Kurulaisnuoret aloittavat yhteiset ulkoilu- ja pelihetket Attendon vanhusten kanssa: ”Ihan varmasti tämä virkistää vanhuksia”

Kurussa aloittettiin tällä viikolla erityinen yhteistyö Kurun yhtenäiskoulun ja paikallisen ikäihmisten asumisyksikön Attendon Graniitin kanssa: yhdeksäsluokkalaiset vierailevat vanhusten luona joka viikko, jolloin on tiedossa yhteisiä ulkoilu- ja pelihetkiä.
Nuoret ja vanhukset tutustuivat toisiinsa liikunnallisen rastikierroksen merkeissä. Yhdeksänkymppinen Alli kehui saaneensa kaikki tietovisan kysymykset oikein.

Parikymmentä kurulaista yhdeksäsluokkalaista on kutsuttu tiistai-iltapäivänä Attendon Graniitin asumisyksikköön. Tarkoituksena on syödä yhdessä jäätelöt ja kumota kurkkuun Kuru-limonadit asumisyksikön ulkoterassilla.

Tämän jälkeen alkaa varsinainen ohjelma, jonka tarkoituksena on tutustuttaa nuoriso ja ikäihmiset paremmin toisiinsa.

– No sehän on hienoo! ikäihmisten joukosta kuuluu.

Ei siis muuta kuin kiinni pyörätuolin kahvoista ja suunnaksi pihan rastikierros.

Nuoret vierailevat Graniitissa jatkossa joka tiistai omissa pienryhmissään. Mukana ovat opettaja Jaana Tiura ja kouluvaari Vesa Lahelma.

Tänä lukuvuonna kurulaiset ysiluokkakaiset ja heidän opettajansa Jaana Tiura ovat luvanneet ryhtyä vapaaehtoishommiin yhteistyössä pitkäaikaisen kouluvaarinsa Vesa Lahelman kanssa.

Tarkoituksena on, että nuoret käyvät Graniitin yksikössä pienissä ryhmissä joka tiistai, jolloin vanhusten kanssa keksitään yhteistä mieleistä tekemistä.

– Voimme lähteä ulos ja vetää kylällä vähän lenkkiä. Moni asukkaista tykkää, että heitä viedään ulos, kun siellä näkee ihmisiä. Jos ollaan sisällä, niin voidaan pelata vaikka bingoa tai korttia, kymmenisen vuotta vanhuksia ulkoiluttanut Lahelma kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että yhdeksänkymppinen Allikin saa uusia haastajia tikki-matseihin. Allin pyörätuolin ohjaksissa olevat Sella Koskinen ja Nella Nummi tuumailevat, että yhteiset hengailutuokiot vanhusten kanssa tulevat olemaan antoisia sekä vanhuksille että nuorille itselleen.

– Aika hieno juttu päästä tutustumaan, Koskinen toteaa.

– Ja kiva juttu päästä kuulemaan erilaisia juttuja vanhuksilta, Nummi lisää.

Yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalaisten päätehtävänä on virkistää Graniitin vanhuksia yhteisen tekemisen merkeissä. Luvassa on muun muassa ulkoilua ja pelailua.

Vanhukset toivovat enemmän vierailijoita

Nuorten kouluvaari Vesa Lahelma tietää, että nuorten vierailut tulevat olemaan Graniitissa viikon kohokohtia. Lahelma on itse käynyt ulkoiluttamassa kurulaisvanhuksia jo kymmenen vuoden ajan ja tietää, että osalla ikäihmisistä vierailijoita käy harvakseltaan.

– Ihan varmasti tämä virkistää vanhuksia. Moni toivoo, että omaisia kävisi enemmän kylässä. En tiedä voiko tätä sanoa, mutta se on aika järkyttävää, että toisilla vanhuksilla asuu perhettä tässä kylällä, mutta silti kukaan ei käy, Lahelma toteaa.

Kahdeksankymppinen Pirkko kuulee Lahelman toteamuksen ja sanoo olevansa iloinen nuorten vierailuista.

– Kyllä se on meille kiva, että joku käy.

Pirkko nostaa esiin myös toisen tärkeän pointin.

– Ajattelen, että tämä voi olla nuorisolle myös hieno juttu, kun kaikilla ei välttämättä ole vanhuksia lähipiirissään.

Sella Koskinen (vas.) ja Nella Nummi odottavat yhteisiä juttuhetkiä vanhusten kanssa.

Nuoret saavat työtodistuksen

Kurun yhtenäiskoulun rehtori Mari Liukonsuo kertoo, että nuorten vierailut Graniitissa ovat osa liikuntatuntien suoritusta. Hoivakodin johtaja Milla-Noora Kässi huomauttaa, että nuorten pääasiallinen tehtävä on toimia vanhusten juttukaverina ja virkistäjänä, eli kaikki hoitotoimenpiteet jätetään henkilökunnalle.

Vapaaehtoistyöhön kuuluu myös salassapitovelvollisuus, jonka tiimoilta jokainen oppilas allekirjoittaa sopimuksen.

Nuoret saavat vapaaehtoistyöstään myös työtodistuksen. Kässin mukaan vapaaehtoistyö antaa nuorille hyvät eväät hakea Graniitista esimerkiksi kesätöitä.

– Attendo on tarjonnut jo monena kesänä töitä nuorille Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun kautta. On hienoa, jos joku nuorista innostuu ja löytää hoivatyöstä itselleen vaikkapa tulevaisuuden ammatin.

Paavo Tiura (vas.) ja Aleksi Ylitalo pysähtyivät viimeiselle rastille yhdessä hoivakodin asukkaan Pirkon kanssa. Tiura kertoi, että hänellä on jo jonkin verran kokemusta vanhustyöstä. Hän työskenteli viime kesänä Lielahden Niemenrannassa sijaitsevassa Ikifitin yksikössä. – Töihin kuului hengailua ja auttamista.
Hoivakoti Graniitissa on 41 asukaspaikkaa. – Meillä asuu täällä ihan kaikenkuntoisia asukkaita vuodepotilaista parempikuntoisiin. Lisäksi rakennuksen alakerrassa tarjoamme saunotusta ja päivätoimintaa kotona asuville vanhuksille, hoivakodin johtaja Milla-Noora Kässi kertoo.
Kurulainen Esko Rimppi (oik.) käy ulkoiluttamassa vanhuksia yhdessä Vesa Lahelman (takana) kanssa. Lahelma on kurulaisten yhdeksäsluokkalaisten pitkäaikainen kouluvaari ja tuntenut pitkään näiden opettajan Jaana Tiuran (kesk.) Kuvassa edessä Graniitin hoivayksikön johtaja Milla-Noora Kässi.