinen Euro Hockey Tourin ottelu.

– En uskonut, että minä voisin lähteä kokeilemaan taitojani kisaan. Taitokisa on Suomen Jääkiekkoliiton järjestämä ja kisassa testataan luistelua ja laukauksia. Luvassa on luistelua eteen ja taakse sekä kolme laukausta kohti maalia. Mikäli kiekko ei mene maaliin, tule puolen sekunnin lisäaika, Neea selvittää.

Sakkoa tulee myös silloin, jos luistin osuu keilaan kaataen sen. Finaali kestää koko päivän ja eri osa-alueet suoritetaan aina pareittain, jonka jälkeen voittaja jatkaa seuraavaan vaiheeseen. Lopullisessa finaalissa on kaksi maan parasta ikäluokan tyttöjunnua.

SEPPO AUVINEN