Valokuvaaja Rami Marjamäen pöllöteoksia voi ihastella Vanhassa Räikässä – Kuvat on otettu rengastuksen yhteydessä

Vanhan Räikän syyskuun näyttelyssä on esillä ylöjärveläisen valokuvaajan ja petolinturengastaja Rami Marjamäen teoksia.
Rami Marjamäki kertoo, että rengastuksessa pöllön jalkaan asennetaan pieni sormustin, jossa on kirjainyhdistelmä ja numerokoodi. (Kuva: Rami Marjamäki)

Pöllöt-näyttelyssä on esillä 15 pöllöaiheista kuvaa, ja tekniikkana niissä on käytetty laserkaiverrusta puulle. Puulajeina ovat haapa, tervaleppä, vaahtera ja mänty.

Laserkaiverrukset on tehnyt Kreetta Mäkinen Tampereen Runopuusta. Marjamäki ja Mäkinen miettivät yhdessä sopivat puut aina kuvakohtaisesti.

Esillä olevat kuvat on otettu erilaisilla kameroilla, kuten filmi- ja digijärjestelmäkameroilla, sekä matkapuhelimen kameralla. Laserpainatustekniikan takia osaa kuvista on täytynyt käsitellä jälkeenpäin, jotta lintu erottuisi taustasta.

Kuvat eivät siis ole perinteisiä, dokumentaarisia luontokuvia vaan ovat lähempänä taidekuvien maailmaa.

Lue myös: Rengastuskuvat pörröisistä pikkupöllöistä ovat suloisia mutta murheellisia – ”Voi olla, että kun muille poikasille iskee nälkä, niin ne syövät tuon pienimmän”

Pöllöt-näyttelyssä on esillä 15 pöllöaiheista kuvaa, ja tekniikkana niissä on käytetty laserkaiverrusta puulle.

Kuvat on otettu rengastuksen yhteydessä

Rami Marjamäki on kuvannut pöllöjä yli 30 vuotta. Alun perin juuri lintujen kuvauksesta Marjamäki sai kipinän valokuvaajan ammattiin ryhtymisestä. Opiskelujen kautta hän päätyi alalle, erikoistuen lehtikuvaajaksi.

Hän sai rengastusluvan petolinnuille vuonna 1995. Rengastusten yhteydessä linnut usein kuvataan mm. iän määrityksen ja dokumentoinnin vuoksi. Myös kaikki tämän näyttelyn kuvat on otettu rengastusten yhteydessä.

– Pöllöt itsessään ovat hyvin kuvauksellisen näköisiä – muistuttavat menninkäisiä suurine silmineen. Ne lentävät äänettömästi yön pimeydessä ja ovat vaikeasti havaittavissa. Osittain sen takia niiden kanssa on niin kiehtovaa olla tekemisissä.

Marjamäki kertoo, että lintujen rengastus on ensisijaisesti suojelutyötä.

– Rengastuksesta saadaan arvokasta tietoa lintujen elämästä. Teemme niille pönttöjä ja tekopesiä. Pöllöt viihtyvät etenkin vanhoissa metsissä, joiden määrä vähenee vuosi vuodelta. Etenkin helmipöllöjen määrä on vähentynyt Pirkanmaalla dramaattisesti viimeisten vuosien aikana.’

Näyttelyn kuvat on otettu Ikaalisissa, Jämijärvellä ja Hailuodossa. Osa näyttelyn tuotoista menee uusien pöllönpönttöjen valmistus- ja ripustuskustannuksiin.

Taidenäyttely avoinna 1.-30. syyskuutta Vanhassa Räikässä (Kuruntie 12) Aukiolot ma-pe klo 11-17 sekä la klo 11-15. Vapaa pääsy.